3567 дней назадАноним

доброго дня . Я за кермом з 2003 року, категорії А,В,С. Тепер я хочу придбати мопед. Але не знаю як я зможу ним керувати з правами старого зразка. Якщо можна не міняючи права, то скажіть на які правові акти я можу опиратись ,якщо даі заявлятимуть претензії з цього приводу.

  1. Для керування скутером (двигун з робочим об’ємом до 50 куб. см або електродвигун потужністю до 4 кВт) - потрібне посвідчення водія категорії "А1". Для мотоциклів та інших двоколісних транспортних засобів, які мають двигун з робочим об’ємом 50 куб. см і більше або електродвигун потужністю 4 кВт і більше потрібно відкрити категорію "А". Про це прямо написано у Правилах дорожнього руху - ст.26-29.

  2. Отримати права категорій "А1", "А" можна з 16 років. Для цього потрібно пройти навчання в авто/мотошколі яка готує водіїв цих категорій.

  3. Якщо їздити на скутері без отримання посвідчення водія категорії "А1", ДАІ має право виписати штраф 510 – 595 грн - це передбачено Кодексом про адміністративні правопорушення.

  4. Реєстрація (отримання номерного знака) для скутера потрібна лише за умови, що Ви будете рухатися автомобільними дорогами державного значення. Це передбачено статтею 34 Закону України "Про дорожній рух" http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/3353-12/page2#o355.

  5. Повний перелік автомобільних доріг державного значення визначено Постановою Кабінету Міністрів - http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/301-2012-п

  6. Наявність посвідчення водія інших категорій не дає права на управління скутером (див. п.3).

Можете не змінювати "права", а просто здати на категорію "А1", вони видаються у паперовій формі, отримувати "пластик" не треба і відповідно сплачувати всі витрати, пов"язані з їх отриманням

Ілля

Я маю категорію А з 2008 року нчи можна керувати мототранспортом до 50 куб якщо маю категорію А відкриту до 2009 року коли такої категорії не видавали

~= А Д В О К А Т =~

Ваше питання не зрозуміле - задайте його більш повно та деталізовано.

Аноним

як ти став адвокатом "адвокат " якщо тобі незрозуміло елементарне запитання?

Аноним

прочитай ще 10 раз, як тобі туго доходить чи ти жираф.

~= А Д В О К А Т =~

А ти, замість замість дешевих "понтів", якщо зрозумів питання, то візьми знайди і напиши вірну відповідь.

Якої "такої категорії не видавали"? Оскільки категорію "А" - завжди видавали і до і після 2008/2009 років. В даний час давно вже потрібні окремі права і до "50 куб. - вже 2019 рік надворі.

Крім того, вище про все подібне вже описано - залишається тільки навчитись читати.

Аноним

Тугой

Андрій

для ~= А Д В О К А Т =~ Вище йшлося про те, чи можна керувати мопедом (об'єм двигуна менше 50 куб. см) не маючи категорії А1, але маючи категорію А, яка дає право керувати двоколісним транспортом з об'ємом двигуна 50 куб. см і більше?

Нормальний пацан

То тугий ти анонім кончений тобі людина нормально сказала що треба здати на категорію А1 Якщо ти тупий то йди читай і правила з законами вчи

~= А Д В О К А Т =~

Труднощі в комунікації викликаються малим словарним запасом, невмінням сформулювати запитання зрозуміло. А ще не вмінням читати те, що вже описано було раніше та достатньо повно.

Аноним

Чи можна відкрити категорію А1 маючи категорію А і що для цього потрібно

Аноним

Якщо я маю категорію А але немаю категорії А1 то коли я їду на скутері 50 кубів мене пиняє поліція я їм показую права категорії А то що вони мені скажуть?

денис

чи потрібно мені мати права при реєстрації скутера до 50 куб.?

Дмитрий

Здраствуйте. Скажи те пожалуста. Я получил краса в 2005году. Они не пластиковие, а книжечка ламенированая, Ода всево 6- ть категорій. У меня там три откритих, из их есть категория "А" А1. Там нет.
Змогу ти а по етим правам ездить на скутере до 50кб.

Дмитрий

Извените за ошибки, Подвьол Т-9. Думаю Ви поймьоте.

Аноним

Доброго дня,мені 16 років, і я хочу возитися на мопеді СССР Карпати ,але немаю категорії А1.Чи можу я возитися на мопеді з тех паспортом але без прав знаючи дорожній рух?

~= А Д В О К А Т =~

Не можете.

Яна

Чи можна з категорією А,А1 їздити на машині?

~= А Д В О К А Т =~

По-перше не зрозуміло на якій саме "машині". Всі транспортні засоби - "машини"! Якщо мається на увазі "вантажний автомобіль" (чи будь який інший, ніж передбачено категоріями А та А1), то не можна. Так само як і літати на літаку чи стати космонавтом.

Аноним

Поясніть, чи можна їздити на мопеді (об'єм двигуна якого менше 50куб.) Без категорії А1. Але маючи категорію А

~= А Д В О К А Т =~

Сто раз вже - не можна!

Володимир

Це якийсь дебіл придумавщоб маючи категорію А неможливо було їздити на мопеді, чи скутері . Раніше - маєш категорію А їздиш на мотоциклі і мопеді .Це мудаки спеціально зробили , щоб збивати бабки з народу .

Аноним

Это точно!!!

Роб

НА автомобильных дорогах Украины соблюдать нужно все ,что можно . ПОлиция -наследники милиции А те ,хитрецы делали все под себя -чтоб человек попадал в их лапы и платил штрафы или им в карман. Вспоминаю -как защищал в суде человека, которого задержали после полбокала пива на скутере -в 20 метрах от дома в Песочине под Харьковом -только выехал.Харьковский районный =суд -вышли из ситуации в нашу пользу только на том основании, что три месяца прошли -админматериал по нарушению ПДД только пришел в суд-ВСЕ -Гуд -бай, полиция.

~= А Д В О К А Т =~

Цей "дебіл" - це офіційні органи влади. А влада тому й влада, що здобуває право "державною машиною давити" тих, хто не виконує законодавства держави. Ну і корупція йде "поряд по дорозі"... Тому починайте з молоду вчитись та готувати себе до участі самому у владі (а не кататись бездумно на скутерах, гаючи марно життєвий час) і тоді для вас все складеться у майбутньому більш благополучно...

Аноним

" кататись бездумно на скутерах" , іноді скутер це засіб щоб не дорого доїхати до роботи , дачі, рибалки. В правовій державі забезпечується на це право, наприклад в Польщі маючи категорію для водіння автомобіля ви маєте право керувати мопедом, так як ви орієнтуєтесь в дорожній розмітці і знаках. А в країні де правові органи є органом по збиранню коштів навіть категорія не завжди є шанс що з тебе не здеруть дань.

Аноним

Ви як адвокат, розповіли б краще ,чи правомірно вимагати категорію в людей, які придбали мопеди до того як ввели закон про обов'язкову категорію. Закон не може мати зворотньої дії, чи в країні абсурду має?

Аноним

" кататись бездумно на скутерах" , іноді скутер це засіб щоб не дорого доїхати до роботи , дачі, рибалки. В правовій державі забезпечується на це право, наприклад в Польщі маючи категорію для водіння автомобіля ви маєте право керувати мопедом, так як ви орієнтуєтесь в дорожній розмітці і знаках. А в країні де правові органи є органом по збиранню коштів навіть категорія не завжди є шанс що з тебе не здеруть дань.

~= А Д В О К А Т =~

В кожній країні законодавство відрізняється і то суттєво. Так само як борщ у кожній сім'ї. Тому вибір є лише такий в якій країні обирати де жити. А влада така, яка склалась за різними обставинами життя та "добре там, де нас немає"...

Толік

В 2003 році я здав на права кат А, В , в 2006 я добавив категорію С , і зробив права євро зразка з категоріями А1 та іншими , то тепер виходить що на старих правах я мав змогу їздити на скутерах, зробивши нові не можу бо кат а 1 не відкрита , - В інтернеті є ініормація що права до 2009р можна їздити на категорії А 1 маючи А там якись закон був про розділення мото категорї на А1,А та інш , Але я маю права з 2006р там вже є А1

~= А Д В О К А Т =~

Якщо вже є А1 - їздіть на здоров'я! В чому питання????

~= А Д В О К А Т =~

Якщо вже є А1 - їздіть на здоров'я на тих транспортних засобах, які дозволені вашими правами! В чому питання????

Ігор

Електровелосипед портужністю 350 ват, макс шв 20 км/год. Мають право вимагати чеки, тех документи, чи щось інше?

Ігор

Рама від скутера Хонда Діо. На неї встановленний електрокомплект з двигуном промаркованим з потужністю 1200 ват, макс шв 40 км/год. Мають право вимагати чеки, тех документи, чи щось інше?

~= А Д В О К А Т =~

Мають право вимагати документальне підтвердження права власності (а раптом річ вкрадена?).

Олег Олександрович_admin

І все ж таки в підсумок всим: логічно було б для людей , які вже мають категорію "А", просто вписати А1, ну допускаю там заплатити ще за зміну прав, тому, що власне я, крутив "вісімку" в далекому 97р. , наприклад на МТшніку, ну не було в мене Мінчака 😭😭😁😁😁, і тому зараз пересівши з сибіхи чи бехи Rки на синовий діо , їдучи на дачу, мене сука бісить звичайно фраза поліцейських наче зірвавших джек пот: " А де Ваша А1???". Браття, відностесь до цього філософськи..... Це зроблено для того, щоб..... Правильно, бабло, все в нас зав'язано на баблі . Тому поважайте один одного, перестаньте ображати один одного, будьте Українцями, з цього починається Нація.

~= А Д В О К А Т =~

При чому тут логічно-нелогічно чи національна свідомість? Є вимоги законодавства, які потрібно виконувати або змінювати "законодавців". А поки записано "люміній", значить буде "люміній", а кому не подобається, то буде "чугуній"... Все просто і не потрібно "смутно мудрувати".

Аноним

Яка відповідальність передбачена зараз? Якщо я керую на мопеді до 50 кб, з категорією А?

Богдан

Чи можна здати на категорію А в 15 років, а їздити в 16?

Sergrek

Перечитавши всі питання та відповіді щодо даної теми, прийшов до висновку, що дійсно цей "закон" про заборону керуванням "дирчиком" без категорії "А1" маючи відкриту категорію "А" придумали м'яко кажучи мудаки - основна ціль яких всім зрозуміла - викачування грошей! Але таких ""мудаків" були би точно менше в державі, якби ось такі "адвокати" захищали права простих людей, а не відстоювали тут правомірність дурнуватих "законів"!

~= А Д В О К А Т =~

Адвокати не створюють закони, а лише зобов'язані діяти в їх рамках. І хто цього не розуміє той... не розуміє нічого. Як говориться - "прапор в руки" і на черговий майдан і так до безкінечності.

Sergrek

Щира правда!😁 Адвокати дійсно не створюють "закони", бо їх створили вже до них ще більш "мудріші" і можливо теж колишні "адвокати", бо пересічний громадянин до такого абсурду, як маємо в цій простій ситуації, напевно би не додумався ніколи!😆А щодо "прапору в руки і на майдан" - не допоможе на жаль, бо на зміну одним мудакам завжди чомусь приходять інші, і так до безкінечності!🤔

~= А Д В О К А Т =~

Сумні прогнози, то тоді виходить що і тут пишуть одні "мудаки" (і не тільки відповіді, а й запитання)? Тобто огульно "всі мужики - алкоголіки, а всі баби ..." ??? А насправді про це ще древні вивели правило і написали, що закон для людей повинен бути обов'язковий, навіть якщо це поганий закон. Його потрібно виправляти в законному порядку (не на майданах!), а поки не виправили - виконувати той "поганий". Тому що "закон є закон". Порушиш це правило - "попливе" все інше до рівня безпредєлу, воєн, конфліктів одних груп з іншими, що є набагато гірше, руйнівніше для суспільства ніж виконати хоч навіть "поганий" закон до його майбутнього виправлення. А виправлення добиватись легальним шляхом (правильним вибором депутатів-законотворців, а не за гречку; бережливим ставленням до установ власної влади, а не крушити все підряд; тощо). Адже і для дурнів повинно бути зрозуміло, що краще "поганий мир, ніж хороша війна!!!" До чого й довели вже країну з такими "хорошими намірами". Довели до морального рівня нижче плінтусу, до зубожіння народу і до повної безперспективності повернення набраних кредитів...

Аноним

Як найвигідніше відкрити категорію А1 маючи категорію А?

Аноним

Чи потрібно реєструвати скутер, якщо не рухаєшся по дорогах держ. значення? Адже, у статті 34 за даним посиланням ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3353-12/page3#Text ) пише, що тільки для держ.

Аноним

В країні масового зубожіння,за абсурдними законами здирають останні копійки Бо за так категорій не відкривають. Як писав Тарас Григорович ...останню сорочку з каліки знімають, з шкурою знімають, бо нічим обуть панинят недорослих(а гроші в офшори)

Аноним

Мопедом складніше керувати чим мотоциклом? А на лісапет - теж права, в щтраф 1000 грн?

Аноним

Агов! Адвокате! Ви ж правознавці, чому мовчите? Юо самі шкуродери

Аноним

В мене права 2009 року в них є тільки категорія А чі можу я їздити на скутері

Сергій

Я теж попав на ситуацію, права видані 1998р . Мопед 49.9 випущений в 2008р. крім того є картка мопедиста та велосипедиста.Спиняють 20.05.23р.: треба А1.Питання: чому я зобов'язаний міняти права, коли ці документи я получив законно, сплатив податки?Я не хочу міняти права.Якщо я їду по своїм правам на камазі по по кат.С, а потім на газоні з мене ж не требують С1.Це якби в мене в документах була строчка А1 і не відкрита, згоден.А так чому я повинен втретє підтверджувати своє керування мопедом.При тому що А1 дають автоматично, тобіш признають що старі права з кат.А заміняє сучасні А і А1.

Аноним

Підтримую вище все сказане в адрес адвоката . АДВОКАТ ти ДЕБІЛ раз не можеш зрозуміти що тебе питає людина. Тебе чітко спитали про старе посвідчення категорії А яке видано у наприклад 2000 році! І чи дає право дане посвідчення керувати мопедом

При написании ответа используется разметка Markdown.