3696 дней назадАнна

ДВС відкрило провадження на підставі судового наказу (госп.процес). Але судовий наказ був виданий тоді, коли рішення ще не вступило у законну силу. Наразі відкрито апеляційне провадження, та була написана заява про зупинення виконавчого провадження. Але ДВС написало листа, в якому зазначило, що немає підстав для зупинення ВП, і відкриття апеляційного провадження не є піжставою для зупинення ВП. Але ж якщо відкрите апеляційне провадження, то значить що рішення не вступило в законну силу, тоді як можуть проводитися виконавчі дії? Чи правомірні такі дії органів ДВС?

Сергій (098)150-41-47

Формально органи ДВС правий.

Анна (автор вопроса)

Але чому? Рішення ж не вступило в законну силу?

В апелляции подайте ходатайство о приостановлении исполнительного производства. Если производство было открыто в период, когда приказ не вступил в законную силу, следовало обжаловать такое постановление.

Сергій (098)150-41-47

Апеляційний господарський суд не має повноважень зупиняти стягнення (що є, до речі, обов'язковою підставою для зупинення виконавчого провадження). Ці повноваження має Верховний Суд України в порядку перегляду судових рішень.

Наказ дійсно видається після набранням рішення законної сили. Можливо у Вашому випадку апеляційна скарга подалася з пропуском строку на апеляційне оскарження, тому виникла така ситуація. Як бі там не було "Виконавче провадження підлягає обов'язковому зупиненню у разі: зупинення судом стягнення на підставі виконавчого документа" (ст. 37 ЗУ Про виконавче провадження"). Ви можете звернутися до суду першої інстанції із заявою про відстрочку виконання рішення в порядку ст. 121 ГПК.

Анна (автор вопроса)

І що ж зараз робити?

В апелляции просить приостановить производство.

Сергій (098)150-41-47

Маловірогідно, що задовольнять в апеляції.

Если, извините, пропустили все, что можно, попытка - не пытка.

В апеляції не зупинять - тільки ВГСУ під час розгляду справи в касаційному порядку ( Постанова Пленуму ВГСУ від 24.10.2011 N 11: Відповідно до частини першої статті 121-1 ГПК суд касаційної інстанції за заявою сторони чи прокурора або за своєю ініціативою може зупинити виконання оскарженого судового рішення до закінчення його перегляду в касаційному порядку. Відповідна заява розглядаються колегією суддів без повідомлення осіб, які беруть участь у справі. Про зупинення виконання судового рішення зазначається в ухвалі про прийняття касаційної скарги до провадження. За змістом частини третьої статті 121-1 ГПК питання про поновлення виконання судового рішення має вирішуватися судом касаційної інстанції під час прийняття постанови за результатами перегляду справи в касаційному порядку.

Адвокат Рыбицкая Юлия

Існує 2 варіантиа: Згідно зі ст. 117 ГПК можете простити суд першої інстанції визнати наказ таким, що не підлягає виконанню, у зв’язку з тим що його було видано помилково (якщо дотримано строки апеляційного оскарження). Або просити відстрочки виконання рішення, що також є підставою зупинення виконавчого провадження.

Сергій (098)150-41-47

Так, правильно зазначив адвокат Рибницька Юлія.

Анна (автор вопроса)

До суду першої інстанції визнати наказ таким, що не підлягає виконанню, у зв’язку з тим що його було видано помилково, заяву подавали, була не задоволена.

Сергій (098)150-41-47

Як зазначила адвокат Рибницька Юлія - подавайте на відстрочку виконання рішення.

При написании ответа используется разметка Markdown.