3536 дней назадАнна

Здравствуйте! Подскажите, если нотариус оформил наследство, но банк прислал претензию и нотариус наложил запрет на всё. Этот запрет можно оспорить только в судебном порядке или можно ещё как-то?

www.planetaprava.com.ua

Ваше запитання не досить зрозуміле. Я розумію, що мають місце заставні/іпотечні відносини з банком. Опишіть будь-ласка більш детально свою ситуацію.

Анна

У меня умер муж, у него был кредит. Сейчас я оформляю наследство и банк прислал претензию нотариусу. Нотариус мне сказал что в наследство я вступлю, но после этого он сразу налаживает на всё имущество запрет по претензии банка.

www.planetaprava.com.ua

Спадкоємці зобов'язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги. Кредиторові спадкодавця належить протягом шести місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом одного року від настання строку вимоги. Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги. Спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині. Вимоги кредитора спадкоємці зобов'язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено. У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора накладає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі. Скажіть, коли помер чоловік, яка сума боргу залишилась непогашеною, яка вартість (приблизна) спадкового майна, чи була застава/іпотека з банком???

Наталья Леонидовна

Відповідно до ч. 2 ст. 1281 Цивільного кодексу України, за якою кредиторові спадкодавця протягом шести місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, слід пред`явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги.

Одним із способів є пред`явлення кредитором спадкодавця вимог до спадкоємців через нотаріуса за місцем відкриття спадщини.

Далі, нотаріус видає свідоцтво про право на спадщину, та повідомляє про це кредитора.

Відповідно до ст. 1282 Цивільного кодексу України, спадкоємці зобов`язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину.

Анна

Чоловік помер у січні. Сума крелиту 80 000 грн. Спадкове майно не було заставою банку. Але проблема в тому, що в мене немає навіть кредитного договору. Я не знала, що в нього був кредит. Що тепер робити?

www.planetaprava.com.ua

А ви повідомляли банк про те, що чоловік помер і чи маєте докази цього???

Анна

Особисто я ні, вони прислали вимогу нотаріусу і таким чином я дізналасб взагалі, що існує якись борг

www.planetaprava.com.ua

Виходить банк звідкись знав, що Позичальник помер. Якщо довести цю обставину, то Банк вже позбавиться права вимоги так, як пропустив 6-місячний термін звернення з вимогою до спадкоємця. Коли до речі банк звернувся до нотаріуса? Якщо маєте бажання, то зайдіть на наш сайт http://www.planetaprava.com.ua/ ми зможемо детально поспілкуватись. До речі, життя чоловіка було застраховане??? Майже всі Позичальника під час оформлення кредиту укладають договір страхування життя та здоров'я.

www.planetaprava.com.ua, відповідно до ч.2 ст.1281 ЦК України кредитору спадкодавця належить протягом шести місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред`явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняти спадщину, незалежно від настання строку вимоги.

Вимога кредитора, яка подана з пропущенням строків, не приймається нотаріусом, та кредитор втрачає ним права вимоги.

Більш того, законодавством не передбачено можливості нотаріуса відмовити у прийнятті вимоги кредиторів з огляду на її необгрунтованість, недійсність, сплив позовної давності.

www.planetaprava.com.ua

Шановна Любовь Валерьевна, В моїй практиці була наступна справа. Загинув чоловік колеги. Мав за життя заставний кредит. В заставі перебував автомобіль. Післля смерті чоловіка ми звернулись до банку з проханням припинити нарахування процентів. Однак, банк і надалі нараховув проценти та пеню. Я звернувся з позовом спочатку до страхової компанії. Остання погасила банку всю нараховану Позичальнику за життя заборгованість. Відкритим залишилось питання, що робити із сумою нарахованою після смерті. Згідно ч. 2 ст. 1220 ЦКУ часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. Згідно ч.2,3 ст.1281 ЦКУ кредиторові спадкодавця належить протягом шести місяців від дня коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред’явити вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом одного року від настання строку вимоги. Кредитор померлого, який не пред’явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у зазначені строки, позбавляється права вимоги. Оскільки на той момент, банк пропустив і шестимісячний і навіть річний строк пред'явлення вимоги до спадкоємців, я звернувся із позовом про припинення кредитно-заставних відносин. Позов задоволено, рішення набуло законної сили. Я в даному разі намагаюсь знайти можливість допомогти людині, оскільки, впевнений, що банк повісить на неї не лише борг, який виник за життя Позичальника, а й нарахує відсотки, якщо й не пеню, після смерті особи.

Андрій

Батько дружини помер 7.05.2012 р, на неї був написан заповіт (на 1\3 двухкімнатної приватизованої квартири).В право власності вона вступила 12.10.2012р. 02.04.2015р. від державного нотаріуса прийшов лист, що батько заборгував Приват банку гроші і спадкоємець має виплатити борг спадкодавця. Ми пішли в банк і дізналися, що перед смертю, він зняв з кредитної картки гроші 5000 грн.(коли саме нам не сказали). Скажіть, будь-ласка, чи повинні ми виплачувати цей борг.

Андрій

Батько дружини помер 7.05.2012 р, на неї був написан заповіт (на 1\3 двухкімнатної приватизованої квартири).В право власності вона вступила 12.10.2012р. 02.04.2015р. від державного нотаріуса прийшов лист, що батько заборгував Приват банку гроші і спадкоємець має виплатити борг спадкодавця. Ми пішли в банк і дізналися, що перед смертю, він зняв з кредитної картки гроші 5000 грн.(коли саме нам не сказали). Скажіть, будь-ласка, чи повинні ми виплачувати цей борг.

Спадкоємці зобов'язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги. 2. Кредиторові спадкодавця належить протягом шести місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги. 3. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом одного року від настання строку вимоги. 4. Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги.

Строк давності застосовується за заявою сторони у спорі (у суді), потрібно вивчати Ваші документи

Нет, не должна наследница выплачивать долг, пусть банк обращается в суд, а в суде следует заявить что сроки требования , предусмотренные ст.1281 ГКУ прошли и просить отказать в иске.

При написании ответа используется разметка Markdown.