3265 дней назадДіма

Доброго дня!!! Підкажіть будь-ласка,як мені поступити і що може бути надалі в моєму випадку??? Ситуація така: Я сирота,мені вже 27 років,з 2 років проживав біля бабки та діда(батьки моєї мами),вона померла.... живем в селі,є дві хати,так вийшло колись що я з бабкою прописаний біля однієї хати,(де в принципі від хати користі немає,вона стара),а дід з сином(мій дядько),прописані біля іншої,де весь час і тепер фактично проживаєм! Дядько все життя прожв в Чернівцях,приїжав тільки на вихідні,дома нічого ніколи неробив,гроші ні вщо невкладав,а оскільки я сам будівельник,то біля хати тут,постійно шось роблю,і вклав чимало своїх фінансів!!! Бабка ще два роки тому зробила заповіт мені на ту хату де я з нею прописаний,і вказала в заповіті що все майно яке по праву мало б належати їй колись залишиться мені..... Чотири місяці тому бабка захворіла,лежача тепер,я сижу дома її доглядаю,без можливості вийти десь на роботу,з дідом теж проблеми,з памятю в основному,і тому стосунки з ним непскладаються,часто сварюся з ним..... Так от,суть питаннчя: після чергового скандалу,за діда вирішив заступитися дядько,і слово за слово і він мені каже "ти хто тут такий,тут я прописаний,некомандуй тут,ти шмаркачу",ну і так далі.... так от,питання? колись якщо бабка помре з дідом,чи можу я на щось тут претендувати,хоть і непрописаний тут,і зважаючи на те що дід з бабою придбали це все поки були в шлюбі,а баба все своє майно яке їй по праву мало б належати заповіла мені!!! і на яку частину бабка може претендувати тут? підкажіт будь-ласка,що робити? і що може бути....Дякую!!!

фактично бабка заповіла половину, бо їй належить половина сумісно нажитого майна. Якщо бабка помре першою, будете спадкувати за заповітом і частину з того, що спадкуватимете Ви за заповітом, має право успадкувати дід (обов*язкова частка, 1/2 від того, що спадкував би, якби не було заповіту). Якщо дядько їм рідний син, то може й заповіт оскаржувати, й спадкувати після того з них, хто заповіт не складав на Вас. Вам би краще, щоб на Вас дарування оформили.

Як він оскаржить заповіт, якщо це ЗАПОВІТ!? Згідно ч. 1 ст. 1235 ЦКУ заповідач може призначити своїм спадкоємцем особу, незалежно від наявності в неї з ним сімейних, родинних та інших відносин! Обовязкову частку в майні, як виключення, мають неповнолітні, малолітні, непрацездатні!Те що бабка заповіла, те і отримаете! Тобто, якщо заповіт написаний на стару хату, то ні чоловік ні син на неї права не матимуть! Головне вчасно прийняти спадщину. А стосовно нової хати, то спільно нажите майно ділиться порівно між чоловіком та жінкою, якщо ін не встановлене домовленістю чи судом! Отже, половина новогу будинку, її частка у спільному майні ділиться між чоловіком, сином та вами, оскільки ви являетеся її внуком, а відповідно до ст.1266 ЦКУ спадкуєте за правом предмтавлення ту частку спадщини, яка належала б за законом вашій матері, якби вона була жива на час відкриття спадщини.

Нет, Альберт, Вы не правы. Все верно написала Юлия Владимировна, дядя может обжаловать завещание, и это его право, а есть на то основания признавать его недействительным или же нет, это уже суд решит, основание для подачи иска ст.1257 ГКУ. И это совсем не значит, что завещание признают недействительным, речь шла о возможности всего лишь его обжаловать. Дед явно является нетрудоспособным лицом, именно по этому Юлия Владимировна правильно указала на то, что будет он иметь право на 1/6 часть наследства, независимо от содержания завещания. Если будет еще наследство не охваченное завещанием, тогда и не возникнет нюансов с определением обязательной доли, т.к. по закону дед свое и так получит как муж. А вот насчет наследование внуком по праву представления, Альберт, это Вы правильно заметили, что при наследовании по закону внук получит свою часть наследства наравне с другими наследниками, как после смерти бабушки так и дедушки.

Любов Юрівна, якщо заповіт складено вірно, то син своїми внутрішніми переконаннями нічого в суді не доведе. І взагалі, оскаржити можна будь-що... А те що її чоловік пенсіонер не говорить про те, що він недієздатний! Отож, я не повнвстю згодний з вашою критикою, але дякую за поправки, уікаво читати думки їнших юристів, бо я ще молодий і стараюся прислухатися!

Діма (автор вопроса)

а якщо дід,або дядько,незаконним шляхом(на мою думку,оскільки в діда проблеми з памятю,),зробить заповіт на сина або даровизну,що буде в цему випадку????? Але є один нюанс,всі документи на хату в мене,а дядько каже що пише заяву в міліцію про викрадення,він незнає що доккументи в мене,що мені робити,і що мені може бути за це??? І у випадку оформлення даровизни чи буде шось належати бабці,чи ні???

Доповню спершу попередню свою відповідь, Ваша бабушка могла заповісти старий будинок Вам повністю, якщо він був їй подарований, а якщо ж він був набутий у той час коли Вони з дідом перебували в шлюбних відносинах, то тоді і стара хата підлягатиме поділу. Її частка Вам, а друга залишатиметься у чоловіка. Що стосується дідового заповіта, ту він, як і бабуля має право його скласти на свою частку майна, подарувати його дядку без відома та згоди бабушки він не зможе! А за викрадення документів стаття, тож, або поверніть, або...

А ще хочу додати, що Любов Юрівна та Наталія Вікторівна були праві в тій частині що непрацездатний дідуля матиме право на половину частки від тієї частки, яку заповіла Вам бабуля. Це у випадку, якщо він непрацездатний, але якщо пенсіонер, то в більшості так і є.

Альберт, все лица достигшие пенсионного возраста являются нетрудоспособными, исключение если выход на пенсию был раньше по другим основаниям.

Дима, не переживайте, ничего Вам за эти документы не будет. Дедушка сможет получить дубликаты, если нужно будет, а для оформления завещания вообще не нужны правоустанавливающие документы. Что касается проблем со здоровьем дедушки, лучше вызвать надом психиатра, который напишет свои заключения и диагноз, в дальнейшем это может Вам помочь , и будет основанием признать его завещание недействительным. А насчет других сделок, Вам уже Альберт пояснил, что нужно согласие бабушки на сделку и если она лежачая, тогда нужно оформлять выезд нотариуса надом, если у бабушки все в порядке с речью и она может выражать свое волеизъявление.

не буду дискутувати по темі питання, думок достатньо з цього приводу. Протягом одного обговорення я побувала й Юлією Володимирівною, і Наталією Вікторівною :)) Колеги, нам всім потрібно більше відпочивати. Усім успіхів !

Юлия Викторовна, извините, ошиблась( не хотела Вас обидеть.

АнонимЛюда

Моя сестра зробила запов1т на свого сина так я незнала моя мама померла я дала на спадок проживала я з мамою 1 проживаю дальше що мен1 належить яка частка я 1нвал1д 2 групи вони мене виганяють в Запов1т1 написано п1сля моєї смерт1 все майно переходить внуков1 яка моя частка 1 чи д1литься майно по закону якщо я залишилась проживати

~= А Д В О К А Т =~

Людмила. Ви надали замало інформації. Спробуйте ще раз більш детально описати. Про яке спадкове майно йдеться (квартира, будинок чи ін.); хто був власником такого майна до смерті мами (саме не лише "прописаним", а власником, згідно свідоцтва про власність того часу); коли помер спадкодавець (ваша мама); при чому тут ваша сестра (вона теж померла?). Виганяти вас не мають права у будь-якому випадку (тільки суд може подібне вирішити, а аргументів для суду щодо такого не вбачається!).

Також слід зазначити, що вам скоріш за все належить обов'язкова частка спадку, не залежно від заповіту і ви можете піти до нотаріуса (чи викликати його додому, якщо не можете пересуватись) та оформити свою "обов'язкову" частину спадщини ще від мами, оскільки ви з нею проживали (та була прописана) на час її смерті.

Аноним

доброго дня моя мама уклала заповит через селишну раду на мого брата що в неи е все майно перейде писля смерти мому брату а мени немае но вона хвора в неи инсульт и вона не ходить и тепер вона жила у моеи дочки то ди забрав ии мий брат а тепер хоче до мене жити но мени вона ничого не вдилила якщо в заповити мене немае то после смерти мени через суд щось якесь майно буде допоможить будь ласка

А що Ви матір згідні доглядати лише за спадщину? Це літоричне питання було. А що стосуеться вашого питання то матір може відмінити заповіт, або скласти інший, або підписати договір довічного утримання.

Аноним

Если завещание останется прежним - вы ничего не получите, даже через суд.

Аноним

Підкажіть будь ласка.Внук отримав спадок від бабці,коли він одружився ,принесли дружину до нього.скажіть будь ласка ,чи спадок може перейняти дружина.

Чого це її принесли? :) Майно, отримане у спадщину, є приватною власністю чоловіка. Дружина тільки у спадок може отримати від чоловіка, після його смерті.

~= А Д В О К А Т =~

"Приписали" дружину... або "припесали", а автозаміна "виправила"... -)

При написании ответа используется разметка Markdown.