3465 дней назадАноним

В адмін. суд подан позов з вимогою про скасування рішення ДПІ про застосування штрафних санкцій за донарахування ЄСВ, однак вимога про скасування самої Вимоги про сплату боргу (недохмки) по ЄСВ не було заявлено. Розгляд справи по суті не розпочався, через 2 міс. позивачем подається заява про зміну (уточнення) предмету позову. Фактично висувається ще одна вимога. Але підстава позову не змінюється і не доповнюється. В мене виникають сумніви щодо строків звернення до суду з такою вимогою, оскільки по ЗУ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове держ.соц.страх." такий строк дорівнює 10 календ. дням.

10 календарних днів для якої дії ? Дивіться уважно. А строки звернення саме до суду визначені КАС.

Аноним (автор вопроса)

Аб. 8 ч. 4 ст. 25 ЗУ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове держ.соц.страх"
У разі якщо згоди з органом доходів і зборів не досягнуто, платник єдиного внеску ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею протягом ДЕСЯТИ календарних днів з дня надходження рішення відповідного органу доходів і зборів АБО ОСКАРЖИТИ вимогу до органу доходів і зборів вищого рівня ЧИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ. З аналізу зазначеної норми я роблю висновок, що сток на оскарження в судовому порядку 10 календарних днів. Чи на Вашу думку я помиляюсь?

Вважаю, що якщо платник податків звертається до суду по закінченню 10 - ти денного строку, то грошове зобовязання стає податковим боргом і на його суму має нараховуватися пеня. В наведеному вами абзаці 8 ч. 4 ст. 25 ЗУ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове держ.соц.страх" , вбачаю обовязок для платника податків сплати протягом 10 календарних днів (після слів "чи в судовому порядку" відстня фраза "у цей же термін" тощо). При цьому, строки звернення до суду слід визначати згідно КАС. У вашому ж випадку, платник податків фактично про скасування повідомлень - рішень вже звернувся, те, що формулювання вимог було неточним, платником податку було виправлено шляхом уточнення позовних вимог, розгляд строків звернення до суду тут вважаю недоцільним. Така моя думка.

Аноним (автор вопроса)

В тому й то справа, що мова йде не про податковий борг, а про сплату єдиного внеску, що за своїм значенням є різними поняттями. Якби можна було б говорити про податковий борг - тут 1095 днів на оскарження і ніяких питань. (Згідно ч.2 ст. 8 ЗУ "Про збір та облік ЄСВ" Єдиний внесок не входить до системи оподаткування. )

Аноним (автор вопроса)

Юлія Вікторівна, яка Ваша думка стосовно іншої сторони даного питання: припускаємо, що строк пропущений, але ж сам позов подан до суду вчасно. Чи буде в такому випадку вважатись датою звернення до суду з новою вимогою (в заяві про зміну/уточнення предмета) дата звернення саме з позовом? Чи датою звернення з такою вимогою буде вважатись дата подачі заяви про зімну/уточнення предмета спору? Якщо спиратись на дату звернення з позовом, то звичайно і строк не пропущений.

ЄС не входить до системи оподаткування, так. Але ж, уточнення позовних вимог не виходить за межі отриманого платником податків повідомлення - рішення ? Адже так ? В такому разі платник податків фактично звернувся про скасування податкових повідомлень - рішень вчасно, але з некорректним формулюванням вимог. Ну або я звикла захищати платників податків та важко приймаю позицію контролюючого органу...

Аноним (автор вопроса)

Я звичайно схильна до такої ж позиції і буду намагатись її захистити, але хочеться бути впевненою на 100%. Дякую, що не залишились байдужою.

При написании ответа используется разметка Markdown.