3553 дня назадПавло

Доброго дня. Хотів би отримати консультацію щодо порядку звільнення. Я прийшов на роботу у приватну компанію на початку березня поточного року. Мене прийняли на випробувальний термін, який я пройшов та взяли в штат компанії 5 травня. 11-го липня я написав заяву про звільнення за власним бажанням та відпрацював 14 днів. Сьогодні(25.07) отримав на руки трудову книжку в якій вказано термін з 05.05.2014 по 25.07.2014 року.

Фактично я виконував роботу, та знаходився 40 годин на тиждень(повний робочий день),починаючи з початку березня 2014 по кінець липня.

Наскільки вказаний період - 05.05.2014 по 25.07.2014 відповідає нормам закону ?

Прошу вибачення за термінологію - я не юрист.

не відповідає, Вашу працю використовували нелегально до моменту офіційного працевлаштування. От тільки довести це Ви навряд зможете, можете спробувати і подати скаргу до інспекції з праці

Павло (автор вопроса)

Дуже вдячний за швидку відповідь. Тоді як уникнути тиких проблем, можете дати якісь рекомендації ? Наприклад, на іншій роботі, у мене також був випробувальний термін, але в трудову записали правдиву інформацію.

щоб уникнути в майбутньому, можете просити роботодавця знайомити Вас з наказом (це й так має відбуватись, але на практиці не завжди). Робіть з наказу копію, наказ видається в будь-якому випадку при офіційному працевлаштуванні, незалежно від наявності чи відсутності випробного терміну. Ще в будь-якому випадку Вас мають знайомити з правилами внутрішнього трудового розпорядку, кол. договором, посадовою інструкцією (якщо вона існує) та необхідний Ваш підпис в журналі техніки безпеки.

Павло (автор вопроса)

В трудовій вказано, що я був прийнятий згідно наказу № 7-к від 05.05.2014р. Потрібно розуміти, що було два офіційні накази: 1-й про прийом на випробувальний термін 2-й про прийом на роботу - № 7-к від 05.05.2014р.

Так ?

Добре, такий випадок, я пройшов всі співбесіди та за задовольняю обраній вакансії. Щоб у мене не виникало проблем у майбутньому, потрібно в 1-й день на новому робочому місці вимагати документ(або копію) згідно з яким мене взяли на роботу.

У Вас не було 2 наказів, цього не могло бути. Наказ один, а коли Ви працювали на випробному терміні, Ви були зовсім не оформлені, роботодавець грубо порушив норми законодавства. Ось чому й раджу наступного разу вимагати ознайомлення з наказом. Відповідно до статті 27 КЗпП строк випробування при прийнятті на роботу не може перевищувати трьох місяців. При цьому закон не забороняє встановлювати менший строк випробування або взагалі не встановлювати його. В окремих випадках випробування може тривати шість місяців. Встановлюючи випробування, адміністрація організації зобов’язана відобразити це як мінімум в наказі про прийняття на роботу. Причому працівник своїм підписом має підтвердити факт ознайомлення. По закінченні випробування видавати спеціальний наказ (розпорядження) про остаточне прийняття особи, що пройшла випробування, не потрібно. Коли строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, то він вважається таким, що витримав випробування. Запис в трудову здійнюється на підставі наказу, який був виданий про прийняття (яким було одночасно встановлено випробний термін).

При написании ответа используется разметка Markdown.