3590 дней назадАноним

Доброго дня. Допоможіть в наступонму питанні. Є кімната в гуртожитку (не приватизована). Наймачем квартири була моя матір, вона оримувала і ордер на кімнату. в 2010 році,Я, донька наймачки зареєструвала шлюб. В тому ж році моя матір прописала до своєї кімнати мого чоловіка. В 2011 році моя матір померла. Ми з чоловіком і надалі продовжували проживати в кімнаті. Нещодавно мені стало відомо що чоловік змінив угоду найму на себе, тобто переоформив на себе особові рахунки та через виконком змінив договор найму. Коли я дізналась, я була в шоці, що мій чоловік таке зробив. Питання - чи мав мій чоловік таке право на переоформлення на себе кімнати???? Яка саме процедура зміни договору найму??? І що для цього потрібно? Якщо можливо дайте посилання на нормативні акти.

Дуже дякую за допомогу.

Сергій (098)150-41-47

Якщо не було Вашої згоди на визнання Вашого чоловіка наймачем після смерті Вашої матері, то це порушення (ст. 106 ЖК УРСР).

Да, он имел право на основании ст.106 ЖКУ, Вы тоже имели право и сейчас имеете право на отдельный договор в соотв. со ст.104 ЖКУ.

Стаття 106. Зміна договору найму жилого приміщення внаслідок визнання наймачем іншого члена сім'ї

 Повнолітній член сім'ї наймача вправі за згодою наймача та інших членів сім'ї, які проживають разом з ним, вимагати визнання його наймачем за раніше укладеним договором найму жилого приміщення замість попереднього наймача. Таке ж право у разі смерті наймача або втрати ним права на жиле приміщення належить будь-якому членові сім'ї наймача.
 У разі відмови наймодавця у визнанні члена сім'ї наймачем за договором найму спір може бути вирішено в судовому порядку.

Стаття 64. Права і обов'язки членів сім'ї наймача

 Члени сім'ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов'язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім'ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов'язаннями, що випливають із зазначеного договору.
 До членів сім'ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім'ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

Стаття 104. Зміна договору найму жилого приміщення на вимогу члена сім'ї наймача

 Член сім'ї наймача вправі вимагати, за згодою інших членів сім'ї, які проживають разом з ним, укладення з ним окремого договору найму, якщо жилу площу, що припадає на нього, може бути виділено у вигляді приміщення, яке відповідає вимогам статті 63 цього Кодексу.
 У разі відмовлення членів сім'ї дати згоду на укладення окремого договору найму, а також у разі відмови наймодавця в укладенні такого договору спір може бути вирішено в судовому порядку.
 Правила, встановлені частиною першою цієї статті, не поширюються на жилі приміщення в будинках підприємств, установ, організацій найважливіших галузей народного господарства (частина перша статті 114), крім випадків, коли наймач одержав приміщення не у зв'язку з трудовими відносинами або коли наймодавець втратив право на його виселення, а також на приміщення в будинках колгоспів.
Аноним (автор вопроса)

це що виходить що чоловік отримав новий ордер на себе?

Аноним (автор вопроса)

а є якісь обовязкові умови щодо того щоб переоформити угоду найма жилого приміщення???? можливо строк проживання, чи ще щось?

Сергій (098)150-41-47

Для того, щоб Ваш чоловік оформив на себе договір найму треба була б Ваша згода на це. Наскільки я зрозумів Вашої згоди не було.

Звертайтеся в суд.

Аноним (автор вопроса)

так згоди не було і мені нещодавно стало відомо що і договір найму він переоформив за хабар Підкажіть ще, що має передувати укладенню нового договору найма? можливо є якісь обовязкові умови які передують укладенню нової угоди або переукладенню?

Не має обовязкових умов, достатньо подати заяву на переоформлення договору найму, підтвердити, що особа є членом сімї наймача (реєстрація місця проживання в цій квартирі), та письмова згода всіх членів сімї. Новий ордер не потрібно йому отримувати, тому що ордер дає право на вселення, а в данному випадку він вже там проживає, зараз Вам потрібно звернутися до суду з приводу відсутності Вашої згоди на переукладення договору, аде має значення Ваша мета, оскільки щоб на Вас переоформити цей договір, також потрібна його згода як члена сімї наймача.

Лія

Підкажіть, хочу купити кімнату у гортожитку, але продавець хоче продати як дарении, бо в одній кімнаті давно ніхто не живе, чи можна зробити куплю-продаж

freelawer

Домовляйтесь з продавцем, в договорі даруваня також нічого поганого немає

~= А Д В О К А Т =~

Вам потрібно вияснити у продавця його мотиви - та й не зрозуміло як можна купити житло у гуртожитку?? Тоді це приміщення (весь будинок) має вже не мати статус "гуртожитку". Ось тут шукайте ризики - може там офіційно нічого і не продається, а буде просто домовленість з адміністрацією гуртожитка, а юридичних прав на кімнату у вас так і не буде оформлено. Грамотність - залог запобігання обману.

При написании ответа используется разметка Markdown.