3432 дня назадАноним

Существует ли в Украине ответственность за порчу денежных знаков. Собираюсь делать сувениры из монет, но не будет ли у меня потом проблем с законодательством?

Виктория

Санкции за порчу денежных знаков в Украине нет, только обязательно на сувенире должно быть указано что это сувенир, или что это не деньги.

Аноним

Вы наверное не поняли вопрос. Если делать сувениры из настоящих денег, деньги не перестают быть настоящими и сохраняют свою стоимость. Но не является ли такое занятме вредительством, ведь государство чеканит монеты для многоразового использования, а не как какой то материал для творчества.

Ці гроші є вашою особистою приватною власністю і що забажаєте, то і можете з ними робити.

~= А Д В О К А Т =~

Банкноти чи монети - є елементом платіжної системи держави. Тобто вони лише вказують на зобов'язання інших суб'єктів безумовно приймати їх як плату за товари, при обміні, розміну тощо. Але самі банкноти (монети), як матеріальній об'єкт, - не є приватною власністю того, хто їх утримує в даний час, а вони є власністю держави. Тому їх знищення (якщо це не носить малозначний характер, тобто кваліфікуючою ознакою є "у великих розмірах") - це злочин, передбачений ст. 194 КК України.

Стаття 194. Умисне знищення або пошкодження майна

1. Умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах, -
карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Те саме діяння, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки, -
карається позбавленням волі на строк від трьох до десяти років.

(Із змінами, внесеними згідно із
 законами України від 15.04.2008 р. N 270-VI,
 від 16.01.2014 р. N 721-VII,
зміни, внесені Законом України від 16.01.2014 р. N 721-VII, втратили чинність
 у зв'язку з втратою чинності Законом України від 16.01.2014 р. N 721-VII
 згідно із Законом України від 28.01.2014 р. N 732-VII,
 від 23.02.2014 р. N 767-VII) 
Аноним

А я делаю из монет шайбы...

~= А Д В О К А Т =~

См. выше - всё указано. Пока не наберётся на "в больших размерах" - то ничего не будет, а наберётся - будет.

Аноним

Це є оплата за мою працю,а це означає що являється моєю власністю. Вище сказані коментарі про те що це являється власністю держави. Держава то є народ.

~= А Д В О К А Т =~

Держава - це не просто "народ", а певні органи управління, які тим народом наділені повноваженнями. І повноваження дозволяють управляти народом, контролювати фінансову систему, та й те, хто і як має володіти різними видами майна, а де використовувати державне майно обмежено. Грошові знаки не належать особисто громадянину - це лиш засіб платежу (адже вони можуть бути навіть в електронному виді) для обміну з іншими особами за товар, послуги тощо. Тому негативний суттєвий вплив на фінансову систему держави (псування грошових знаків, або ще гірше - їх підробка!) - кримінально карно (в рамках тих же повноважень, які народ надає правоохоронним органам згідно законів). Вище про це й вказано. Нищити фінансову систему держави, це приблизно те ж саме, що знищити, наприклад, зброю у військових (адже вона теж "народна", як і все державне майно, надра тощо, але ж нищити - буде теж кримінально-карно, бо підриває обороноздатність тієї ж "народної" держави; як це можна не розуміти?).

~Анонім

~= А Д В О К А Т =~, дякую за роз'яснення! З вищесказаного випливає, що грошові знаки є "специфічним" майном держави. Тоді у випадку коли гроші втрачено (загублено), відповідальність не передбачена. А от за їх "псування" можна й нарватися. Дозвольте ще уточнити: 1. Чи існує більш чітке визначення об'єму шкоди "у великих розмірах" ? 2. Псування монет (чи купюр), які були вилучені з обігу, також підпадає під статтю 194 ?

~= А Д В О К А Т =~

Відповідь на дане уточнююче питання вже потребує громіздкої роботи та вивчення судової практики - тому платно. Звертайтесь персонально.

Суперпупергиперсверхюрист

Из американских монет делайте смело!

Мари

Підкажіть, якщо я буду використовувати для творчості, монети які вийшли з обігу, скажи 5 коп. але буду сильно псувати монету, чи буде це порушенням законодавства і чим це загружує, дякую

Аноним

Ще підкажіть, будь-ласка, щодо зображеного герба на монеті. Чи це не буде розцінено, як наруга над символікою?

При написании ответа используется разметка Markdown.