3593 дня назадОлександра Іванівна

У нашій школі навчається дитина. У неї явно є відхилення у розумовому та психічному розвитку, проте документально це не підтверджено, бо батьки не бажають робити ніяких обстежень. Дитина часто порушує дисципліну, бігає за однолітками з гострими предметами, завдає їм фізичних пошкоджень, до навчання повністю байдужа. Проте мама на будь-які зауваження не реагує, а навпаки настроює дитину на агресивну поведінку проти однокласників, вчителів і всього персоналу школи. Ситуація стає дуже критичною. Мама пише постійній скарги про моральне та фізичне насилля над дитиною до органів місцевого самоврядування та відділу освіти. Позиція органів самоврядування поки що невідома. Однак найбільш обурює позиція відділу освіти. Тим хто не хоче терпіти ударів у живіт та інші частини тіла, плювання, нецензурної лексики, погроз від мами і дитини рекомендують писати заяви на звільнення. Складається таке враження, що батьки хочуть довести діло до суду. Вони збирають довідки про те, що стан здоров’я дитини погіршився через постійні знущання однолітків, катування та повне ігнорування дитини педагогами. Проте, це не відповідає дійсності. Як нам діяти в цій ситуації? Як захистити себе? Невже правда педагога у нашій державі будь-яка мама чи дитина може принижувати, а ніякого покарання за це не отримає? Дякую

пишіть в свою чергу відповідні заяви/скарги до управління освіти і науки, бажано колективні, щоб була реакція.....можна до вищестоящого начальства, щоб справа була на контролі....

Вчитель, який любить свою роботу

Доброго вечора! Вибачте, що пишу ввечері у вихідний, але ситуація складається жахливо. Працюю вчителькою, з дітьми та батьками повний контакт, люблю свою роботу. Але у 5 класі є батько, який тероризує вчителів вже з початкової школи: наказав дитині відповідати по телефону, коли той подзвонить, вдома прикладає руку до дружини(про це розповіла мені дівчинка, яка боїться батька, тому й каже неправду, аби її не карали). а сама учениця навіть поламала ліжко, на зауваження не реагує, бігає по коридорах(я переживаю, аби вона не травмувалась), але зауваження не можна їй робити, вона зразу телефонує татові й говорить , що на неї кричать. А коли вона мені розповіла, що творила, коли лежала в лікарні, то це просто жах! Батько прислав sms-повідомлення з погрозами. У початковій школі ця дитина оббрехала вчителя, ледве не зробили з нього пе..фі.а( а вчитель старанний, добрий, його люблять діти). Адміністрація в особі директора розібралася таким чином: вчителя на вимогу цього батька перевели викладати в інший клас.У закладі ніколи не було справедливого розслідування(а багато вчителів старанних). Ми потрапили у залежність від неадекватних батьків.Назвіть законодавчі актита закони, як можна захиститись у таких випадках. Дякую.

Аноним

Захист честі, гідності та ділової репутації. Але.... Основне - згуртуватися колективу вчителів та батьків-однодумців 2. Збирати докази та свідчення неадекватної поведінки батька. 3. Поспілкуйтеся з ювенальною поліцією щодо домашнього насилля у сім'ї. Вони зараз можуть не тільки поради дати, але і вжити заходи впливу. 4. Знайдіть адвоката, який вас буде консультувати на місці 5. Складіть план організаційних заходів (кожний постраждалий вчитель - окремо, потім узгодите колективом однодумців)

Вчителька, яка любить свою роботу і страждає від неадекватного, психологічно травмованого у дитинстві батька дитини

Дякую за відповідь. На жаль, не всі перелічені заходи реальні у нашій школі. Директор залякав вчителів, нічого говорити не можна. У неї декілька людей, можливо, до десятка, яким дозволено все. З іншими не церемониться, принижує, обзиває. Згуртуватися навряд чи вдасться вчителям, тому що кожен переживає за свою роботу. У нас процвітають доноси, оббріхування, наклепи. Більшість батьків порядних, вони розуміють, що неадекватний батько тероризує клас.Директор боїться "гарячої лінії", на яку можуть телефонувати неврівноважені батьки. Чому коли є дзвінок на "гарячу лінію" завжди винен вчитель і директор? У нас не було об'єктивного розслідування щодо подібних випадків. Тому і така ситуація в закладі. Взагалі, дівчинка не має права перебувати у нашому закладі, тому що у нас заклад для дітей з особливими освітніми потребами. А дівчинка здорова, мама не працює, а тата влаштовує те, що дівчинка 5 днів перебуває на державному утриманні.

Аноним

Так зателефонуйте на гарячу лінію про те, що здорова дитина "перебуває на державному утриманні" безпідставно. Не як "Вчителька", а як "Ганна ..... Справедливенко", або домовтесь про такий дзвінок від імені довіреної особи, яка не боїться "директрис". Це можуть бути і журналісти, і громадські об'єднання, Ваш чоловік... і т.ін. Сміливіше!

~= А Д В О К А Т =~

"Вчителька, яка страждає" та "перелякана" всього лиш рядовими обставинами життя - мала б вже шукати іншу роботу, оскільки не є професіоналом, тобто не є достатньо стресостійкою особою для даної професії, тобто не відповідає займаній посаді. Адже мало лиш "знати предмет" для педагога, а необхідно мати "залізні" нерви. Для чого мучити себе та інших своєю неадекватністю в професії?

Аноним

Підкажіть, чи має чинність Постанова Пленуму Верховного суду України № 1 від 27.02.2009 року "Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи". У п.....йде мова про недостовірну інформацію, яка не відповідає дійсності або викладена неправдиво, ознайомлені із змістом постанови

Аноним

Анатолій Миколайович, дайте , будь ласка , відповідь, чи чинна Постанова Пленуму Верховного суду України № 1від 27.07.2009. По можливост, назвіть ще інші закони, постанови , які допоможуть вчителям захистити свою честь і гідність. Готові до суду. Будемо піднімати вчительство на захист своєї гідності. До речі, дуже багато порядних батьків, які розуміють ситуацію, коли одна людина( батько або мати) зробили своїм заробітком такий спосіб заробляння грошей- оббріхування вчителів, моральне знущання, заважання навчальному процесу.Дуже шкода, коли такі "батьки" калічать своїх дітей, навчаючи їх змалку брехати,принижувати інших, обзивати інших дітей "дебілами". А вчительці, яка страждає від скаженого батька, зичимо наснаги, сил, Ми знаємо, що такі ситуації були і в Трускавці, і в нших містах. ШКОДА, що Оксана Білозір , яка запропонувала Закон про булінг, не праціювала НІКОЛИ в школі . Звичайний продажний депутат. Прикро! Цікаво, чим вона керувалась. До речі, потрібно узаконити порядок, коли директора не призначають (тому що у нього є "дах" і він має гроші), а обирають таємним голосуванням у педагогічному колективі, інакше до керівництва знову прийде непорядна людина.

~= А Д В О К А Т =~

Навіть закони України останніми роками (практично з 1991 року!) постійно змінюються, з'являються нові. А Постанови Пленуму ВСУ - і подавну, адже це не закон, а лиш "відомчосудовий документ", обов'язковий лише для судів. Кожний випадок потрібно розглядати індивідуально і розуміти, що життя значно багатогранніше ніж самий "розумний" закон, тому ніякий закон не може охопити абсолютно всі випадки.
Наприклад, такої установи як "Верховний суд України" вже практично не існує (в стадії ліквідації), замість неї є нова установа судової влади - Верховний суд (без слова "Україна", щоб не плутати з старим). Все набагато складніше ніж намагаєтесь зобразити на даному форумі "пару словами". Щоб досягти в суді якого-небудь "путнього" результату - потрібно адвокату попрацювати не один тиждень по справі, аналогічній вашому запитанню. Інакше марні будуть ваші сподівання. Суд - це надскладна та заплутана процедура, яка зовсім не гарантує справедливе рішення. Справедливе рішення можливе, але його потрібно "вигризати" зубами та юридичною професійністю, відмінними знаннями судових процедур та вмінням будувати і виконувати ефективні стратегії захисту інтересів, а не просто "мати бажання сходити до суду". Та ще й все це не мало затратно...

Аноним

Закон про булінг - вчасний. Але не подумали не тільки про вчителів, які страждають від "неадекватних" батьків.

Аноним

Створюйте роботів, вони з залізними нервами і про знущання мовчать...

~= А Д В О К А Т =~

Нерви? Звільняйтесь.

Аноним

Якщо мама дитини на будь - яке зауваження вчителя реагує криком. Кричить в присутності дітей і колег. Пояснення ніякі не слухає. Дитину приводить до школи із запізненням 16 - 20 хв на урок, а забирає 15-20 хв після закінчення робочого дня вчителя. Хоча з режимом роботи школи ознайомлена. На зауваження вчителя відповідає:"Я далеко живу", або "Подумаєш, чи й не інститути тут", чи "Нічого не сталося за 20хв..." додає безліч беззмістовних криків і безпідставних обвинувачень типу "У моєї дитини влітку (липень) було день народження, а я його не привітала" Як мені від цього захиститися?

~= А Д В О К А Т =~

Нерви? Звільняйтесь.

Аноним

Учитель професіонал має звільнитись через одного неадекватного учня та його Батьків? Бо я так розумію ,що ніякого захисту немає, хоча всі інші батьки задоволені. Тепер батьки , а особливо заможні зі зв'язками, командують і розповідають ,як має бути. Невже дійсно у цій країні завжди будуть правити неадеквати,?

АДВОКАТ воїн проти брехливих вчителів

Вчителі це і є неадеквати нажаль у нашій країні. Вчителі не завжди виконують свої професійні обовязки, вони постійно знаходять якогось учня із зрозумовим відхиленням хотя всі учні цілком здорові, вони самі роблять своїх учнів хворими. Я всім вчителям рекомендую про те, що потрібно факти мати щоб доказати хоть щось усе, що ви тут викладаєте може бути по доказам зовсім не так.

Аноним

Я працюю вчителем 17-років. Але зараз у мене склалася не проста ситуація із батьками учнів 5-го класу.Батьки написали скаргу,що я кричу на їхніх дітей,ніби то я принижую їх,караю зайваженнями за невиконання домашніх завдань. При цьому не підійшли не запитали,чому так,просто написали скаргу про те,щоб їм змінили вчителя.

Аноним

У мене схожа ситуація. Але мої уроки і прослуховують.

Аноним

А у нашій школі...усю "погоду" строять куми та хрещеники директора, яких понабирали на посади вчителів. І на протязі довгих років безнаказано обпльовують і періодично тероризують з допомогою своїх друзів-батьків вчителя, який добросовісно виконує свою роботу. Що в такому випадку ?

Аноним

В нашій школі теж виник конфлікт. Мама п' ятикласника кожного дня у вайбері, по телефону скаржиться класному керівникові на вчителів, на техперсонал, на повара. Всі і все не так. Її син навмисне створює конфліктні ситуації і записує таємно все на диктофон. Мати погрожує вчителям своїм неадекватним чоловіком, який мав судимість, коли той поверниться з війни. Вчителі у нас дуже хороші. Від інших батьків жодної скарги. Я розумію, що потрібні факти, докази, але ця людина дуже підступна і хитра. Вона знає що і коли казати, вибирає такі ситуації, коли вчитель не готовий записати розмову з нею. Що робити? Теорія- це добре, а на практиці зовсім інше і діло не в нервах вчителів. Діло в неадекватних батьках, їхніх дітях і в їхній вседозволеності. Якщо вчителів не захищати, то скоро не буде, кому вчити. Старі кадри пійдуть на пенсію, а молодих вчителів в школу ніхто не затягне, з такими умовами праці і з таким відношенням.

Любов

Дуже прошу консультацію і пораду. Працюю в школі 30 років. Вчитель біології вищої категорії, ''Старший вчитель''. Зіткнулась із відвертим наклепом з боку батьків, які маніпулюючи дітьми на Батьківських зборах влаштували розправу з ''неугодним'' вчителем. Притензії до всього: низькі оцінки, багато завдань, високі вимоги до знань і т.д. Найбільш неприємним є те, що мене звинуватили в тому, що я не робила... Батьки наполягають на тому, що я обзиваю дітей баранами, дибілами і тормозами. Жодна дитина не змогла назвати коли таке було, а як тільки я намагалась, щось запитати у дітей, мені не давали слова сказати, зразу здіймався галас з боку батьків. Коли я попросила встати тих кого я начебто обзивала, а діти зніяковіло, то шкільний психолог голосно заявила: ВСТАВАЙТЕ, ВИ Ж ПІДСТАВЛЯЄТЕ СВОЇХ БАТЬКІВ! Директор школи навіть не намагалась вияснити правдивість звинувачень. Як себе захистити? Як себе виправдати? Як далі працювати в рідній школі якій віддала все життя?

Аноним

Порадьте,будь ласка, як написати заяву про погрози аід батьків на вчителя.

Аноним

Адвокат, шоб ти був здоровий! за 7200грн працювати з такими урвителями та катами в леці адміністрації? З таким відношенням наша освіта і котиться хз куди!

Аноним

Дивні речі! Мільіони тез, постанова про права дітей іі батьків. Скоро не буде вчителів., через неадекватність батьків. Татові все не так. А може він довідку має про те що він не є психічнохворим? А чому вчитель не має права вимагати таку довідку.? має ПРАВО!. Де написано?

При написании ответа используется разметка Markdown.