3890 дней назадАноним

Здравствуйте! Я уходила в декрет с окладом более 2000 грн, и мне были начислены декретные с этой ставки. За время моего декрета оклад уменьшили в два раза, не знаю чем мотивируя. Сейчас я опять беременна, "ухожу из декрета в декрет". Мне начислили декретных в два раза меньше, чем в первый раз. Вопрос: Имели ли они право менять мой оклад пока я нахожусь в декрете?

Анастасия

Чому Ви вирішили, що оклад зменшився? Розмір допомоги по вагітності та пологам має менший розмір, тому що першого разу Вам було нараховано цю допомогу по середньомісячній заробітній платі (Ви працювали).

Аноним (автор вопроса)

Во первых я видела штатное, а во вторых чем ещё можно объяснить разницу в 4500 грн??? "першого разу Вам було нараховано цю допомогу по середньомісячній заробітній платі" А второй раз с чего????

Анастасия

Якщо застрахована особа перед настанням страхового випадку (відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами) не мала заробітку (відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), середня заробітна плата для розрахунку розміру допомоги по вагітності та пологах визначається, виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), встановленої застрахованій особі на момент настання страхового випадку.Таким чином, розмір допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, якщо жінка перебуває у відпустці по догляду за дитиною визначається, виходячи з розміру ПОСАДОВОГО ОКЛАДУ.

Анастасия

Зменшення посадового окладу - це зміна істотних умов праці. Про що саме Вас повинні були повідомити не пізніше, ніж за два тижні, та отримати від Вас або згоди, або відмови. ( ст. 32 КЗпП) У зв'язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці. Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за п. 6 ст. 36 КЗпП.

Анастасия

пробачте не "тижні" а "місяці"

Аноним (автор вопроса)

В том то и дело, что меня никто ни о чем не предупреждал (((( А ещё оклад меньше минимальной з/п установили, это же тоже существенное нарушение закона?

Аноним (автор вопроса)

Всё, они признали свою ошибку. Согласились вернуть мне мой законный оклад и сделать перерасчет!!!! Спасибо за помощь!!!

Анастасия

Будь ласка.)

При написании ответа используется разметка Markdown.