3284 дня назадАноним

Здравствуйте. Подскажите пожалуйста, какова процедура оформления отказа от принятия наследства на пользу другого лица? Какие документы для этого нужно оформлять? И можно ли таков отказ отправить по почте в нотариальную контуру по месту наследства?

В будь якого нотаріуса зробіть таку відмову (заяву) та відправте її до державного нотаріуса за місцем відкриття спадщини.

Стаття 1274 ЦКУ. Право на відмову від прийняття спадщини на користь іншої особи

1.Спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом.

2.Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

3.Спадкоємець має право відмовитися від частки у спадщині спадкоємця, який відмовився від спадщини на його користь.

4.Якщо заповідач підпризначив спадкоємця, особа, на ім'я якої складений заповіт, може відмовитися від спадщини лише на користь особи, яка є підпризначеним спадкоємцем.

5.Відмова від прийняття спадщини може бути визнана судом недійсною з підстав, встановлених статтями 225, 229-231 і 233 цього Кодексу.

Стаття 1275 ЦКУ. Правові наслідки відмови від прийняття спадщини

1.Якщо від прийняття спадщини відмовився один із спадкоємців за заповітом, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за заповітом і розподіляється між ними порівну.

2.Якщо від прийняття спадщини відмовився один із спадкоємців за законом з тієї черги, яка має право на спадкування, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за законом тієї ж черги і розподіляється між ними порівну.

3.Положення цієї статті не застосовуються, якщо спадкоємець відмовився від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця, а також коли заповідач підпризначив іншого спадкоємця.

4.Якщо на спадкоємця за заповітом, який відмовився від прийняття спадщини, було покладено заповідальний відказ, обов'язок за заповідальним відказом переходить до інших спадкоємців за заповітом, які прийняли спадщину, і розподіляється між ними порівну.

5.Відмова спадкоємця за заповітом від прийняття спадщини не позбавляє його права на спадкування за законом.

Юлія

Як писалося вище можете в будь-якого нотаріуса. Але щоб нотаріус (який буде видавати свідоцтво на спадщину)взяв до уваги Вашу відмову на КОРИСТЬ, Вам необхідно довести родинні стосунки із спадкодавцем. Якщо не доведете, то Ваша заява про відмову буде вважатися просто відмовою, а не на користь.

При написании ответа используется разметка Markdown.