945 дней назадАноним

Мой бывший сожитель,взял нашего общего сына в поездку к своей сестре,мой средний сын(12лет)поехал с ними.Сожитель попросил у моего сына телефон позвонить,забрал и продал его.Написала заявление в полицию,реакции ноль,говорят что нет преступления,он сам ему дал телефон.Правильно ли это или надо идти добиваться дальше?Документы и коробка на телефон есть,чек на оплату телефона суммой 3000есть

Arthur VIP Law Consulting

Доброго часу доби, Шановнa ПанI !

Виходячи з норм діючого законодавства а, саме:

Кримінального кодексу Ураїни:

Стаття 67. Обставини, які обтяжують покарання

  1. При призначенні покарання обставинами, які його обтяжують, визнаються:

1) вчинення злочину особою повторно та рецидив злочинів;

2) вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою (частина друга або третя статті 28);

3) вчинення кримінального правопорушення на ґрунті расової, національної, релігійної ворожнечі чи розбрату або на ґрунті статевої приналежності;

4) вчинення кримінального правопорушення у зв'язку з виконанням потерпілим службового або громадського обов'язку;

5) тяжкі наслідки, завдані злочином;

6) вчинення кримінального правопорушення щодо особи похилого віку, особи з інвалідністю або особи, яка перебуває в безпорадному стані, або особи, яка страждає на психічний розлад, зокрема на недоумство, має вади розумового розвитку, а також вчинення кримінального правопорушення щодо малолітньої дитини або у присутності дитини;

6-1) вчинення кримінального правопорушення щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах;

7) вчинення кримінального правопорушення щодо жінки, яка завідомо для винного перебувала у стані вагітності;

8) вчинення кримінального правопорушення щодо особи, яка перебуває в матеріальній, службовій чи іншій залежності від винного;

9) вчинення кримінального правопорушення з використанням малолітнього або особи, що страждає психічним захворюванням чи недоумством;

10) вчинення злочину з особливою жорстокістю;

11) вчинення злочину з використанням умов воєнного або надзвичайного стану, інших надзвичайних подій;

12) вчинення злочину загальнонебезпечним способом;

13) вчинення кримінального правопорушення особою, що перебуває у стані алкогольного сп'яніння або у стані, викликаному вживанням наркотичних або інших одурманюючих засобів.

  1. Суд має право, залежно від характеру вчиненого кримінального правопорушення, не визнати будь-яку із зазначених у частині першій цієї статті обставин, за винятком обставин, зазначених у пунктах 2, 6, 6-1, 7, 9, 10, 12 такою, що обтяжує покарання, навівши мотиви свого рішення у вироку.

  2. При призначенні покарання суд не може визнати такими, що його обтяжують, обставини, не зазначені в частині першій цієї статті.

  3. Якщо будь-яка з обставин, що обтяжує покарання, передбачена в статті Особливої частини цього Кодексу як ознака кримінального правопорушення, що впливає на його кваліфікацію, суд не може ще раз враховувати її при призначенні покарання як таку, що його обтяжує.

В 2021 році підвищено поріг настання кримінальної відповідальності за крадіжку.

Оскільки з 1 січня 2021 року прожитковий мінімум для працездатної особи в розрахунку на місяць становить 2 270 грн, збільшились суми визначення наслідків злочину.

Нагадаємо, неоподатковуваний мінімум доходів громадян, зазначений в диспозиції норм, дорівнює 1/2 прожиткового мінімуму для працездатних громадян станом на 1 січня поточного року. 

В 2021 році для норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень застосовується сума в 1 135 грн.

Таким чином, відповідно до статті 51 КУпАП викрадення чужого майна вважається дрібним, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, тобто - 227 грн (0,2 х (50% х 2270). Дрібна крадіжка тягне за собою накладення штрафу від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку, адміністративний арешт на строк від п'яти до десяти діб. Якщо вартість викраденого майна перевищує 227 грн, настає кримінальна відповідальність.

Відповідно до статті 185 Кримінального кодексу таємне викрадення чужого майна карається штрафом від 1 000 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (в санкції НМДГ становить 17 грн) або громадськими роботами на строк від 80 до 240 годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до 6 місяців, або позбавленням волі на строк до п'яти років.

У вашому випадку буде застосовуватися 190, 192 статті ККУ 

Стаття 190. Шахрайство (кваліфікація яку застосовують органи поліції)

  1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) - карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

  2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, - карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

  3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

  4. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Стаття 192. Заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою (кваліфікація яка буде застосована Органами ДБР та Судовою інстанцією)

  1. Заподіяння значної майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою за відсутності ознак шахрайства - караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.

  2. Ті самі діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або такі, що заподіяли майнову шкоду у великих розмірах, - караються штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років.

Примітка. Відповідно до цієї статті майнова шкода визнається значною, якщо вона у п'ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а у великих розмірах - така, що у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Зверніть Вашу увагу (буде цікаво) і на це :

Якщо, злочином заподіяна шкода, кримінальна відповідальність посилюється. Значною шкодою вважається заподіяння збитків на суму від 113 500 до 283 750 грн. Крадіжка вчинена у великих розмірах, якщо сума збіитків перевищує 283 750 грн. Особливо великими розмірами вважається 681 000 грн.

Дитина не повнолітня і діяла під примусом та застосуванням щодо неї фізичної розправи з боку дорослої людини що усвідомлювала у повному обсязі свої протиправні і насильницькі дії … та погрозою вчинення таких дій тощо … .

Виключно з письмовою скаргою на бездіяльність органів поліції до місцевого ДБР - за фактом (реакції на вчинене правопорушення його кваліфікації) відповіді з останнього до суду але не пізніше 6 місяців (з обов’язковим додаванням медичних довідок та інших висновки з медичних закладів/справки виписки зі справ , свідчення свідків тощо) з моменту вчинення ймовірного злочину/правопорушення.

з Повагою до Вас.

При написании ответа используется разметка Markdown.