3284 дня назадОксана

Ми купили квартиру в новобудові на 6-му поверсі, між поверхами знаходиться сміттєпровід, приблизно 3 кв. м., коли купували нам пропонували поставити там двері і зробити кладовку, але так як на поверсі знаходиться 4 квартири сусід встиг раніше. Нам залишилось зайняти там де вільно, а саме на 2 поверхи вище. Але коли на 8-му купили квартиру, звертались до нас віддати їм, коли ми не погодились, нам запропонували обмінятись на поверх вище, так як ця людина поставила також двері там де було вільно, але ми теж відмовились. В нас є ОСББ і є підвал, в якому можна робити кладовки, але ця людина вирішила піти на принцип і написала на нас заяву на самовільне захоплення нежитлового приміщення в ОСББ, яке в свою чергу зобов"язало нас звільнити дані 3 кв.м., що ми не зробили. ОСББ звернеться до адміністративної комісії міськвиконкому щодо притягнення нас до адміністративної відповідальності на підставі діючого законодавства. Що можна зробити і яким чином щоб виграти даний спір?

У Вас дійсно самовільне захоплення

Неизвестный (автор вопроса)

у нас 2 під"їзди сміттєпровід новий і не діючий, такі кладовки є на кожному поверсі, ми нічого не мурували, там був проєм під двері, вона не заважає проходу, поруч є балкон спільного користування, ок позивач виграє суд і сам самовільно захопить кладовку... і що? Що можна зробити і яким чином щоб виграти даний спір?

жоден з Вас не може без узгодження з іншими мешканцями захоплювати такі приміщення

Неизвестный (автор вопроса)

Коли ми купували квартиру на поверсі квартири не були куплені, не було з ким узгоджувати, і інші мешканці з нами також не узгоджували, ви конкретно не відповіли на питання що можна зробити і яким чином щоб виграти даний спір? або щоб суд не розглядав або ще якось????

По рішенню Конституційного Суду України від 02.03.2004 року № 4-рп/2004 роз'яснено, що допоміжні приміщення (підвали, сараї, кладовки, горища, колясочні і т.ін.) передаються безоплатноу спільну власність громадян одночасно з приватизацією ними квартир (кімнат у квартирах) багатоквартирних будинків. Підтвердження права власності на допоміжні приміщення не потребує здійснення додаткових дій, зокрема, створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, вступу до нього. Питання щодо згоди співвласників допоміжних приміщень на надбудову поверхів, улаштування мансард у багатоквартирних будинках, на вчинення інших дій стосовно допоміжних приміщень (оренда тощо) вирішується відповідно до законів України, які визначають правовий режим власності.

Відповідно до ч.2 ст.382 ЦК України, власникам квартири у дво- або багатоквартирному житловому будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку.

Як передбачено ч.1 ст.369 ЦК України, співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними. Згідно ст.391 ЦК України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Таким чином, на Ваше питання я відповіла, Ваші дії із захоплення приміщень загального користування незаконні. Раджу домовлятись із співвласниками і закінчувати спір мировою тощо.

Аноним

Все що поза квартирою є спільною сумісною власністю всіх, що мають квартири. Тому це треба погоджувати зі всіма співвласниками, або винести на Загальні збори.

Аноним

У нас квартира на 9-м этаже,граничащая с мусоропроводом(правда он уже не работает).Соседи решили кладовую себе там отгородить-мы им отказали,т.к. эта стенка нашей кухни и я хочу быть в курсе того,что за стеной;либо делаем на всех,вместе вскладчину.Они отказались,сказали что им мнста мало там будет тогда.Мы отсутствовали 2 недели,когда приехали-увидели кладовую.На звонок с просьбой разьяснить-послали.Сказали что другие сседи подписали.Я знаю,что законодательно имею право оспорить.

пишіть скаргу в пожежну інспекцію (ДСНС), інспекцію архбудконтролю, санстанцію-СЕС......і все швидко вирішиться, щей оштрафують сусіда нормально!!!!

~= А Д В О К А Т =~

А для прискорення темпу і процесуальної кращої фіксації події - можна ще й заяву про злочин (самоуправство) подати до поліції. Посадити не посадять, але теж факт буде запротокольовано - потім може згодитись для суду чи ще для чогось. А може й справу розслідують і до суду направлять, якщо їм розкриття злочинів треба покращити, адже тут все очевидно.

Аноним

Я звернулась до голови правління про питання самовільного захоплення тех поверху біля мусоропроводу між 9 та 10 поверхами ,граничащами з моєї квартирою.Так,мій голова ОСББ дав мені таку відповідь:що було проведено засідання правління з протоколом,де була надана згода на розташування підсобного приміщення на тех.поверсі;підставою є згода трьох сусідів(хоча сусідів на поверсі 4,і нами було відмовлено).Також голова посилається на пункт статуту,що органами управління об'єднсння є загальні збори та правління.Змінити рішення правління можна на загальних зборах. На скільки мені відомо,то правління не має право вирішувати такі питання,якщо не встановлено повної згоди иіж сусідами.Чи правомірно вони не звернули уваги на відмутність згоди нашої квартири.

Лисичкін Сергій.

Питання використання спільного майна віднесено до виключної компетенції загальних зборів об'єднання, як вищого органу управління. Тому засідання правління та протокольна згода на розташування підсобного приміщення на тех. поверсі на підставі згоди трьох сусідів (! - а не статутного кворуму) є неправомочними та прийнятими з порушенням закону поза межами компетенції правління, як виконавчого органу. Оскільки спори щодо здійснення прав співвласників здійснюються за згодою або в судовому порядку, так і дійте: або за згодою вирішіть це питання, або в судовому порядку. З пов., Лисичкін С.С.

Аноним

Добрий день! Ми купили квартиру на 5 поверсі п'ятиповерхового будинку, в під'їзді є колясочна( в мене маленька дитина), дублікат ключів нам дала сусідка поряд. Пройшло 2 роки, тепер сусідка з 3 го поверху, яка ставить там велосипед, вимагає 50 $ тому що колись вона ставила там двері і начебто без її дозволу, я незаконно користуюсь приміщенням. Ніяких документів вона немає, посилається на те, що сусіди їй на словах дозволили, нікому не потрібне було приміщення. Погрожує, що її чоловік зі мною розбереться, вимагає гроші. Чи можу я написати заяву в поліцію? Чи є в мене юридичні підстави та права на це?

Аноним

Так є

~= А Д В О К А Т =~

Ви й сама добре знаєте, що "є"! Але чи вистачить вам рішучості?

Аноним

Доброго дня а кладовку можна буде ОСББ договір оренди зробити

Аноним

Платити якусь плату щоб бути власником кладовки

Аноним

Можно, Если будет решение общего собрания по данному вопросу.

Зоряна

в мене питання. Сусіди хочут ставити коляску там, де раніше сидів вахтер. забрали ключи у уборщицы силой, она там уже несколько лет хранит вещи для уборки. насколько я поняла, должны быть согласны все жители подъезда. я категорически против. куда мне обращаться, в ЖЭК?

~= А Д В О К А Т =~

В суд.

В.пАноним

Як що на горищі ідуть труди опалення і стоять крани для розповвтрегнч опалення Це технічний поверх чи ні? І чи можна там робити мешканцям комірки.

~= А Д В О К А Т =~

Всі приміщення будинку (а також комунікації, фасад, елементи конструкції будинку, сходи і т.д.) - це спільна власність власників квартир, але користуватись ними комусь одному можна лише з письмового дозволу всіх інших співвласників (тобто всіх власників квартир будинку, а не лише під'їзду). Адже всі ви - з однаковими правами співвласники таких приміщень, не залежно від того, технічний то поверх чи підвал чи горище тощо.

Андрій Аноним

Доброго дня. Така проблема- при купівлі квартиры в 9 поверховому будинку, купили і нежитлове приміщення(кладовку). Отримали право власності на 2 об'єкти. Зараз осбб збирається судитися із забудовником, за те що він начебто продав незаконно комірки і хотять анулювати право власності на ці об'єкти нежитлової нерухомості. Підкажіть як можна врегулювати данне питання. Дякую.

Аноним

Каким образом оформили право собственности на кладовку????

Аноним

Добрий вечір, підкажіть будь ласка що робити.Підвал для зберігання картоплі та консервації знаходиться у сусідньому будинку.Користувалися ним більше 30 років, документів ніяких немає, таких як ми ще четверо сімей.Мешканці даного будинку поставили двері у під'їзд та в підвал закрили без попередження,доступу немає,вимагають виплатити по 700грн кожній сім'ї,чи мають вони на це право,які наші подальші дії, дякую

Аноним

Ваша картошка и чужой подвал - это самозахват! Халява кончилась. Никаких прав на подвал вы не имеете. Либо договаривайтесь и платите либо попрощайтесь с подвалом.

~= А Д В О К А Т =~

Мешканці скористались своїм правом. Їх дії не є незаконні, а ваші - незаконні.

Аноним

Доброго дня . У мене питання , чи можна приватизувати або добавити до своєї квартири непрацюючі туалети спільного використання "нежитлове приміщення туалети " якщо сусіди не проти .туалети межуються з моєю квартирою . дякую .

Наталья

Добрый день. Мы проживаем в квартире на 9 этаже девятиэтажного дома. Над нашим этажом находится тех этаж. Строительная компания продают помещения на этих этажах. Люди обустраивают их под свои нужды и даже квартиры. Конкретно над нашей квартирой люди купили помещение. Уже пол года они там якобы делают ремонт. Проводят работы и днем и ночью. У нас сложилось впечатление, что там они открыли какую-то мастерскую. Мы делали им несколько раз замечания устно, обращались за разъяснениями в наше Управляющую компанию, вызывали несколько раз в два часа ночи полицию. Но никакой помощи от них мы не получили. Делают все устно замечания, которые наш сосед благополучно игнорирует. Никакого согласия лично мы не давали на то, чтобы над нами в помещении тех этажа в нежилых помещениях жили люди. Обращаюсь к вам как к высоким профессионалам законов нашей Украины, Подскажите пожалуйста как нам решить этот вопрос с такими недобросовестными соседями? Как нам найти рычаги управления? Заранее Вас спасибо!

~= А Д В О К А Т =~

Ваш вопрос достаточно громоздкий, чтобы объяснить его "в двух словах". Обращайтесь персонально и, да, юридическое сопровождение будет умеренно платно, ведь нужно громоздко разбираться в праве собственности и в пр. сопутствующих вопросах.

Галина

Скажіть будь ласка як написати скаргу в ЖЕК . Сусід самовільно забрав мою кладовку у підвалі.

Аноним

Пишите сразу в ООН. Нет никаких кладовок в подвале юридически ни у вас ни у него. Это общая совместная собственность жильцов. причем неделимая собственность.

~= А Д В О К А Т =~

Потрібно знати де записано, що та кладовка саме ваша?

Аноним

Думаю на заборе.

~= А Д В О К А Т =~

Тогда если там есть слово из трёх букв - тогда всё будет "архизаконно"... 8-))

Артур Юрійович

Доброго всім здоров'я! В мене питання, теж по приміщенням загального користування.

Нещодавно придбав квартиру в одній з багатоповерхівок міста Суми (чудове місто, всім рекомендую сюди завітати). В будинку, який експлуатується з 1995 року, вже дуже давно  вибудувалися свої відносини між мешканцями (співвласниками), всі приміщення за шахтою ліфта  відгороджені від сходинкових маршів, окремо,  кожен зі співвласників має ключ та кожен «володіє та розпоряджається» квадратними метрами комор(не захаращуючи проходи).

Але в будинку, який будувався за типовим проектом напевно, присутній сміттєпровід, який закінчується на першому поверсі та має окремий «вихід» біля дверей входу до під'їзду. Цей вихід сміттєпроводу ще за 2000х років один зі співвласників прихватизував та зробив щось типу гаражу, де знаходиться його двоколісний, та майстерня для ТО та ремонту цього апарату. Сам «гараж» з виду не гараж а якась просто комора, з дерев’яними дверима (які були зняті з вхідних при заміні на металеві) та накидним замком. Окрім того, що це приміщення загального користування, а по факту користується лише одна людина, так там ще знаходяться бензин, газові балони, мастила в каністрах.

Ми, я разом з одним із «старожилів», провадили загальні збори співвласників квартир, лише свого під'їзду будинку, будинок має 2 під'їзди. На якому ми вирішили провести комплексний огляд всіх приміщень загального користування (комор, підсобок, колясочної, підвального приміщення та приміщення технічного поверху та ін. доп. прим.) нашого під'їзду на предмет виявлення заборонених речей (згідно Правил користування такими приміщеннями). До вирішальних загальних зборів вивісили оголошення, які висіли майже місяць та час від часу поновлялись, бо «хтось» все це успішно зривав, були первині та повторні загальні збори доки не з’явилась основна більшість (30 із 42 власників кв.) На загальних зборах було "весело". Все ж таки, Ми створили комісію зі співвласників та обстежили всі комори розташовані в будинку на поверхах, але в доступі до огляду підвального приміщення, технічного поверху (горища), покрівлі, та саме «гаражу» було відмовлено. З питанням доступу до підвального приміщення чи покрівлі (горища) звернулися до управителя будинку з заявою, письмово, надати представника та разом обстежити ці приміщення… Минуло більше 2х місяців а ні попередньої відповіді а ні остаточної поки що немає. З проханням показати що знаходиться в «гаражі» теж відмовлено.

Як нам діяти далі? Згідно законодавства ми маємо право не те що на огляд, а й на спільне володіння цими приміщеннями, але по факту нічого спільного не існує. Спершу, мета була оглянути все не тільки для виявлення якихось заборонених там речей, а й для участі в управлінні будинком (а саме його належне утримання, так як з тих грошей які «ми» сплачуємо за управління будинком десь до 2х грн з 1 кв. м. (в будинку приблизно 4000 кв.м. житлової площі) - йде на поточний ремонт інженерних мереж та поточний ремонт конструктивних елементів, за останні 7 років підфарбували всередині під'їзду стіни) через загальні збори, та якщо буде щось, що заборонене Правилами, скласти відповідний акт. Але якщо з управителем все зрозуміло, то як нам «до давити» мешканця, який організував самозахват приміщення біля входу до під’їду?

Подавати до суду на співвласників не хотілося б, так як плануємо жити, в мирі та злагоді саме тут ще довго, та й декілька мешканців виявляють бажання ставити своїх залізних коней (лише для ночівлі) в тому ж приміщенні біля входу до під`їзду... Дякую, всім завчасно.

~= А Д В О К А Т =~

Звертайтесь персонально (буде в міру платно) - у вас громіздке питання.

Лора

Доброї ночі. Суть проблеми така: двір багатоквартирного будинку на 4 сім‘ї. Дві сім‘ї без згоди інших зайняли по шматку землі, встановили паркани. Один з цих сусідів пішов далі, в квартирі зняв сходи, а прибудував нові без дозволу як сусідів, так і місьради. Зрозуміле діло земля комунальна, приватизувати ніхто не може. Проблема в тому що мене не допускають до землі за парканом для обслуговування свого житла. Куди дієвіше звертатися, щоб змусити звільнити всі захоплені ділянки землі загального користування. Міськрада не реагує на скарги(

Христина

Доброго дня! 9-ти поверховий будинок на 7 під'їздів (ОСББ). Між поверхами є кладовка у нашій власності за згодою мешканців нашого під'їзду (Оформили Актом з підписом всіх сусідів). Чи достатньо згоди мешканців нашого під'їзду чи потрібно згоду мешканців будинку на право володіти кладовою?

Володіти кладовою ви можете тільки фактично (тобто користуватись), якщо претензій не буде, а ЮРИДИЧНО кладова все одно не буде фашою !!! І ніякі акти вам не допоможуть.....

Неизвестный

Только через суд. КРим того Варшант - рiшення питання в мерii чи через суд. 096 631 12 61

Аноним

Доброго дня. Я нещодавно купив квартиру в житловому будинку. І попередній власник передав мені ключі від підвалу ( кладовки). Коли я заселявся, сусіди сказали, що попередні власники самовільно захопили це приміщення і що ним користується інша людина, якої зарас немає. Але коли вона приїде, тоді вона в мене його забере, бо в неї якійсь звязки. Що мені робити з даною ситуацією? Дякую.

ПОки, що користуватись кладаовою, а коли приїде "інша людина" і пред"явить на її користування права то тоді вирішувати ситуацію по ходу!!! Спочатку дізнатись (побачити документи) чи є в нього ЗАКОННЕ право на користування кладовою, а тоді 2 варіанти : або він через суд буде Вас звідти виселяти або ви самі звільните кладову і передасте йому в користування..... САМЕ ГОЛОВНЕ СПОЧАТКУ з"ясувати хто взагалі власник (і чи є він взагалі) підвалу/кладовки БО впринципі всі власники квартир є СПІВВЛВСНИКАИ допоміжних приміщень в багатоквартирному будинку......

Аноним

Доброго дня, в мене таке питання, чи сусідка має право приватизувати коридор загального користування? Частка коридора яка знаходиться в межах її квартири, це приблизно 20 кВ.м Будинок ОСББ

При написании ответа используется разметка Markdown.