3532 дня назадАноним

Договір лізингу автомобіля потрібно посвідчувати нотаріально?

Сергій (098)150-41-47

Якщо мова йде про фінансовий лізинг - то ні, лише письмова форма.

Але, якщо сторони бажають, то можуть посвідчити цей договір нотаріально.

Аноним (автор вопроса)

А чому фінансовий лізинг? Я маю намір продати автомобіль (тягач), автомобіль дорогий, відповідно покупців мало. Один з покупців вирішив придбати автомобіль в розстрочку. Але я мушу себе застрахувати. Купівля-продаж - право власності перейде відразу після реєстрації авто, а він згодом зобов'язаний буде оплачувати. А в лізингу - право власності переходить з моменту оплати. Значить, якщо вийде на прострочку - в мене буде право забрати СВІЙ автомобіль (повернувши вже проплачені кошти). Як я розумію - це не фінансовий лізинг. Тут учасника є лізингодавець і лізингоодержувач. Отже, такий договір лізингу автомобіля потрібно посвідчувати нотаріально?

Сергій (098)150-41-47

У Фінансовому лізингу Ви не можете бути лізингодавцем, оскільки ним може бути лише юридична особа.

Ви можете лише продавцем, у якого лізингодавець придбає річ та передає у володіння та користування іншій особі - лізингоодержувачу.

Аноним (автор вопроса)

Я - юридична особа. За договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг). Що таке прямий лізинг?

Аноним (автор вопроса)

Існує "ПОЛОЖЕННЯ про надання послуг з фінансового лізингу юридичними особами - суб'єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами". Згідно нього, щоб бути лізингодавцем потрібно реєструватися і т.д. Чи підпадаємо ми під дію цього положення? В ГК України поділ на фінансовий і оперативний, а в ЦК - на прямий і не прямий. Який тоді мій лізинг? Дякую.

Сергій (098)150-41-47

Будь-ласка, просто задайте конкретні питання та не забивайте ефір цітуванням законів і положень, які Ви здається можете самі прочитати та зрозуміти.

А краще, якщо Ви, юридична особа, найміть юриста або зверніться до за консультацією очно та не економьте на "автомобіль (тягач), автомобіль дорогий".

Аноним (автор вопроса)

Я не "цітую". А про яку "дозу" Ви казали?

Сергій (098)150-41-47

Де я казав "доза"?

Сергій (098)150-41-47

І задайте конкретні питання.

При написании ответа используется разметка Markdown.