3690 дней назадАноним

Моя знайома перебуває за кордоном останні 8 років, у 2012 році у неї помер брат, від брата залишився спадок будинок, даний будинок був закладений в банк під кредит її братом, в цьому бинку вона зареєстрована, банк направив їй притензію по виплаті кредиту у зв'язку із тим, що вона останнім часом проживала з ним та зареєстрована в вищевказаному будинку, відповідно до ч.3 ст 1268, якщо вона не надала відмови від спадщини вона вважається такою, що її прийняла. На даний момент банк звернувся до суду з позовом про стягнення з неї заборгованості. Як їй відмовитись від спадщини?

Адвокат Рыбицкая Юлия

Відмовитися від спадщини можливо в 6-ти місячний строк з моменту смерті спадкодавця, тобто зробити це на даний момент не можливо. При цьому, Ви пишите, що Ваша знайома фактично не проживала з братом, що унеможливлює автоматичне прийняття нею спадщини. Якщо вона на момент смерті перебувала за кордоном і цьому є підтвердження, про це просто варто повідомити банк. Крім того, зверніть увагу на наступне: Ч 2, 3 ст. 1281 Цивільного кодексу передбачає , що кредитор ( Банк) спадкодавця повинен протягом 6 місяців з дня , коли він дізнався про відкриття спадщини , пред'явити свої вимоги до спадкоємців , які прийняли спадщину. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом одного року від настання строку вимоги. Якщо з моменту смерті минуло більше року - банк не має права нічого вимагати від спадкоємців. Водночас, спадкоємець несе відповідальність тільки в межах спадкового майна, не більше. Якщо Ваша знайома не претендує на будинок (судячи з питання про відмову від спадщини), згідно зі ст. 1282 ЦК "У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора накладає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі". Таким чином, якщо з моменту смерті брата до моменту направлення банком вимоги минуло менше року, доказів перебування знайомої немає, вона в будь-якому випадку не має банку нічого платити з власних коштів - нехай банк звертає стягнення на спадкове майно.

Аноним (автор вопроса)

Адвокат Рыбицкая Юлия, дякую за відповідь, дуже помогли

Успіхів!

Аноним

вступила в спадщину тепер потрібно відмовитись

Якщо ви прийняли спадщину то вже відмовитися не можете, тепер можете тільки відчужити успадковане майно

Аноним

Заявила про прийняття спадщини в термін до 6 місяців. Термін 6 місяців пройшов. Спадщину приймати не хочу, а хочу відмовитись. що робити?

~= А Д В О К А Т =~

Можна просто не приймати її офіційно і так "тягнути" без обмеження часу. Це краща "стратегія", адже залишає шанс "передумати".

Аноним

Заявила про прийняття спадщини в термін до 6 місяців. Термін 6 місяців пройшов. Спадщину приймати не хочу, а хочу відмовитись. що робити? Хочу відмовитись на користь іншого спадкоємця. Як краще зробити? Чи можна лише через суд? Яка процедура?

Аноним

Вам уже ответили - Вы не можете отказаться, тем более в пользу другого наследника. Сейчас можете только принять свою часть, а потом подарить другому наследнику. Возможно все сделать у одного нотариуса в один день

При написании ответа используется разметка Markdown.