3432 дня назадВолодимир

Доброго дня! Справа такого роду: мій родич проживав з 19... року у тітки та дядька своєї першої дружини. Після її смерті продовжував там проживати, оскільки тітка і дядько своїх дітей не мали, то і родича з дому не виганяли. Пізніше мій родич одружився вдруге, пішли діти і він із сім'єю продовжував там проживати. У 2000 році помер дядько, а в 2002 - тітка у яких він проживав. Сам родич помер у 2013 році. Чи може тепер дружина визнати за собою право власності на цей будинок, у якому вони проживали? Ніхто із спадкоємців за ці 11 років за прийняттям спадщини не звертався, бо їх і немає. Можливо за набувальною давністю за чоловіком, а за нею як за спадкоємцем? Підкажіть будь-ласка, норми, на які потрібно і можна зсилатись в цьому випадку...

які є документи на будинок та на чиє ім'я? Де нерухомість розташована, в селі, в місті? Що з землею біля будинку?

Володимир (автор вопроса)

Будинок знаходиться в селі та не був приватизований. В погосподарській книзі вже був записаний за родичем (тобто протягом цих 11 років). Земля під будинком надавалась у користування померлому дядькові, на сьогоднішній день власністю сільської ради.

будинки не приватизуються. Фактично на будинок немає документів. Успадковувати нічого. Якщо в сільраді зробите запис за дружиною родича (користувача), та отримаєте рішення сільради про передачу землі у користування також на її ім'я, можете оформити право власності за спрощеною процедурою без судів в реєстраційній службі вашого району. Потрібні деталі, звертайтесь на пошту and_koch@mail.ru

Володимир (автор вопроса)

Як це будинки не приватизовуються? Хто в сільскій раді зробить такий запис? Спрощена процедура не поширюється на такий випадок. Я зрозумів, що Ви маєте на увазі зміни в законодавстві щодо будинків, збудованих до 05 серпня 1992 року. Це у випадку, якщо сам забудовник-власник живий і звернеться до реєстраційної служби....... Інших порад немає?????????

Есть идеи... Вы еще здесь? Вы юрист?

Володимир (автор вопроса)

Так, я ще тут. Я не юрист, але цікавлюсь законодавством, тому взагальному розбираюсь. Якщо можете допомогти в даній ситуації, буду дуже вдячний

а от так, будинки в селі не підлягають приватизації. Ви мабуть, плутаєте з процедурою оформлення права власності, коли це робила сільрада. Так, я мав на увазі, по будинкам, побудованих до 05.08.1992 року. В Порядку немає вимог, що заявником повинен бути саме забудовник. Записи в погоспод книзі робить секретар.

49--1. Порядок затв ПКМУ № 868 від 17.10.2013. У разі проведення державної реєстрації права власності з видачею свідоцтва на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що розташовані на території сільських рад та закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 р., заінтересованою особою може бути особа, за якою закріплені особові рахунки в погосподарських книгах відповідних сільських рад. Для проведення державної реєстрації прав з видачею свідоцтва на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що розташовані на території сільських рад та закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 р., заявник подає: документ, що підтверджує виникнення, перехід та припинення речових прав на земельну ділянку. Документом, що підтверджує виникнення, перехід та припинення речових прав на земельну ділянку, може також вважатися рішення сільської ради щодо передачі (надання) земельної ділянки у власність або користування; виписку з погосподарської книги, яка надається виконавчим органом сільської ради, сільським головою (у разі, коли виконавчий орган не створений) або відповідною архівною установою; технічний паспорт на об’єкт нерухомого майна (у разі, коли у виписці з погосподарської книги відсутні відомості про технічні характеристики об’єкта нерухомого майна).

Володимир (автор вопроса)

Зрозуміло. А якщо с/р відмовляється вносити запис у погосподарську книгу на дружину померлого і не видає виписки з погосподарської книги, то чи можна це ще якось владнати???

зверніться письмово до сільради, отримайте відповідь, далі буде видно як діяти. Але варіантів я бачу два: або в РС або в суді

Володимир

Ну власне, що я наперед знаю відповідь сільради - ніяких виписок, ніяких записів. Тому й питаю які норми права можна застосовувати при вирішенні цього питання в суді??!!

При написании ответа используется разметка Markdown.