3615 дней назадАноним

як правильно звільнити особу яка вживає спиртні напої на роботі? які потрібно скласти документи і як поетапно це оформити?

Надане власнику або уповноваженому ним органу право звільнення працівника за появу на роботі у нетверезому стані згідно з п.7 ст. 40 КЗпП може бути реалізоване лише за умови підтвердження такого стану наявністю медичного висновку або акту, складеного представниками власника або уповноваженого ним органу і громадських організацій, наприклад профспілки.

Поява на роботі працівника в нетверезому стані, в стані наркотичного або токсичного сп’яніння дає право власникові або уповноваженому ним органу на звільнення такого працівника, якщо цей стан підтверджено певними доказами, допустимими цивільно-процесуальним законодавством: медичним висновком, актом, складеним представниками власника і громадських організацій (додаток 2), показаннями свідків. Як зазначено в пункті 25 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 6 листопада 1992 року № 9, нетверезий стан працівника або наркотичне чи токсичне сп’яніння може бути підтверджено як медичним висновком, так і іншими видами доказів (ст. 57 Цивільного процесуального кодексу України), яким суд має дати відповідну оцінку.

Якщо є підстави, що свідчать про факт незаконного вживання працівником наркотичних засобів або психотропних речовин, доцільно негайно повідомити про це до найближчого відділку міліції. А якщо працівник, який ужив наркотичні засоби або психотропні речовини, перебуває у тяжкому стані (галюцинації, непритомність тощо), потрібно на місце викликати карету «швидкої допомоги». Як передбачено статтею 12 Закону України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними» від 15 лютого 1995 року № 62/95-ВР, особа, щодо якої до органів Міністерства охорони здоров’я України або Міністерства внутрішніх справ України надійшла інформація від підприємств, засобів масової інформації або окремих громадян про те, що вона незаконно вживає наркотичні засоби або психотропні речовини чи перебуває у стані наркотичного сп’яніння, підлягає медичному огляду.

Факт незаконного вживання наркотичних засобів або психотропних речовин встановлюють на підставі показань свідків, наявності ознак наркотичного сп’яніння, результатів медичного огляду, а також тестів на вміст наркотичного засобу або психотропної речовини в організмі особи.

Встановлення наявності стану наркотичного сп’яніння внаслідок незаконного вживання наркотичних засобів або психотропних речовин є компетенцією лише лікаря, на якого покладено обов’язки щодо проведення медичного огляду (обстеження),

Медичний огляд проводять за направленням працівників органів Міністерства внутрішніх справ України, а медичне обстеження — за направленням лікаря-нарколога. Особа, яка ухиляється від медичного огляду чи медичного обстеження, підлягає приводу до наркологічного закладу органом внутрішніх справ.

Ухилення осіб від медичного огляду або медичного обстеження тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством.

Слід пам’ятати, що підставою для звільнення працівника роботодавцем є сам стан сп’яніння, а ступінь сп’яніння значення не має. Поява на роботі у нетверезому стані — це поява у такому стані на робочому місці у робочий час. Не може бути підставою для звільнення працівника поява у нетверезому стані на робочому місці у вільний від роботи час, у вихідний день, під час відпустки тощо. Проте працівників з ненормованим робочим днем можна звільнити за пунктом 7 статті 40 КЗпП і у випадку, коли вони перебували на роботі у нетверезому стані по закінченні робочого часу.

Не є підставою для звільнення стан наркотичного сп’яніння працівника, яке сталося внаслідок вживання ним ліків, що містять наркотичні речовини, за призначенням лікаря, чи стан токсичного сп’яніння, що сталося внаслідок дії шкідливих виробничих факторів.

Розірвання трудового договору з підстав, передбачених пунктом 7 статті 40 КЗпП, — це вид дисциплінарного стягнення і має застосовуватися за правилами застосування дисциплінарних стягнень. До того ж може проводитися лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника), первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.

http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/DG060954.html

Аноним (автор вопроса)

у цій статті я прочитав що "Працівники з ненормованим робочим днем у разі їх перебування на роботі в нетверезому стані після закінчення робочого часу можуть бути звільнені за пунктом 7 статті 40 КЗпП". чи буде це правомірно?

Будет, если график ненормированный.

Аноним (автор вопроса)

тобто виходить, що людина навіть якщо в 22.00 була на робочому місті, і у неї ненормований робочий день її можна звільнити за п.7 ст.40 у випадку алкогольного спяніння?

Трижды пишу Вам да, сколько еще раз Вы будете спрашивать?

Олена

Мене незаконно та безпідставно звільняє директор п7ст40. Складений тілький акт, який підписали 2 підлеглих. У мене є на руках медичне освідчення. Чи цього досить для суду?

Маргарита

Работник пришел после обеда в нетрезвом виде это было документально оформлено. На следующий день он не пришел на работу вообще и через два дня он был уволен по п.7 ст.40. Это правомерно, что позже было увольнение,

правомерно

~= А Д В О К А Т =~

А как оформили состояние опьянения? Что заключение врача было, анализы? Иначе - не правомерно! Лучше было бы по п. 4 (за прогул). А так елементарно восстанавливается через суд да ещё и за вынужденный прогул может потребовать з/п за время судебного разбирательства (от 6 до 9 месяцев, однако).

ВІКА

Як потрібно звільняти вчмтеля, який прийшов на роботу в нетверезому стані?.Є заключення лікаря про стан спяніння. На робочому місці складений протокол.

АнонимОЛЕКСАНДР

по п.7 ст.40 можна знову устроітись на цю саму роботу де був звільнений по цій статті.....-прошло вже 15 років....

~= А Д В О К А Т =~

Можна, якщо приймуть...

вова

чи зобов'язані, у випадку відмови працівника від проходження перевірки на стан сп'яніння на місці, запропонувани йому пройти освідування у спеціалізованій медичній установі? і чи буде законним покарання за появу на робочому місці в нетверезому стані, якщо такої альтернативи запропоновано не було, а одразу було складено акт і цим обмежилися?

а у Вас есть освидетельствование в медицинском учреждении о том что Вы небыли в состоянии алкогольного опьянения в этот день?

Щоб суд визнав достатніми доказами появи працівника в нетверезому стані в робочий час, бажано мати медичний висновок.

~= А Д В О К А Т =~

А Інструкцію про ці процедури скасував не хто небудь, а сам Луценко, ще будучи керівником МВС. Тепер нормативного акту - інструкції, по якій можна було б діяти, як це було раніше (до 2009 року) - НЕМАЄ.

Валерий

Могут ли взять на работу по трудовой если увольнение было по п.7 ст.40

А чего же не могут? Могут - только со скрипом!!!

Михаил

протокол про алкогольне сп'яніння на роботі за 25.01 складений 02.02 а працівник взнає про це 08.02 що робии працівнику

Леся Целикова 0505542573

Написати спочатку заяву керівнику, оскільки щоб склати такий акт потрібно провести обстеження в медзакладі, а без працівника цього зробити не можливо.

~= А Д В О К А Т =~

Та прочитати як це врегульовано у внутрішніх нормативних актах на підприємстві (починаючи з колективного договору, положень, наказів та розпоряджень) - можливо там дозволяється фіксувати сп'яніння по-іншому (за спрощеною процедурою). А тут вбачається якась підробка та фальсифікація (як можна сп'яніння констатувати через тиждень після сп'яніння!!!?) - тому скоріш за все потрібно терміново йти до суду, щоб не пропустити термін звернення (адже з 08.02. вже теж пропущено термін - більше МІСЯЦЯ пройшло, де ви раніше був???).

Аноним чи правомірне звільнення працівника за п.7 ст40, якщо його зупинили патрульні по дорозі на роботу 29.01.17, він був за кермом, виявили 1.2 проміля, а був звільнений 11.01.18, підстава письмові пояснення свідків за 10.01.18

чи правомірне звільнення працівника за п.7 ст40, якщо його зупинили патрульні по дорозі на роботу 29.01.17, він був за кермом, виявили 1.2 проміля, а був звільнений 11.01.18, підстава письмові пояснення свідків за 10.01.18

Аноним

Чи застосовуються вимоги п. 7 ст. 40 КЗпП до поліцейських?

Аноним Чи застосовуються вимоги п. 7 ст. 40 КЗпП до поліцейських?

Чи застосовуються вимоги п. 7 ст. 40 КЗпП до поліцейських?

Да не с советских времен вытрезвителей -а под ALKOHOLEM сони тысяч часто

НЕт не только вытрезвителей, нет воллейбольных площадок, недорогих теннисных кортов, бассейнов новых и высоких зарплат -Поговоритес выпивающим- он сам уйдет --но даже за рабоу внетрезвом состоянии-А РАнее на Алкогольный поводок цепляли многих корчмари -жиды -евреи -Без Антисемитизма .

ВОдка-это Цепь, которая тянется к ошейнику ,надетому на шею Пьющего Человека. И кто-то обязательно стоит на другом конце цепи и куда-о ее тянет ,волоча свою Жертву на заклание.

Раньше тем, то выполнял тяжелую работу ВОобще почти не давали еды -лишь водку. Нос таким расчетом, чтобы те же бурлаки с ног не падали. На спирту они пахари -Бурлаки и работали ,как автомобиль. Дешево и исердито . Зачем рабам дорогая еда. ВОт так цинично ГОдами веками Корчмари.торговцы спиртным Сажают на Цепи огромные массы Веселого и без спиртного, активного и думающего Народа. Россия пример -если бы не Церковь -в спирту бы утонула. Как и Украина не в Пост.

А то касательно Недолгой Жизни Пахарей БУрлаков то Хозяев Это не беспокоило и не беспокоит.

Люди одурманенные алкоголем делаю работу почти бесплатно потому Хитрейшие Старушки с пляшкой бутылкой водки Рады сантехникам выпивающим и прочим работникам 2 На спирту". Политэкономия низких масс.

Оправданным для нас взрослых апельки алкоголя -качетвенного може быть дикий мороз минус 30 чего нет в Украине годы . НО полезна лишь растирка замерзшей Спины зимой наливкой или спиром. -Это нормально. --А внутрь раз в месяц капля Красного ВИна полезна даже.. Также СПиртное ни в коем случае смешивать нельзя -Ерш убивает печень!!

При написании ответа используется разметка Markdown.