3411 дней назадАноним

7років тому помер дідусь, його дружина досі не оформили будинок на себе.на момент смерті проживала з ним,діти проживали окремо.з чого почати? Куди звертатисьспочатку?

Якщо спадок буде оформлювати дружина, то їй необхідно звернутися до нотаріуса за свдчоцтвом про спадщину, так як вона фактично успадкувала майно померлого відповідно до Цивільного кодексу України.

За цивільним законодавством до першої черги спадкування відносяться діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. Тобто право на оформлення спадщини має як дружина вашого дідуся так і його діти. Якщо спадкоємець протягом шести місяців з часу відкриття спадщини не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Тепер хтось зі спадкоємців має звернутися до нотаріуса, нотаріус напише письмову відмову у зв'язку з пропущеними строками. З цією відмовою звертаєтеся до суду з позовною заявою про поновлення строків прийняття спадщини.

Невелике уточнення. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку, встановленого статтею 1270 Цивільного Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Але всеодно вам пряма дорога до нотаріуса. З повагою, Ірина Клименко.

перш за все зверніться до нотаріуса(найближчого) зі всіма документами

При написании ответа используется разметка Markdown.