1249 дней назадАноним

Добрий вечір. Помер чоловік, який мав трьох синів та дружину. Він залишив один заповіт на земельний пай, який повністю передає молодшому сину та будинок в селі, на який складений окремий заповіт, який померлий розподілив між трьома синами. Усі три сини та дружина заявили про себе як спадкоємці. Молодший син хотів відмовитися від спадщини на будинок на користь матері, та прийняти спадщину на земельний пай. Але нотаріус сказала, що це неможливо, оскільки якщо відмовляєшся від одного заповіту, то автоматично відмовляєшся і від іншого. Чи дійсно це так?

freelawer

А чому нотаріус не роз'яснив, що тоді потрібно писати заяву про відмову від спадщини за заповітом з обов'язковим уточненням про бажання спадкувати за законом. Зверніться до іншого нотаріуса

Аноним

Если открыто наследственное дело обратиться к другому нотариусу нельзя. Вы уже подали заявление о вступлении в наследство? Сколько времени прошло со дня смерти?

Аноним (автор вопроса)

Так, заява про вступ в спадщину вже подана. Пройшло 1,5 місяці з дня смерті.

Аноним

Значит уйти у другому нотариусу вы не можете. Отказаться от наследства в пользу другого наследника можно в течении 6 месяцев с момента смерти. Варианты: 1. Подойти к другому нотариусу (1-2) на КОНСУЛЬТАЦИЮ (консультации бесплатно) и НЕ ГОВОРИТЬ что уже оформили заявления. Сказать что есть 2 завещания на РАЗНОЕ имущество и наследники готовы ДОБРОВОЛЬНО отказаться от своей части в пользу другого наследника, 2. Оформить все по завещаниям, после получения документов можно тут же. "не отходя от кассы" оформить дарение части дома младшего сына матери. Т.о. младший сын получает пай, дом получают 2 сына и мать - свою часть и часть младшего сына.

Аноним (автор вопроса)

Спасибо большое.

Доброго вечора. Правомірно зазначає нотаріус щодо неможливості відмови від спадкування за одним заповітом, та спадкувати за іншим. Змінити нотаріуса звісно не можна, навіть, якщо Ви не скажете, що заведена спадкова справа, нотаріус за П.І.Б. визначить це у реєстрі, та побачить інформацію. Вам потрібно приймати спадщину, та оформити договір перерозподілу часток у спадковому майні між спадкоємцями.

~= А Д В О К А Т =~

Або оформити спадщину та надалі передарувати (чи формально продати) її частини так, як буде всім зручно. Тоді (після отримання всіма спадкоємцями своїх свідоцтв про спадщину) можна і в інших нотаріусів такі необхідні вчинити. І всі переоформлення не будуть такими вже коштовними між близькими родичами.

При написании ответа используется разметка Markdown.