1246 дней назадГость

Маю відмітку в військовому квитку "непридатний за станом здоров'я зі зняттям з військового обліку" (тобто визнаний непридатним навіть у воєнний час). Чи можу я переобстежитись і підвищити категорію придатності? На хоча б "непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час"?

~= А Д В О К А Т =~

Проходьте ВЛК. Це залежить від ваших медичних показників здоров'я, а не від бажання.

Гость (автор вопроса)

Дякую.

Гость (автор вопроса)

Ще тут подумав. Ось Ви пишете "проходьте ВЛК". А хіба мають право проводити перекомісію громадянину, який не є військовозобов'язаним за станом здоров'я і взагалі не стоїть на військовому обліку? Мені здається, що на перекомісію мають право лише ті, хто обмежено придатний у воєнний час. Чи це не так?

Аноним

Вы больше слушайте этого горе-адвоката! он насоветует....

~= А Д В О К А Т =~

Будь-який громадянин України може ініціювати проходження ВЛК раз в 5 років до 60 років від свого народження (що є граничний вік для обліку війсковозобов'язаних), - яка і підтвердить чи не підтвердить кожних 5 років щодо придатності-непридатності до військової служби. Адже така придатність (стан здоров'я) може змінюватись з плином часу. Більше того, зараз за законом дозволено навіть інвалідам (реально без рук чи ніг!!!) за власним бажанням ставати на військову службу, підписувати військовий контракт.

А сопливым ононимам - лучше подобрать свои шмарки и не лезть без приглашения во взрослый разговор...

Аноним (автор вопроса)

Дякую.

~= А Д В О К А Т =~

Ну и где горе-"ононим" ??? Всё? Слился? И это правильно!

~= А Д В О К А Т =~

Ну и где горе-"ононим" ??? Всё? Слился? И это правильно!

Гость (автор вопроса)

А можна статтю закону, що дозволяє інвалідам добровільно ставати на військову службу?

~= А Д В О К А Т =~

Це внутрішні нормативні документи - підійдіть до військомату там все роз'яснять детальніше. Адже є різні роди військ, різні військові спеціальності тощо

Аноним

Якщо умени вроджема вада серця i в вiйськомати пишуть що придатний.

~= А Д В О К А Т =~

Вади серця бувають різні. Це не військомат "пише", а ВЛК "пише". Якщо не згідні з рішенням ВЛК про придатність, то можете оскаржувати його до вищестоячої ВЛВ чи до військової прокуратури чи до суду. Див посилання: https://advocates.io.ua/s2591186/u_mene_pitannya_yak_pravilno_otrimati_napravlennya_na_viyskovo-likarsku_komisiyu_vlk

~= А Д В О К А Т =~
  • опечатка: не "ВЛВ", а вірно "ВЛК"...
Гость (автор вопроса)

А якщо, будучи непридатним навіть у воєнний час (невійськовозобов'язаний), добровільно підписати військовий контракт, то ВЛК все одно треба проходити?

~= А Д В О К А Т =~

ВЛК обов'язково кожних 5 років - детальніше все пояснить військомат.

Гость (автор вопроса)

Ви, напевно, не зовсім зрозуміли. Я не є військовозобов'язаним (непридатний за станом здоров'я з виключенням з військового обліку), а значить, наскільки я зрозумів, я не зобов'язаний кожні 5 років проходити ВЛК (чи я щось неправильно зрозумів?)

~= А Д В О К А Т =~

Якщо ви бажаєте поступити на військову службу, то ви звертаєтесь з відповідною заявою до військомату (навіть будучи непридатний за станом здоров'я з виключенням з військового обліку). І якщо вашу заяву задовільнять, то ви стаєте військовозобов'язаним (і маєте як всі пройти ВЛК кожних 5 років). Детальніше все пояснить військомат - все ж зверніться за деталізацією до них, Адже постійно додаються внутрішні накази по МО з новими "нюансами" та відбуваються зміни умов та правил..

Гость (автор вопроса)

В принципі, більш-менш ясно. Але мені не зрозуміло ось що - от Ви кажете, що навіть громадяни без рук та ніг можуть за власним бажанням ставати на військову службу та підписувати військовий контракт. Але ж без рук і ніг - це непридатний за станом здоров'я з виключенням з військового обліку. Якщо, як Ви написали, навіть такий громадянин за новими законами має право на військову службу за контрактом, то після закінчення контракту його не можна робити військовозобов'язаним, адже руки й ноги не виростуть, якщо їх нема. І взагалі незрозуміло - такі особи що, проходять добровільно військову службу за контрактом без зміни категорії придатності? Адже кінцівки не виростуть, а якщо їх нема, то повна непридатність згідно розкладу хвороб зберігається. Я не є людиною без рук чи без ніг, мені просто цікаво. Вибачте, що так багато написав.

~= А Д В О К А Т =~

Ці питання не до мене. Лиш вказав вам про те, що мені відомо по факту. А шукати логіку ту складно. Ну, наприклад, фізично можна людину без рук використовувати для розмінування мінних полів (адже по мінному полю можна ходити ногами, а не ковирятись в землі руками і тим більше однією рукою можна і міну порухати теж за "взриватель"). Вибачаюсь за цинізм і "чорний гумор", але то не мій цинізм, а сучасності та нових запитів-ініціатив до законодавців та вимог МО. Якщо ви не були в армії, то хоча б почитайте тематичні анекдоти і тоді зрозумієте, що "чоботи потрібно чистити звечора щоб одівати їх зранку на свіжу голову" або "хто в армії служив - той в цирку не сміється".

Гость (автор вопроса)

Ясно. Дякую за відповіді.

~= А Д В О К А Т =~

Прошу. Самовіддано працюємо для вас.

Гость (автор вопроса)

З Новим роком! І ще раз дякую за юридичну консультацію!

~= А Д В О К А Т =~

Взаємно - з Новим роком та Різдвом !!!

Гость (автор вопроса)

Ось ще таке питання - якщо не секрет, чи Вам відомі випадки, коли хтось, маючи категорію "непридатний за станом здоров'я з виключенням з військового обліку" ініціював переобстеження і йому міняли категорію придатності на більш високу у випадку покращення стану здоров'я?

~= А Д В О К А Т =~

Звичайно відомі ! З цього приводу є навіть анекдот.

Бабця з купою хронічних хвороб вирішила підлікуватись, але переплутала медичну установу та випадково звернулась до Військово - лікарської комісії (ВЛК). Вийшла з неї абсолютно здоровою та "пригодною до військової служби в десантних військах".

Гость (автор вопроса)

Дякую за інформацію! Колись у Законі України "Про військовий обов'язок і військову службу" було написано: "Особи, визнані непридатними за станом здоров'я зі зняттям з військового обліку, можуть бути обстежені повторно ВЛК військвих комісаріатів зі місцем проживання, якщо в результаті стаціонарного обстеження встановлений раніше діагноз переглянутий або вони визнані здоровими". Я можу точно не пам'ятати, але, здається, саме так слово в слово. А в більш пізніх редакціях цього Закону цього вже не було написано.

~= А Д В О К А Т =~

Те що не написано в законі - не означає, що це зникло. Просто "воно" перекочувало в різні накази МО. Практично ВЛК можна проходити по власному бажанню скільки завгодно разів, а нормативно - не рідше одного разу в п'ять років.

Гость (автор вопроса)

Ось що ще вичитав. В Росії тим громадянам, що мають категорію повної непридатності до військової служби зі зняттям з військового обліку (у них це називається "категорія придатності Д - не придатний до військової служби", бо в них є 5 категорій придатності, що позначаються літерами російськового алфавіту від А до Д), часто відмовляють в повторному обстеженні ВЛК, навіть якщо стан здоров'я покращився і вже не відповідає цій категорії. На це у них в Росії немає заборони, але ніде й не прописано, що це дозволено. У військкоматах таким особам відмоляють у переобстеженні на підставі того, що з цією категорією людина взагалі не стоїть на військовому обліку, а значить, військкомат не має права такій людині проводити повторне обстеження ВЛК. Ідіотизм. Тому деякі юристи в Росії таким особам радять звертатися до суду. Це я все пишу, щоб поділитися своїми враженнями щодо того, що я дізнався.

~= А Д В О К А Т =~

В різних країнах - різне законодавство. Нам цікаво - як в Україні.

Гость (автор вопроса)

Ще таке питання. Можливо, в цьому році піду подавати документи до автошколи вчитись на категорію B (легковий автомобіль). В моєму випадку велика вірогідність того, що медкомісія визнає мене непридатним до керування транспортним засобом і не підпише довідку на водійські права. Розумію, що це питання більше медичне, а не юридичне. Але хочу знати, чи можна до Вас звертатись за юридичною допомогою у разі неправомірної відмови лікарів медкомісії щодо придатності до керування автомобілем? Заздалегідь вдячний за відповідь.

~= А Д В О К А Т =~

Зараз бувають різні шляхи вирішення даного питання, адже багато є в Україні прийнятих лояльних нормативних вимог від ліберального Євросоюзу. Звертайтесь безпосередньо на ел.пошту з профілю - все може бути залежно від конкретних обставин.

Гость (автор вопроса)

"Звертайтесь безпосередньо на ел. пошту з профілю" - не зовсім зрозумів, Ви маєте на увазі вийти на головну сторінку цього сайту юридичних консультацій, і там буде адреса електронної пошти?

Гость (автор вопроса)

Ось, знайшов. "Наказ Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402 Із змінами і доповненнями, внесеними наказами Міністра оборони України від 9 листопада 2010 року N 577, від 1 серпня 2011 року N 466, наказами Міністерства оборони України від 29 травня 2012 року N 363, від 27 травня 2013 року N 346, від 6 серпня 2014 року N 508, від 12 серпня 2014 року N 524, від 30 жовтня 2014 року N 779, від 7 липня 2015 року N 318, від 30 вересня 2015 року N 519. 3. Медичний огляд військовозобов'язаних у мирний час та під час мобілізації, на особливий період 3.3. Особи, визнані непридатними до військової служби, можуть бути повторно оглянуті ВЛК військових комісаріатів за місцем проживання у разі, коли в результаті обстеження у спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах раніше встановлений діагноз переглянутий. Все нібито тут добре, але розділ 3 називається "Медичний огляд ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИХ..." Я маю категорію "непридатний за станом здоров'я з виключенням з військового обліку", тому НЕ Є ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ, а значить, навіть якщо подам прохання у військкомат на переобстеження, напено, не можу бути обстежений. І мати мені категорію "непридатний зі зняттям з військового обліку" до кінця свого життя. Ну, мені так здається. Поправте мене, будь ласка, якщо я не правий. P. S. Вибачте, що я Вам набридаю і "товчу воду в ступі" щодо питань, пов'язаних з військовим обліком, але я це роблю тому, що маю купу комплексів, пов'язаних зі станом свого здоров'я. Я - інвалід з дитинства і не можу позбавитись своїх комплексів. Коли свого часу проходив ВЛК як призовник, дуже сподівався, що отримаю хоч відносну придатність до військ. служби. Але розумів, що скоріше за все отримаю повну непридатність. Коли отримав військовий "білий" квиток, покомплексував трохи і забув про це. Але три роки тому дивився серіал на військову тематику, і щось така образа на долю виникла: ну чому я інвалід і непридатний з виключенням з військ. обліку? І досі не можу впоратися з цим комплексом. Якщо Ви це все прочитали, то дякую за розуміння.

Гость (автор вопроса)

"Більше того, зараз за законом дозволено навіть інвалідам (реально без рук чи ніг!!!) за власним бажанням ставати на військову службу, підписувати військовий контракт." Ніколи такого не бачив у Законі "Про військовий обов'язок і військову службу". Знаю, що комісованим бійцям (тим, хто на війні отримав травму) дозволено продовжувати службу в полегшених умовах. А про тих, хто ніколи не служив, цього не написано.

При написании ответа используется разметка Markdown.