3594 дня назадЛюдмила

Доброго дня. Дитину не беруть в школу (в перший клас). Що робити, як правельно оформити юридично? Дитина інвалід з народження (приймає гормон росту). Зарані дякую за відповідь!

Добрый день. А в чем причина отказа? Требуйте в письменной форме, а после обращайтесь с жалобой в районно, управление образования и в суд.

Людмила (автор вопроса)

Директор говорить, що немає місць

Требуйте отказ в письменной форме

Людмила (автор вопроса)

На які статті закону можна зсилатися, щоб написати заяву?

На конституцию Украины Стаття 53. Кожен має право на освіту.

Повна загальна середня освіта є обов'язковою.

Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

Про загальну середню освіту Верховна Рада України; Закон від 13.05.1999 № 651-XIV Стаття 6. Здобуття повної загальної середньої освіти

 1. Громадянам України  незалежно  від  раси,  кольору  шкіри,

політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак забезпечується доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти у державних і комунальних навчальних закладах.

 2. Громадяни України мають право на здобуття повної загальної

середньої освіти у приватних навчальних закладах.

Стаття 14. Наповнюваність класів загальноосвітніх навчальних закладів

 1. Наповнюваність класів загальноосвітніх навчальних закладів

не повинна перевищувати 30 учнів.

 2. У загальноосвітніх  навчальних  закладах,  розташованих  у

селах, селищах, кількість учнів у класах визначається демографічною ситуацією, але повинна становити не менше п'яти осіб. При меншій кількості учнів у класі заняття проводяться за індивідуальною формою навчання.

 3.  Порядок  поділу  класів  на  групи  при  вивченні окремих

предметів встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

Стаття 18. Зарахування учнів

 1. Місцеві  органи  виконавчої  влади  або  органи  місцевого

самоврядування закріплюють за загальноосвітніми навчальними закладами відповідні території обслуговування і до початку навчального року обліковують учнів, які мають їх відвідувати.

 2. Зарахування  учнів   до   загальноосвітнього   навчального

закладу проводиться наказом директора, що видається на підставі заяви, за наявності медичної довідки встановленого зразка і відповідного документа про освіту (крім учнів першого класу).

 3.   Зарахування   учнів  до  гімназій,  ліцеїв,  колегіумів,

спеціалізованих шкіл (шкіл-інтернатів) проводиться у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти.

 4.  Зарахування  учнів  до загальноосвітньої санаторної школи

(школи-інтернату) проводиться у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

 5. Направлення  учнів   (вихованців)   до   шкіл   соціальної

реабілітації та дострокове звільнення їх із цих навчальних закладів здійснюються за рішенням суду.

 6. Зарахування та добір  дітей  для  навчання  у  спеціальних

загальноосвітніх школах (школах-інтернатах), їх переведення з одного типу таких навчальних закладів до іншого проводиться за висновком відповідних психолого-медико-педагогічних консультацій у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти.

 7.  Забороняється перевіряти рівень знань під час зарахування

дітей до загальноосвітнього навчального закладу, крім гімназій, ліцеїв, колегіумів, спеціалізованих шкіл (шкіл-інтернатів).

Про освіту Верховна Рада УРСР; Закон від 23.05.1991 № 1060-XII

Стаття 35. Загальна середня освіта

 1. Загальна  середня  освіта  забезпечує  всебічний  розвиток

дитини як особистості, її нахилів, здібностей, талантів, трудову підготовку, професійне самовизначення, формування загальнолюдської моралі, засвоєння визначеного суспільними, мовними, національно-культурними потребами обсягу знань про природу, людину, суспільство і виробництво, екологічне виховання, фізичне вдосконалення. { Частина перша статті 35 із змінами, внесеними згідно із Законом N 5029-VI ( 5029-17 ) від 03.07.2012 }

 2.  Держава  гарантує  молоді  право  на  отримання    повної

загальної середньої освіти і оплачує її здобуття. Повна загальна середня освіта в Україні є обов'язковою і може отримуватись у різних типах навчальних закладів.

 3. За рахунок  коштів  підприємств,  установ  і  організацій,

батьків та інших добровільних внесків можуть вводитися додаткові навчальні курси понад обсяг, визначений державним стандартом для відповідного освітнього рівня.

Олена

Мого сина не хочуть записувати до школи в перший клас ссилаючись на те що ми живемо не в тому районі міста який закріплений за школою. Я не хочу щоб моя дитина ходила в ту школу(номер5) що закріплена за нашим районом, в школі(номер3) кращий рівень освіти і т.п. Відмовляють усно. Як можна попросити в них письмову відмому? Може треба писати заяву яку на імя деректора школи? Справа в тому що вони кажуть що я пришла до них без ничого(без звернення якого може???) Ось и вони не зобовьязані мені давати письмову відповідь. Я прийла до них в перший день запису, вже записали 70чол. Боюсь що скоро у них буде відмовка що нема місць. Я дуже хочу щоб мій син ходив в цю школу.

Люда

Доброго дня..мого сина неберуть до школи по місцю прописки кажуть немає місць.я вже зверталась управління освіти вони відправляють до іншої школи,вона знаходиться далеко я немаю як оплачувати проїзд ...що мені робити підскажіть куди звертатись??

Ірина

Доброго дня! Скажіть, будь ласка, з якого віку беруть в 1й клас?Моїй дитині на 1 вересня 2017 року буде 5.9,справа в тому ,що ми проживаємо в сільській місевосі.В 2018 році не відкривають клас,так як всього 4 учня.Я хочу відправити її в 2011 році, чи можуть її взяти? на що меніпосилатись?

Аноним

Добрий день девочкам буде 6 рокив 6 вересня неберудь в школу вони мають право чи ни.

Таня

Добрий день.Скажіть будь ласка моїй дитині станом на 1вересня 2019р буде 5,11міс. 24 вересня виповниться повних 6р. чи візьмуть нас у школу, чи є якісь обмеження,

Ліля

Скажіть будь ласка, яку форму потрібно подати в школу так як ми не приписані в місті але проживаємо 5 років , в садочок ходимо, а в школу брати не хочуть бо немає прописки місцевоі

Думаю, не зовсім не беруть, а спочатку зараховують дітей у яких "першочергове" право, а потім (після 31 травня, якщо не помиляюсь) у всіх школах добір на вільні місця, тоді то і подають документи не за місцем проживання

Іван

Чи має право директор школи ісключити першокласника із школи які мають бути причини

Аноним

Добрий день! Мого сина не хочуть брати до школи, говорять що він погано пише і занадто активна дитина. Ми із сільської місцевості.1 Вересня йому буде 5років та 10місяців. Підкажіть що робити в даному випадку.

freelawer

Нехай діють письмову відмову, звертайтесь в управління освіти, якщо не допоможе, до суду

~= А Д В О К А Т =~
  • дають письмову відмову.

А щоб її отримати - потрібно і звернутись до них теж письмово.

При написании ответа используется разметка Markdown.