3836 дней назадВіталій

Людина отримала під розписку гроші на купівлю за кордоном і оформлення документів на автомобіль. За її словами, всі документи оформлені, але потрібно доплатити 3,5 тисячі гривень, оскільки в неї виникли непередбачувані витрати. Чи є тут ознаки шахрайства і як діяти у даному випадку?

аноним

як я зрозуміла, це була позика?

Аноним

Без изучения текста расписки трудно говорить о признаках мошенничества. Не известно что конкретно обещала "людина", в какие сроки, другие условия...

Віталій (автор вопроса)

Це була не позика. Це була конкретна сума саме для купівлі автомобіля і доставки його в конкретне місце у визначений строк. На жаль, всі нюанси (вартість, вік, стан, пробіг, комплектація і т.д.) обговорювались усно і зрозуміло, що тут щось доводити неможливо. Текст розписки, окрім анкетних даних, полягає якраз в тому, що людина зобов'язалась купити авто за визначену суму, яку потім під різними приводами почала збільшувати.

Практически невероятно доказать, что на момент получения денежных средств человек уже имел умысел не возвращать деньги.

Аноним

не исключено что действительно нужно чтото проплатить и сверху , а может и мошенничество уточните ситуацию полностью

Віталій (автор вопроса)

А що, є якась різниця, коли виник умисел не повертати гроші - чи в момент їх отримання чи через 1 хвилину або 3 доби? Мова йде про те, що сума була узгоджена попередньо з врахуванням усіх затрат. Якщо і виникли якісь непередбачувані, то це не моя вина - людина запевняла, що вона все взнала і все врахувала. Тим більше, мова не йде про 100 грн., а про 800 євро (а якщо врахувати всі нюанси, то десь про 1500!)

аноним

ця людина мала купити Вам авто? Ви дали їй потрібну суму для цього,під розписку.?

Аноним

Взагалі-то є різниця, Віталій. Тому вам правильно говорять, що треба вивчати розписку (або хоча б дізнатись, як запитує Валентина, для чого по розписці брались кошти, тобто що саме про це там написано).

аноним

Тут взагалі не зрозуміло в чому справа, замість того щоб допомогти я маю вгадувати,

Аноним

Текст расписки-в студию!

Віталій (автор вопроса)

Невже я настільки незрозуміло висловлююсь?! Для Валентини: якщо ви юрист, який володіє мовою, тоді я не розумію вас. Якщо ви взагалі не розумієте змісту сказаного, тоді про яку юриспруденцію може йти мова? Ще 12 днів тому ЧІТКО написано, що "Людина отримала під розписку гроші на купівлю за кордоном і оформлення документів на автомобіль". Розшифруйте, що тут незрозуміло? Так, отримала під розписку гроші і мала купити. Для Аноніма: в чому різниця, коли виник умисел - під час передачі грошей, перед тим чи після того? Наведіть мені приклад ст. ККУ, де санкція враховує час виникнення злочинного умислу і як взагалі це можливо реально встановити? Текст розписки для тих, хто вміє читати і розуміє написане, написаний вже 2 рази! Пишу втретє: Я, (анкетні дані), отримав від (анкетні дані) гроші в сумі ... для купівлі за кордоном автомобіля і достаки його за адресою ... Місце, дата, підпис. Погоджуюсь з тим, що надто мало конкретизації. Але вимагання коштів зверх обумовленої суми, на мою думку, можна кваліфікувати за ст.ст. 189,190 ККУ.

Віталій (автор вопроса)

До речі, строк теж був вказаний. Але мова не про строки, а про суму.

аноним

Я 4 роки пропрацювала в прокуратурі, такої зухвалості ще не бачила. Я просила конкретизувати для того, щоб Вам допомогти, але я бачу що Ви і самі добре все знаете,краще б розписку довели до пуття. Я маю надію, що Ви хоча б завірили її ноторіально. Мені не зрозуміло було лише одне, особа, яка отримала гроші купувала СОБІ авто, чи мала купити ВАМ?Скільки можна це вточнювати...

Нотариус расписки вообще не заверяет. А вот, исходя из содержания расписки "для купівлі за кордоном автомобіля і доставки його за адресою..." то, извините, уважаемый Виталий, но это должна быть нотариальная доверенность, согласно которой человек взял на себя обязанность приобрести и доставить к месту Вашего проживания автомобиль. Такие доверенности были распространены в средине-конце 90-х. для того, чтобы квалифицировать вымогательство, Вам необходимо предоставить факты, подтверждающие это. Согласна с коллегами, недостаточно того, что Вы здесь изложили. Здесь вряд ли будет уголовное производство, скорее похоже на гражданско-правовые отношения.

аноним

А ще мене цікавить до чого тут 189 ст ККУ? З Вас вибивають гроші? Тут немає складу злочину у цій ситуації взагалі. Захочете забрати свої гроші - звертайтеся до міліції.

Аноним
  1. Текст розписки ви наводите вперше. До цього був лише її переказ, який аж ніяк не є чітким.
  2. Санкція — покарання. А норма у кримінальному праві складається із гіпотези, диспозиції та санкції. Наприклад, стаття 190 КК України: взяти гроші під розписку і із самого початку не мати намір повертати, та взяти гроші, а потом по якійсь причині не повертати — різні речі. Як проводиться доказування для нашої дискусії не має значення, а має значення, що якщо буде встановлений склад злочину, передбачений ст. 190 КК, при кваліфікації діяння буде застосовуватись саме вона.

Стаття 189 не підходить взагалі. Із статтею 190 буде проблема, ви не зможете довести вищевказане. Тому потрібно звертатись до суду із позовом про стягнення коштів. Це знає будь-який юрист (який, до речі, вивчає не тільки статті законів, а й науково-практичні коментарі, нерідко від авторів цих самих законів), але ви, звичайно, розумієтесь на праві краще.

Виталий, я советую Вам обратится к платному юристу.

Віталій (автор вопроса)

Дякую всім, хто дійсно намагався допомогти. І прохання: тим, у кого нема ні знань, ні юридичної практики (типу Валентини з "прокуратури") не давати свої "поради", оскільки від цього в значній мірі залежить чиясь доля.

Виталий, я вчера общалась с коллегами по Вашему делу, и у у одного из них было похожее дело. Вы не сможете доказать, когда у него наступил умысел и был ли он вообще Вас обмануть. Главное чтоб Вы забрали деньги и не велись на эту попытку надувательства.

Аноним

Я сам оплатил счет "махинатору" я поверил что мне вишлют кое какой товар...я оплатил за доставку товару нету..можна ли тут чего то добится?

Аноним

Зависит от суммы: если она существенная, обращайтесь к юристу для анализа вашей ситуации, а если небольшая, проще считать её платой за опыт.

Вопросы, которые вам задаст юрист, чтобы понять, есть ли перспективы, звучат примерно следующим образом. Что за товар? Какова его стоимость? Каком образом и в какой форме вы договаривались о сделке? Каким образом осуществлялась оплата? Какое вы указали назначение платежа, если платили банковским переводом?

Аноним

Закон на стороне мошенников!!!! Закон не защищает честных, порядочных людей, а защищает негодяев и аферистов!!! А юристы ничего с этим не могут сделать. Факт мошенничества очень трудно доказать. Мошенники знают это и пользуются этим.

Аноним

У меня такая ситуация. Я дал деньги, получил расписку , что в определенное время получу товар. Прошло почти 10 мес. товара нет,денег нет. Для того, чтобы не было уголовной ответственности, возвратили 20% от суммы. Найти сейчас человека, кто брал деньги, несмотря на расписку, нет возможности. Кому вручат повестку в суд??? Кто отдаст деньги??? Где человек, куда ему будут слать испольнительный лист?

Аноним

Доброй ночи господа юристы) У меня ситуация типичная:дал денег человеку,по его словам на покупку оборудования. Как выяснилось никакого оборудования он не покупал. На руках рукописная расписка 'брал такуюто суму обязуюсь вернуть дата". Можноли тут крутить мошейничество (вошел в доверие,взял не туда куда говорил....) просто обман.

При написании ответа используется разметка Markdown.