3517 дней назадНАТАЛЬЯ

На одной жилплощади прописаны отец, мать, замужняя дочь и внук. Умирает отец. До истечения 6 месяцев мать пишет заявление об отказе от наследства.(в пользу дочери). Если дочь выпишется из квартиры после того, как прошло 6 месяцев после смерти отца, остается ли за ней единственной право на наследство? И как зависит право на наследство от факта прописки на одной жилплощади: на день смерти, на день через 6 мес., или в какой-то еще период?

Стаття 1268. Прийняття спадщини

  1. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Для того, щоб спадкоємець вважався таким, що прийняв спадщину, самого факту спільного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини недостатньо. Необхідно, щоб таке проживання було постійним.

Перелік документів та інших доказів, які дозволяють визначити постійність проживання, містяться у п. 211 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Згідно з цією нормою доказом постійного проживання разом зі спадкодавцем можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом зі спадкодавцем; копія рішення суду, що набрало законної сили, про встановлення факту своєчасного прийняття спадщини; реєстраційний запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який свідчить про те, що спадкоємець постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, та інші документи, що підтверджують факт постійного проживання разом зі спадкодавцем.

Поняття "постійне проживання" не слід розуміти обмежено. Спадкоємець вважатиметься таким, що постійно проживав разом із спадкодавцем, і в тому випадку, коли за певний, навіть значний, час до настання смерті спадкодавця він відбув з місця проживання спадкодавця у довготривале відрядження, з якого повернувся після закінчення строку для прийняття спадщини. Незважаючи на те, що такий спадкоємець жодних дій для прийняття спадщини не здійснював або навіть не знав про сам факт її відкриття, він вважатиметься таким, що прийняв її в силу норми ч. 3 ст. 1268 ЦК.

Даний висновок підтверджується і наведеним вище нормативним переліком доказів постійного проживання. Жоден з доказів, навіть довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, органу місцевого самоврядування не може бути абсолютним свідченням того, що спадкоємець проживав разом із спадкодавцем безпосередньо перед його смертю.

Наталья Леонидовна

Так как, на момент смерти наследодателя вместе с умершим были прописаны, мать и дочь (наследники первой очереди по закону), то они фактически приняли наследство, что подтверждается отметкой о регистрации места жительства в паспорте, а также справка из ЖЭКа, кто на момент смерти был зарегистрирован с наследодателем. Это значит, что заявление о принятии нотариусу можно не подавать. А обратиться маме с заявлением об отказе принятия наследства в пользу дочери, а дочери- заявление о выдаче свидетельства о праве на наследство.

Если Вы выпишитесь из квартиры, право на наследство Вы не теряете.

НАТАЛЬЯ (автор вопроса)

большое спасибо всем за ответы!

НАТАЛЬЯ (автор вопроса)

а когда и куда подается заявление дочери о выдаче свидетельства о праве на наследство.?

до нотаріуса за місцем відкриття спадщини....

Наталья Леонидовна

В течении шести месяцев с момента открытия наследства, обратиться к нотариусу по последнему месту жительства наследодателя. Документы: паспорт, ИНН, свидетельство о рождении наследника, свидетельство о смерти, ИНН (при наличии) насдедодателя, свидетельство о браке наследодателя, справка из КЖЭПа.

НАТАЛЬЯ (автор вопроса)

в какие-то определенные сроки?

НАТАЛЬЯ (автор вопроса)

в какие-то определенные сроки обращаться к нотариусу по вопросу открытия наследства?

Наталья Леонидовна

В течении шести месяцев с момента смерти наследодателя. В любой день, по рабочему времени нотариуса.

Для подачи заявления о принятии наследства установлен срок в 6 месяцев со дня смерти (открытия наследства), для выдачи свидетельства о праве на наследства сроки не установлены.

При написании ответа используется разметка Markdown.