1300 дней назадОлександр.

двоюродний брат не відкрив спадщину після смерті батька. Сам проживає в Києві, осталась хатина в селі на Вінничині. Тепер представники с/р мотивуючи, що не відкрита спадщина забрати хатину в комунальну власність. Чи правомірні їх дії? Дядько помер 2015 році на Черкащині.

Аноним

Кто был зарегистрирован (прописан) с умершим на момент смерти - тот фактически принял наследство. Если брата не интересует наследтво после отца - почему это интересует вас?!

~= А Д В О К А Т =~

Правомірні дії сільради - вони навіть зобов'язані були так вчинити...

Якщо брат був зареєстрований з батьком в одній хаті (проживав там) то вважається, що він спадщину прийняв фактично і йому не потрібно було протягом 6 місяців з длня смерті батька подавати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Якщо ж він не був там прописаний і не подавав заяви то він пропустив строк і спадщина може бути визнана судом відумерлою і перейти у власність сільської ради. АЛЕ якщо сільрада ще не встигла забрати спадщину ТО МОЖНА через суд спробувати поновити строк для прийняття спадщини, якщо є поважні причини пропуску) і тоді спадщину на себе оформити.

Звоніть (093)76-777-00 надам детальну консультацію, підготую документи в суд і можу взятись за справу "під ключ". Скажете з сайту 42юриста. Звісно послуги будуть платні.

Аноним

5 лет слишком малый срок для відумерлоі спадщини. Возможно появилось заинтересованное лицо в селе...отжать кусочек земельки, потом продать. В любом случае вопросом интересуется племянник покойного, у которого нет никаких перспектив получить данное наследство - есть наследник первой линии. А наследнику первой линии это не нужно.

відповідно до ч. 2 ст. 1277 ЦКУ, заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу 1 року з часу відкриття спадщини.

~= А Д В О К А Т =~

Правомірні дії сільради - вони навіть зобов'язані були так вчинити... Особливо якщо з питання опосередковано вбачається, що ймовірний спадкоємець таки не проживав на момент смерті із вірогідним спадкодавцем, а поважних підстав для для поновлення строку для прийняття спадщини таки немає на горизонті. Марна була б робота...

При написании ответа используется разметка Markdown.