3562 дня назадНаталья

Добрый день. Умер муж в марте 2014 года. Вместе с ним в квартире прописаны были жена, замужняя дочь и двое внуков. У мужа был акт на земельный пай. Как правильно вступить в наследство на него дочери? Если мать подаст нотариусу заявлениее об отказе от наследства, то обязательно ли дочери подавать заявление о вступлении в наследство, или достаточно того факта, что она была (и есть) прописана на одной жилой площади с отцом? в каком случае дочь будет считаться единственной наследницей по истечении 6 месяцев со дня смерти отца?

Андрій Львів 0637830915

Стаття 1268. Прийняття спадщини

  1. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

  2. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

  3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

  4. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу.

  5. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Стаття 1269. Подання заяви про прийняття спадщини

  1. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

  2. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

  3. Особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника.

  4. Заяву про прийняття спадщини від імені малолітньої, недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун.

  5. Особа, яка подала заяву про прийняття спадщини, може відкликати її протягом строку, встановленого для прийняття спадщини.

Стаття 1270. Строки для прийняття спадщини

  1. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

  2. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

Аноним

А яким документом регулюється можлие надсилання заяви про прийняття спадщини поштою?

Наталья Леонидовна

Так как, на момент смерти наследодателя мама и дочка были прописаны вместе с умершим, то они фактически приняли наследство. Для отказа от принятия наследства, маме нужно обратиться к нотариусу с заявлением. Дочка обращается с заявлением о выдаче свидетельства о праве на наследство.

Що значить "яким документом регулюється можлие надсилання заяви про прийняття спадщини поштою?"??? Ви можете або особисто подати іі або засвідичивши нотаріально підпис на документі відправити поштою цінним листом з описом вкладення

При написании ответа используется разметка Markdown.