3346 дней назадАноним

Допоможіть розібратися,як можна узаконити будинок який у нашому користуванні з 1985 року по теперішній час,право власності на будинок не за ким не зареєстровано.

перш за все потрібно підтвердити, що протягом цього строку ви будинком користуєтесь. Як ви почали ним користуватись, на якій підставі ?

Аноним (автор вопроса)

Ще 1985 році цей будинок надало підприємство (будинок знаходився в призаводскій зоні,у ньго був власник ,завод будував котельню для опалювання і цей будинок був у забороненій зоні,завод купив власникам житло і люди виселились та виписались) коли люди виселились будинок надали в користування без ніяких документів так як батьки на цьому заводі працювали.Територіально будинок знаходиться на землі що відноситься до сільської ради.Фактично в сільській раді будинок знятий з обліку бо його повинні були знести. Але ж будинок є і ми ім користуємся.

ваші матеріали потрібно вивчати, зібрати необхідні докази та визнавати в судовому порядку право власності

Если его фактически как объекта недвижимости не существует, то право собственности нельзя будет признать. Нужно вводить дом в эксплуатацию, должны быть заключение о соблюдении норм ДБН, как на новосозданный объект.

де у вас прописка (реєстрація)? Якщо все, що ви пишите підтверджено документально судові перспективи є, якщо ж немає, то до суду ідти ні з чим. Розгляньте питання оформлення будинку та землі, якщо нерухомість розташована в межах села

Аноним

Доброго дня. Дякую всім хто відгукнувся.В цьому будинку ніхто не прописаний.Ми використовуємо будинок для дачі.Сільська рада рада дала нам довідку за підписами сусідів та депутатів ,що ми використовуємо будинок з 1985 рокупо теперішній час.Ще дали довідку коли був будинок збудований і введений в єксплуатацію,також є довідка що там були прописані люди та виписались в грудні 1985 року.БТІ нам розробили план на будинок в 2012році.Тоді нам пояснили ,що якщо ми на 1990 рік там проживали то можна було оформити власність на себе незнаю наскільки це відповідає закону чи відповідало? може хто знає?Можливо ми звернулися пізно щоб скористатися цим законом,але голова сільської ради попри все в 2012році нам такої довідки не дав.Всі довідки що ми отримали (описані вище) нам надав уже інший голова сільської ради.Ми дійсно використовуємо будинок зараз як дачу, а до 1998 жили постійно.

Те, що це дача, не вважаю перешкодою. Та позов потрібно готувати враховуючи багато чого. Зокрема, враховуючи положення пункту 8 Прикінцевих та перехідних положень ЦК про те, що правила статті 344 ЦК про набувальну давність поширюються також на випадки, коли володіння майном почалося за три роки до набрання чинності цим Кодексом, та беручи до уваги, що ЦК набрав чинності з 1 січня 2004 року, положення статті 344 ЦК поширюються на правовідносини, що виникли з 1 січня 2001 року. Отже, визнання судом права власності на нерухоме майно за набувальною давністю може мати місце не раніше 1 січня 2011 року.

Коли строк давнісного володіння почався раніше 1 січня 2001 року, то до строку, який дає право на набуття права власності за набувальною давністю, зараховується лише строк з 1 січня 2001 року. Разом із тим, якщо перебіг строку володіння за давністю почався після цієї дати, то до строку набувальної давності цей період зараховується повністю .... Думаю, вам варто спробувати набути це майно, з позовом можу допомогти.

Аноним

Юлія Вікторівна,справа в тому що ми вже зверталися з позовом про набуття права власності за набувальною давністю,але нам відмовили. Це з рішення суду---------- " Відповідно до ст. 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. Право власності на нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації, виникає за набувальною давністю з моменту державної реєстрації. Особа, яка заявляє про давність володіння, може приєднати до часу свого володіння увесь час, протягом якого цим майном володіла особа, чиїм спадкоємцем (правонаступником) вона є. Якщо особа заволоділа майном на підставі договору з його власником, який після закінчення строку договору не пред'явив вимоги про його повернення, вона набуває право власності за набувальною давністю на нерухоме майно через п'ятнадцять, а на рухоме майно - через п'ять років з часу спливу позовної давності. Втрата не з своєї волі майна його володільцем не перериває набувальної давності у разі повернення майна протягом одного року або пред'явлення протягом цього строку позову про його витребування. Право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду. Вивчивши надані позивачем ОСОБА_1 докази, суд вважає, що позов ОСОБА_1 до ... про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю не підлягає задоволенню. Перебіг строку володіння садибним житловим будинком із надвірними будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1, для визнання права власності на вказане нерухоме майно за набувальною давністю не може розпочатися у 1985 року (з часу вселення і проживання ОСОБА_1 у вказаному житловому будинку), так як на той час були відсутні законодавчі приписи стосовно набувальної давності. Крім того, враховуючи положення ст.ст. 335 і 344 ЦК України право власності за набувальною давністю може бути набуте на майно, яке належить на праві власності іншій особі (а не особі, яка заявляє про давність володіння), а також на безхазяйну річ. Отже, встановлення власника майна або безхазяйності речі є однією з обставин, що має юридичне значення, та підлягає доказуванню. Позивач ОСОБА_1 не надав належних та допустимих доказів для підтвердження вказаних позовних вимог, а тому необхідно відмовити у задоволенні його позову до .....про визнання права власності за набувальною давністю на садибний житловий будинок із надвірними будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1."

спробуйте отримати землю під будинком у власність або користування, потім зможете оформити будинок

з цього потрібно було починати, у вас не було належної документальної досудової підготовки

Аноним

Якщо сільська рада дасть дозвіл на розробку документів на землевідведення, чи можливо зробити такі документи ,якщо на землі стоїть будинок який знятий з обліку

зробіть документи на землю. Якщо будинок побудований до 05.08.1992 року, то для його реєстрації потрібен технічний паспорт (який може виготовити БТІ або інший приватний технік), довідка сільради про присвоєння адреси, документи на землю на ваше ім'я, оплата

Аноним

Технічний паспорт у нас є в БТІ нам зробили в 2013 році,будинок побудований в 1957році так написано в тех. паспорті,та введений в єксплуатацію в 1966,у 1985 люди виписались ,будинок повинні були знестиі, і так розумію що 1985 його зняли з обліку.Я вибачаюсь не зовсім зрозуміла які "документи на землю на наше ім'я" і ще поясніть сільська рада вповноважена присвоїти адресу? Діло в тому що коли нам надає сільська рада всякі довідки то вони пишуть " за адресою жовтнева,7" то я розумію що адреса присвоєна ,і БТІ в тех. пасп. "вказали жовтнева,7".

повинні були, але не знесли! Будинок є в наявності. Документи на землю на ваше ім'я це свідоцтво про право власності на нерухоме майно - земльну ділянку, або договір оренди земельної ділянки, яка знаходиться під та біля будинку. Присвоєння адрес це виключно компетенція органу місцевого самоврядування

Виталий

Добрий день! Підскажіть будь-ласка! Сільска рада виділила мені участок землі, під будівництво, на цьому участку стоїть будинок, який зняли з реєстраціі. Я проживаю в цьому будинку і хотів-би оформити будинок. Як це зробити, підкажіть будь-ласка!

Аноним

Добрий вечір. Підкажіть, будь ласка, як у нашому випадку краще оформити право власності. Отже, мій батько купив в селі хату у сина покійної власниці. Син проживав ( нині теж покійний) у м.Києві, але на хату оформив право власності по спадковості та без договору купівлі-продажу продав її моєму батькові, не переоформивши цю хату в БТІ на себе, тобто по БТІ значиться власницею покійна мати покійного продавця хати. Батько свого часу не приписався, але по домовій книзі записано, що він проживає в цій хаті з 2004 року. У батька є розписка, що він сплатив 5000 грн. за хату і що власник, взявши ці гроші віддав документи на хату (техпаспорт, свідоцтво про право власності та довіреність на оформлення цієї ж хати на сина мого батька, зведеного мого брата). Звичайно ж він не скористався можливістю оформити документи і часу вже багато пройшло.... Тепер він навіть приписати ся не може. Отже, у нього на руках є: розписка, яка не завірена ніким, довіреність, якої термін дії пройшов, техпаспорт на будинок та свідоцтво про право власності на покійного не повністю власника. Хата не коштую домашнього гроша... Але батькові її треба оформити, бо буде на вулиці... Він після трьох інсультів. Погано говорить та погано пересувається і пенсія трохи більше трьох тисяч. А вперся рогом, щоб її оформити. Буду дуже вдячна за відповідь.

~= А Д В О К А Т =~

Над вашою "темою" потрібно попрацювати професійно і більше мати інформації, діалог більш конфіденційний ніж на відкритому форумі. Тому виберіть компетентного юриста з правої "синьої" колонки (клікніть на "синю" назву юриста) і зверніться на його персональну ел.пошту, отриману після перегляду його профілю. Це убезпечить вас від невірних дій та непоправних помилок.

При написании ответа используется разметка Markdown.