3552 дня назадАноним

Нужно у нотариуса оформить наследство после смерти матери (получить свидетельство о праве на наследство). Наследственное дело открыто. Имеется ДУБЛИКАТ акта купли-продажи, по которому собственниками есть я и моя умершая мать. Госреестр отказывается регистрировать дубликат без соответствующего заявления МАТЕРИ(!!!). А нотариус отказывается выдавать свидетельство о праве на наследство без зарегистрированного дубликата в Госреестре. Замкнутый круг. Что делать?

Александр +38 (097) 852 88 11

в суд обращайтесь

А майно було зареєстроване у старому реєстрі (БТІ)?

Аноним (автор вопроса)

Так. Але після отимання дублікату його потрібно перереєстровувати. Зараз це робить Госреєстр, а не БТІ. Якщо Ви про те, щоб отримати витяг з реєстру згідно старих записів, то так не катить, нотаріус відмоляється робити будь-які дії поки я не предоставлю йому ЗАРЕЄСТРОВАНИЙ В ГОСРЕЄСТРІ НОВИЙ ДУБЛІКАТ.

право собственности за умершим не может быть перерегистрировано. Наполягайте у нотаріуса щоб той або видавав свідоцтво або вмотивовану відмову, яку будете оскаржувати в суді

Аноним (автор вопроса)

Да, видимо, так и придется делать. Нотариус сказал, что свидетельство не выдаст ни при каких обстоятельствах, пока документ не будет зарегистрирован в Госреестре. Он же и сказал, что выдаст "постанову про видмову" и с ней посоветовал идти в суд. Я задал тут вопрос, думал, может, есть решение попроще.

я же Вам сразу написал, что только в суд

однозначно у цієї справи судова перспектива....

Андрій Львів 0637830915

Покажіть нотаріусу оце роз'яснення http://www.drsu.gov.ua/show/10242

Аноним (автор вопроса)

Спробую. Але сумніваюсь, що поможе. Нотаріус сказав, що мій випадок не єдиний і він всім відмовляв і радив звертатися до суду.

"""""Щодо питань, пов’язаних з проведенням державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, що входить до складу спадщини, та реєстрація яких проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення""""""

На момент виникнення згідно законодавства, що діяло, то правоустановлюючі документи все одно підлягали реєстрації. Вони до цього були і були зареєстровані, але були загублені. Тому був отриманий дублікат у приватного нотаріуса, в якого була здійснена купівля-продаж, але дублікат Держреєстр не хоче реєструвати "бо немає заяви на перереєстрацію від померлого співвласника".

Андрій Львів 0637830915

Враховуючи наведене, у разі смерті власника об’єктів нерухомого майна, реєстрація прав на які проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, вчинення такої нотаріальної дії як видача свідоцтва про право на спадщину проводиться без державної реєстрації таких прав за померлим власником у Державному реєстрі прав.

У вас існувало право власності, зареєстроване у БТІ на момент виникнення такого права, я правильно зрозумів? Оце і вважається належною реєстрацією права власності відповідно до тих норм, які регулювали реєстрацію, що діяли на момент виникнення права. Поява дубліката ніяк не може вважатись фактом виникнення права власності на момент видачі дублікату (а не на момент переходу права власності у зв'язку із укладенням договору купівлі-продажу).

Аноним (автор вопроса)

Ви майже правильно зрозуміли. Але... Навіть приватний нотаріус, який видавав дублікат, сказав що його треба зареєстревувати, і якщо б це було раніше, то треба було б це робити в БТІ, а зараз в Держреєстрі. Державний нотаріус, який веде спадкову справу, каже, що не може оформити спадщину, доки дублікат не буде зареєстровано. А Держреєстр каже, що не може зареєструвати його без заяви на реєстрацію від обох власників, вказаних в договорі купівлі-продажу (його дублікаті). Отакий нонсенс.

мислення нотаріуса невірні, на цей випадок вже є практика: нотаріус при видачі свідоцтва реєструє майно вже на спадкоємця. Вимагати реєстрацію на померлого це абсурд

Аноним (автор вопроса)

Так, це абсурд. Але такі вимоги предявляє Держреєстр. І прямо кажуть: нічим не можемо допомогти, ідіть до суду.

держреєстр точно не допоможе - треба заява власника

Аноним (автор вопроса)

Ну, так, в тому то й справа. В документі вказані 2 власники - я і моя померла мати. Держреєстр, щоб зареєструвати документ, вимагає заяву ОБОХ власників на реєстрацію. При тому, що я їм все пояснив, пред.являв свідоцтво про смерть і т.д. Все одно кажуть: або заяви від обох або нічим не можемо допомогти.

наша песня хороша начинай сначала. Тому і вимагають бо ви співвласники. Отримайте відмову нотаріуса і йдіть до суду. Все інше витрачання часу

Аноним (автор вопроса)

Ну так, я ж з цим і погодився. Я думав, ви знову перепитуєте.

Александр +38 (097) 852 88 11

Ви будете захищати свої права чи вести бесіди??? я Вам 3 !!! раз кажу, що тільки до суду треба звертатися, чесно))

Аноним (автор вопроса)

Та я з 1 раз зрозумів. Я думав, ви знов задаєте питання, тому знову пояснив.

При написании ответа используется разметка Markdown.