974 дня назадВладимир Мечников

При оплате картой, магазин взимает дополнительную комиссию с покупателя. Не могу найти в законодательстве правило расчётов и на кого ложиться комиссия по закону. Кто сталкивался с данным вопросом. Если магазин берет дополнительную комиссию при оплате картой, есть для него какие либо штрафы? Где это можно более предметно изучить?

~= А Д В О К А Т =~

Это не урегулировано законодательно - это рынок, свободные правила конкуренции и предпринимательства. Забудьте о государственном регулировании свободных рыночных отношений, за "за страшных узурпаторов" и за социализм вы (или ваши родители) ведь не проголосовали ещё в 90-х годах...

Владимир Мечников (автор вопроса)

Если я правильно понял, законодательно - это никак не урегулировано? Очень сомневаюсь... Ну а как же "Цивільний Кодек України", статьи 655 и 691 ?!

Владимир Мечников (автор вопроса)

и конечно же статья 633 гражданского кодекса

~= А Д В О К А Т =~

Ну и какая же часть (или части) из нижеуказанных названным вами статей ГК Украины нарушена так, что нельзя установить (или что запрещает) предпринимателю свою комиссию при уплате картой (или просто повысить цену на свой товар) и где предусмотрена ответственность за подобное "нарушение"??? Рыночные отношения практически никак не ограничивают цены - хотите покупайте, а не хотите - идите к конкуренту (или к иному продавцу). Это и есть главный принцип рыночных отношений, которые нельзя регулировать "государственно", за которые вы же и голосовали ранее. Так в чём огорчения? Как говорится "за что боролись - на то и напоролись"...

Стаття 633. Публічний договір

1. Публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв'язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).

2. Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

3. Підприємець не має права надавати переваги одному споживачеві перед іншим щодо укладення публічного договору, якщо інше не встановлено законом.

4. Підприємець не має права відмовитися від укладення публічного договору за наявності у нього можливостей надання споживачеві відповідних товарів (робіт, послуг).

У разі необґрунтованої відмови підприємця від укладення публічного договору він має відшкодувати збитки, завдані споживачеві такою відмовою.

5. Актами цивільного законодавства можуть бути встановлені правила, обов'язкові для сторін при укладенні і виконанні публічного договору.

6. Умови публічного договору, які суперечать частині другій цієї статті та правилам, обов'язковим для сторін при укладенні і виконанні публічного договору, є нікчемними.
= = =
Стаття 655. Договір купівлі-продажу

1. За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.
= = =
Стаття 691. Ціна товару
1. Покупець зобов'язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу, або, якщо вона не встановлена у договорі і не може бути визначена виходячи з його умов, - за ціною, що визначається відповідно до статті 632 цього Кодексу, а також вчинити за свій рахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного законодавства або вимог, що звичайно ставляться, необхідні для здійснення платежу.

2. Якщо ціну встановлено залежно від ваги товару, вона визначається за вагою нетто, якщо інше не встановлено договором купівлі-продажу.

3. Якщо договором купівлі-продажу встановлено, що ціна товару підлягає зміні залежно від показників, що зумовлюють ціну товару (собівартість, затрати тощо), але при цьому не визначено способу її перегляду, ціна визначається виходячи із співвідношення цих показників на момент укладення договору і на момент передання товару.

Якщо продавець прострочив виконання обов'язку щодо передання товару, ціна визначається виходячи із співвідношення цих показників на момент укладення договору і на день передання товару, встановлений у договорі, а якщо такий день не встановлений договором, - на день, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу.

Положення цієї частини про визначення ціни товару застосовуються, якщо інше не встановлено актами цивільного законодавства або не випливає із суті зобов'язання.
~= А Д В О К А Т =~
Стаття 627. Свобода договору

1. Відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору...
= = =
Стаття 6. Акти цивільного законодавства і договір

1. Сторони мають право укласти договір, який не передбачений актами цивільного законодавства, але відповідає загальним засадам цивільного законодавства.

2. Сторони мають право врегулювати у договорі, який передбачений актами цивільного законодавства, свої відносини, які не врегульовані цими актами.

3. Сторони в договорі можуть відступити від положень актів цивільного законодавства і врегулювати свої відносини на власний розсуд.

Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано про це, а також у разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами.

4. Положення частин першої, другої і третьої цієї статті застосовуються і до односторонніх правочинів.

При написании ответа используется разметка Markdown.