1265 дней назадВолодимир

Помер тато. Будинок і земелні ділянки приватизовані на нього. Чи є сенс переоформлювати все на маму, якій 75 років, чи якось зразу на мене та брата?

Доброго дня, Володимир. Має значення, хто з родичів був зареєстрований з батьком на час відкриття спадщини, бо ці спадкоємці фактично прийняли спадщину. Потрібно звернутись до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, дружина померлого може відмовитись від своєї частки у спадщини повністю або на користі іншого спадкоємця, зробити це можна тільки протягом 6 місяців з моменту смерті батька.

Аноним

Сразу на вас и брата можно только в том случае. если мама в срок до 6 месяцев со дня смерти откажется нотариально от своей части в пользу вас и брата.

Володимир (автор вопроса)

Всім дякую за відповіді. Час (6ть місяців) вже вийшов. На момент смерті в будинку прописані були лише мама й тато. Підкажіть зараз є сенс, щось переоформлювати на маму чи нас, чи хай все буде як є?

Мама фактично прийняла спадщину, треба звернутись до нотаріуса та оформити спадщину, зареєструвати право власності, інакше у майбутньому доведеться звертатись до суду.

Аноним

Если вы не подавали в срок до 6 месяцев заявление нотариусу о принятии наследства - дом и участок перешли в наследство вашей маме. В этом случае все переоформляется на маму. Если подавали заявление - 50% от доли отца получает мама и по 25% дети.

Аноним (автор вопроса)

Дякую за змістовну відповідь.

~= А Д В О К А Т =~

Мама могла б уступити спадщину в вашу користь, але якщо б зробила це до 6-ти місяців після смерті батька. А тепер цей час пропущено, тому прийдеться нести додаткові доволі значні витрати на переоформлення частки матері на матір, а вже потім вона зможе вам офіційно подарувати (чи ви отримаєте теж у спадок після її смерті). Все це додаткові витрати та фактично "подвійне переоформлення" через запізнення з більш правильним оформленням, як вказано вище.

При написании ответа используется разметка Markdown.