3743 дня назадРуслан

Мені дружина недає дитину на вихідні з ночовкою?Ми ще не розведені і на еліменти не поданий,але разом не живем.але чи вона має таке право?

Руслан (автор вопроса)

мені ніхто невідписує?Я можу отримати відповідь на моє запитання?

Стаття 19. Участь органу опіки та піклування у захисті сімейних прав та інтересів 1. У випадках, передбачених цим Кодексом, особа має право на попереднє звернення за захистом своїх сімейних прав та інтересів до органу опіки та піклування. 2. Рішення органу опіки та піклування є обов'язковим до виконання, якщо протягом десяти днів від часу його винесення заінтересована особа не звернулася за захистом своїх прав або інтересів до суду, крім випадку, передбаченого частиною другою статті 170 цього Кодексу. 3. Звернення за захистом до органу опіки та піклування не позбавляє особу права на звернення до суду. У разі звернення з позовом до суду орган опіки та піклування припиняє розгляд поданої йому заяви. ( Абзац третій частини третьої статті 19 виключено на підставі Закону № 524-V від 22.12.2006 ) 4. При розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов'язковою є участь органу опіки та піклування. 5. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв'язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи. 6. Суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

Стаття 159. Вирішення судом спору щодо участі у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо від неї 1. Якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. 2. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування. ( Абзац перший частини другої статті 159 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1397-VI від 21.05.2009 ) В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною присутністю іншої особи. Під час вирішення спору щодо участі одного з батьків у вихованні дитини береться до уваги ставлення батьків до виконання своїх обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення, в тому числі стан психічного здоров'я одного з батьків, зловживання ним алкогольними напоями або наркотичними засобами. ( Частину другу статті 159 доповнено абзацом третім згідно із Законом № 1397-VI від 21.05.2009 ) 3. За заявою заінтересованої сторони суд може зупинити виконання рішення органу опіки та піклування до вирішення спору. 4. У разі ухилення від виконання рішення суду особою, з якою проживає дитина, суд за заявою того з батьків, хто проживає окремо, може передати дитину для проживання з ним. 5. Особа, яка ухиляється від виконання рішення суду, зобов'язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому з батьків, хто проживає окремо від дитини.

Аноним

Я перебуваю у шлюбі але проживаю окремо від дружини і сина, працюю на роботі, сплачую аліменти і інколи крім того ще щось купую.Але дружина забороняє мені брати сина із собою.Я їй пропонував навіть самій бути присутньою але вона категорично відмовляється.Таке враження що вона мною маніполює!Вона забрала всі кошти, речі, і т.д. Я просто хочу бачити сина і брати його інколи на вихідні. Що ви мені порадите робити?

Вам необхідно звернутися до суду з позовною заявою про встановлення способів та порядку Вашої участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею, де визначити графік спілкування. Судовий процес буде за участю органів опіки, які нададуть свій висновок з приводу заявлених позовних вимог. Можна вирішити спір через органи опіки та піклування, однак, потім будуть проблеми з виконанням рішення опіки, оскільки відсутній механізм контролю та відповідальності за його невиконання, на від міну від судового рішення.

При написании ответа используется разметка Markdown.