3842 дня назадТетяна

Доброго дня! Мене цікавить таке питання: чи можу я оформити відпустку по догляду за дитиною до 3-х років на дитину рідної сестри мого чоловіка (племінника мого чоловіка) згідно ст.18 Закону "Про відпустки" і чи збережеться при цьому моє робоче місце? Мати дитини проводить підприємницьку діяльність, батько теж працюючий. Буду вдячна за Вашу відповідь.

Тетяно, згідно 179 Кодексу законів про працю, відпустки для догляду за дитиною, передбачені частинами третьою, четвертою та шостою цієї статті, можуть бути використані повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною.

Тетяна (автор вопроса)

то значить, можу? Просто я ніде в законодавстві не знайшла конкретних роз"яснень щодо пункту "інші родичі, які фактично доглядають за дитиною"

Близькі родичі - фізичні особи, природний зв'язок між якими ґрунтується на походженні один від одного або від спільних предків і має правове значення у випадках, передбачених законодавством. Близькими родичами є чоловік/дружина, батьки, діти, рідні брати і сестри.

Ст. 181 Кодексу законів про працю України визначає порядок надання жінці (або іншим особам відповідно до ч. 7 ст. 179 КЗпП України) частково оплачуваної відпустки до досягнення дитиною віку трьох років.

        Відпустка по догляду за дитиною надається жінці або іншій особі, зазначеній в ч.7 ст. 179 КЗпП України, повністю або частково протягом періоду до досягнення дитиною віку трьох років. При цьому жінка або інша зазначена особа може за своїм розсудом у будь-який час перервати частково оплачувану відпустку, а потім знову зажадати надання такої відпустки. При бажанні одержати відпустку жінка подає відповідну заяву на ім’я власника або уповноваженого ним органу. Надання відпустки оформляється наказом.

        При бажанні вийти на роботу до закінчення встановленого наказом строку відпустки жінка або інша зазначена особа подає заяву, на підставі якої  має бути виданий відповідний наказ.

        Правові відносини між працівником, який перебуває у відпустці по догляду за дитиною віку  до трьох (шести) років, і власником ускладнюються тим, що на період відпустки власник приймає на роботу для заміщення тимчасово незайнятого місця (посади) іншого працівника, який підлягає звільненню у зв’язку з достроковим виходом на роботу жінки або іншої особи, що має право на таку відпустку.

        Відповідно до ч. 2 ст. 181 КЗпП України відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується як до загального, так і до безперервного стажу роботи за спеціальністю, однак час перебування працівника у відпустці по догляду не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку.
Тетяна (автор вопроса)

тобто, якщо це рідний племінник мого чоловіка, то у відпустку може піти тільки він, а я вже не рахуюсь родичем?

Тетяно, норми в законодавстві я не знайшов, котра б встановлювала, що братова є родичем. Чоловік Ваш однозначно має право на такого роду відпустку.

Тетяна (автор вопроса)

просто ця відпустка потрібна саме мені (по роботі), про що я й хотіла дізнатись, так як в райсоцзабесі мені сказали, що я маю право, тільки потрібен акт обстеження від депутата, в якому буде вказано, що саме я здійснюю догляд за дитиною.

У депутата нет полномочий составлять такие акты.

Тетяна (автор вопроса)

то що мені робити? не варто навіть пробувати?

пробувати можете - це на Ваш розсуд. Законних підстав тут не вбачаю.

Аноним

дякую за консультацію.

Анна

я держслужбовець, мені 54 роки, хочупіти у відпустку по догляду за дитиною дл 3 років(ВНУЧКОЮ),чи треба мені розраховуватись з роботи?

Аноним

чи може батько дитини оформити відпустку по догляду до 3 рокій якщо мама дитини оформлена по догляду за одинокою людиною?

Аноним

я на даний час знаходжусь у відпустці по догляду за дитиною, але мені потрібно терміново вийти на роботу. чи може чоловік оформити на себе відпустку, і чи зберігається за ним місце роботи??

Аноним

чоловік погрожує мені що я немаю права піти тепер на роботу бо я веду догляд за дитиною до трьох років а моя мама немає права сидіти вцей час з дитиною

Аноним

порадьте що мені робити

Аноним

чи збережеться мое робоче місце якщо я знаходжусь у декрктній відпустці до 6 років

Аноним

що це означає частково оплачено до трьох років

~= А Д В О К А Т =~

Що після 3-років дитині (з 3 до 6) - оплачуватись відпуства вже не буде (за свій рахунок тобто).

При написании ответа используется разметка Markdown.