3912 дней назадАндрей

2008 год -два ноутбука в кредит+3500 долл.-беззалоговый кредит+кредитка-20 тысяч грн.-есть ли срок давности-были суды-переехал в другой р-он города -звонят по тлф -поменять не могу так как реклама в обьявлении на мой тлф.что мне делать

обязательство не прекращено, значит срок исковой давности не наступил

Андрей (автор вопроса)

Пожалуйста - от какого времени (или с какого) наступает срок исковой давности по просроченным кредитам

починається? три роки з моменту несплати

...починається? три роки з моменту несплати....

категорически не согласен

  1. За зобов'язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання.

Кредиты оформляются договорами, соответственно это обязательства с установленным сроком исполнения и срок исковой давности начинается по истечению срока исполнения (по истечению срока действия договора). Но, в этой ситуации уже было предъявлено требования (не исполнение), поэтому сроки исковой давности не применяются

я також з Вами не згідний. Згідно з частиною 5 статті 261 ЦК України, за зобов'язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання.

Оскільки в кредитному договорі передбачено, що його виконання здійснюється відповідно до графіків погашення кредиту, то початком перебігу строку позовної давності є день, коли боржник повинен був сплатити черговий платіж, проте не сплатив його.

обязательством является договор, а не график. График может не выполняться, как просрочкой, так и досрочным погашением

Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2011 року м. Київ

Колегія суддів Судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Дьоміної О.О., суддів: Гвоздика П.О.,

Кузнєцова В.О., Писаної Т.О.,

Ткачука О.С.,-

розглянувши в судовому засіданні справу за позовом приватного акціонерного товариства «Банк «Фінанси та Кредит» до ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 про стягнення заборгованості за кредитним договором та зустрічним позовом ОСОБА_6 до приватного акціонерного товариства «Банк «Фінанси та Кредит», ОСОБА_9, ОСОБА_7, ОСОБА_8 про визнання недійсним кредитного договору, договору поруки та іпотеки за касаційною скаргою ОСОБА_6 на рішення Київського районного суду м. Полтави від 18 серпня 2010 року та ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Полтавської області від 11 жовтня 2010 року,

в с т а н о в и л а:

У серпні 2009 року ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» звернулося до суду з указаним позовом, в якому просило з урахуванням змін і доповнень, стягнути з відповідачів солідарно на його користь 275115 гривень 95 копійок заборгованості за кредитним договором.

У листопаді 2009 року ОСОБА_6 звернувся до суду з указаним зустрічним позовом і просив визнати недійсним кредитний договір, а також договір поруки та іпотечний договір.

Рішенням Київського районного суду м. Полтави від 18 серпня 2010 року, залишеним без змін ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Полтавської області від 11 жовтня 2010 року, первісний позов задоволено частково. Стягнуто солідарно з відповідачів на користь позивача 205896 гривень 06 копійок заборгованість, вирішено питання про судові витрати. У задоволенні зустрічного позову відмовлено.

У касаційній скарзі ОСОБА_6 порушує питання про скасування оскаржуваних судових рішень та ухвалення нового рішення про відмову у задоволенні вимоги про стягнення пені, мотивуючи свою вимогу порушенням судами норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.

В іншій частині рішення судів не оскаржувалися.

Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; 2) чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.

Стягуючи з відповідача неустойку у сумі 102948,03 гривень, суди відмовили у застосуванні строку позовної давності та виходили з того, що перебіг річного строку давності для застосування до вимоги про стягнення пені за несвоєчасне виконання зобовязань боржника за кредитним договором починається з 15 червня 2011 року наступного дня за днем закінчення дії кредитного договору, укладеного між сторонами.

Проте, з такими висновками судів погодитись не можна з огляду на наступне.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 258 ЦК України до вимог про стягнення неустойки (пені, штрафу) застосовується позовна давність в один рік.

Згідно ч. 5 ст. 261 ЦК за зобовязаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання.

Так як у кредитному договорі передбачено, що його виконання здійснюється відповідно до графіків погашення кредиту, то початком перебігу строку позовної давності є день, коли боржник повинен був сплатити черговий платіж, проте не сплатив його. Судами невірно визначено початок перебігу строку позовної давності і тому не застосовано до вимог про стягнення неустойки позовну давність за заявою відповідача. Крім того судам необхідно врахувати, що в разі пропущення річного строку неустойка може бути обрахована за останній рік невиконання основного зобовязання, в межах строку позовної давності за основним зобовязанням.

На зазначені недоліки не звернув уваги й апеляційний суд, не перевірив доводів апеляційної скарги та залишив рішення суду першої інстанції без змін.

За такого порушення норм матеріального та процесуального права, допущеного як судом першої так і апеляційної інстанції, що призвело до неправильного вирішення справи, постановлені у справі судові рішення підлягають скасуванню в частині стягнення пені з направленням справи на новий розгляд до суду першої інстанції.

Керуючись ст. ст. 336, 338, 345 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу ОСОБА_6 задовольнити частково.

Рішення Київського районного суду м. Полтави від 18 серпня 2010 року та ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Полтавської області від 11 жовтня 2010 року скасувати в частині стягнення пені, справу в цій частині передати на новий розгляд до суду першої інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий О.О. Дьоміна Судді: П.О. Гвоздик В.О. Кузнєцов Т.О. Писана О.С. Ткачук

Аноним

так что же следует из этого диспута юристов?если заемщик не платил 3 года.то настает исковая давность??

я вважаю, що так, якщо не було сплат протягом 3 років і банк не звернувся в суд, то він своє прохлопав. звернення в суд перериває позовну давність

из этого определения ничего, исковая давность через 3 года не настанет, если было предъявлено требование

Аноним

т.е после трех лет неплатежей,заемщик вообще может спать спокойно?

так, 3 роки з моменту першої несплати по графіку

Наталья

День добрый.Я взяла кредит в 2008 году,но к моменту первого платежа,банк то ли разорился,то ли перепродали,не знаю.Но платеж мне вернули по причине отсутствия таких реквизитов.И информации о новом местонахождении банка не было.Потом командировки,работа,дети(у меня четыре дочери,которых я сама воспитываю) и я уже не искала пути.Все это время о моей задолженности тоже никто не беспокоился ни письменно,ни в звонках.И вот,спустя 6 лет,мне пишут и звонят,что у меня долг по кредиту,который составляет не 6 лет,а почему-то три-Банк продал права на мой кредит другой компании.Я слышала о таком понятии,как срок давности,если в договоре не оговорены сроки его увеличения.А в договоре об этом не сказано.На сколько законно их требование и какие мои дальнейшие действия в этой ситуации?Спасибо заранее

Сложно что-то комментировать, нужно знакомиться с договором переуступки, расчетами. Обратитесь к адвокату по месту, чтобы он собрал необходимые документы, разобрался в обстоятельствах для дальнейшей оценки возможных действий и перспектив.

ИРИНА

как вы что делали у меня такая же ситуация

Светлана

Добрый день. Подскажите пожалуйста, как мне быть, если кредит (500 грн), был оформлен мною в 2008г., в 2010г., я обратилась в кассу банка для полного погашения этого кредита, оплатила, но не закрыла карточку. Спустя 5 лет, когда я оформила в этом же банке (Приват-банке) карту "универсальная" и на неё были денежные поступления, с этого счёта сняли 100 грн, на погашение проссроченного кредита, и со мной связываются представители банка и коллекторская служба с заявлениями о том, что у меня задолженность по карту составляет 3,500 грн!!!! Чеков об оплате, а так же карты и договора у меня уже не сохранилось!!!! Я звонила на гарячую линию, но меня перекидывали от одного "специалиста" к другому.... Один говорил о том, что мне могут помочь пересчитать сумму задолженности и уменьшить штрафные ссанкции, другие утверждали, что необходимо погасить задолженность в полном объеме в течении трёх рабочих дней!!! В итоге я толком ничего не узнала... Как мне быть и могу ли я вообще ничего не выплачивать??? Спасибо.

я рекомендую нічого не платити і відсилати їх в суд. Саме в суді Ви зможете ознайомитися зі справою і отримати копії усіх документів, зменшити розміри неустойки, а можливо і виграти справу вцілому.

добрий день ми з чоловіком зплачували кредит поки непідняли нам проценти і стали платити тому що дуже скрутно з грошима ледь вистачає на їду я написала їм листа що ми невзмозі оплачувати таку суму але відповіді ніякої небуло вже 9 місяців нічого невносимо термін кредиту вже закінчився незнаєм що буде я в декреті двоє маленьких діточок чоловікової зарплати вистачає на газ світло і їду.

Тетяна

Аноним

Здраствуйте. Подскажите пожалуйста, в 2006 году взяла кредит ( Приват банк) на 1000 еу (4300 гривен). 5 лет не плачу, насчетали 57000 с пеней и штрафами. Звонят, , вплоть до того что ребенка заберут соц службы ( я мать одиночка). Подскажите, срок давноности по данной ситуации??? Спасибо.

Общий 3 года, по пене и штрафам - один год

Марина

Здравствуйте!4 года назад взяла кредитку в Приватбанке на 700гр,Три года не плачу насчитали 6900гр с пеней и штрафом.Звонят угрожают что детей у меня отберут соц.службы,что откроют на меня уголовное дело 21.03.2016.Я мать одиночка и малоимущая семья.Подскажите пожалуйста срок давности по ситуации???И что делать?Спасибо

Galina

Марине. Если ты жительница Украины то: 1. Идешь в загс по месту жительства и пишешь заявление на смену фамилии (нужно свидетельство твое о рождении и заплатить 2 платежа около 150 грн, если споросят почуму решила сменить фамилию то ответ что напоминает о своих жизненных неудачах и может новая изменит жизнь. В основном никто на этой теме не париться. 2.Загс дает в полицию твои документы на проверку - судима, под следствием, в розыске. 3.Если тебе больше 30 лет, то могут дать запрос по странам СНГ. 4. Вся вместе лобуда около трех месяцев. 5.Приходишь в загс через три месяца и получаешь новый паспорт на новую фамилию. 6.Получаешь в налоговой новую справку с кодом на новую фамилию. 7.К тебе приходят из банка, а ты говоришь такую не знаю и в глаза не видила. 8.Со семной фамилии детям можно погодить - попозже. 9.Если в соц.защите получаешь пособие, то обязательно нужно дать свидетельство о смене фамилии. платежи продолжаться как и прежде. 10. Для закрепления спокойствия от банка с новой фамилией попытайся заключить фиктивный брак, т.е. двойная смена фамилии. Хрен банк докажет , что заключившая договор Петрова, есть Сидорова Иванова. 11.Утечка сведений о смене фамилии только может из загса или полиции. 12. Есть на кого накатать телегу за розглашение персональных данных. Сама в такой ситуации. Сейчас прорабатываю позицию 10.

Аноним

в 2006 году взял телефон в кредит сума его была 1705гр + комисия 850 итого 2553,56 два раза заплатил и перестал так как не имел возможности ч-з года три пришло письмо первое уже с долгами пообщался с знакомыми посоветовали выплатить ети 2553,56 и всё так и зделал прошло вот уже 6,5 лет звонят и говорят вы банку должны 23000 угрожают все забрать и посадить как быть в етой ситуации?

Игнорировать и отсылать в суд

юрик

ситуация с 2007 гола.Шлитете на ... .Приват г... .Не заморачивайтесь ! Спокойствие.

Аноним

Могут ли в одном и том же банке дать через год второй кредит,если не проплачен первый?

в представників банку запитуйте

Аноним

Добрый вечер) А где можно узнать - обратился ли банк по просроченному кридиту в суд? (Кроме самого банка)

~= А Д В О К А Т =~

Обращайтесь на эл.почту advocate-s@i.ua и всё решится.

При написании ответа используется разметка Markdown.