3286 дней назадАноним

Покупаем дом с мужем,но в связи с его работой его мать боится что его будут судить и дом могут забрать. Мать хочет оформить дом на его отца, а он дарственную на моего мужа, то есть я и наш ребенок не имеют никаких прав на этот дом! Можно ли вписать в дарственную 7 месячного ребенка? Или как оформить дом без дарственной, чтобы дом не могли забрать суд?

Альберт Дубровський

Згідно ст. 720 ЦКУ сторонами договору дарування висткпають фізичні особи, тощо. Відповідно до ст. 24 ЦКУ візична особа-це людина. Таким чином, ваша маленька дитина являється фізичною особою, що робить можливим розглядати її стороною договору дарування відповідно до тіеї ж таки ст. 720 ЦКУ. До того ж з моменту народження ваша дитина має цивільну правоздатність, однак, вона ще не має цивільної дієздатності, зважаючи на це, Ви, як його батьки будете укладати відповідний правочин (приймати дарунок) в його інтересах, а він зможе вже повною мірою ним розпоряджатися з досягненням повноліття!

Юлия Рыбка

можно, обратитесь в орган опеки и попечительства по месту жительства для получения разрешения на сделку.

Аноним

"можно, обратитесь в орган опеки и попечительства по месту жительства для получения разрешения на сделку".... Юлия Рыбка.... ???????????????? Вот, а еще у соседей спросите разрешения, а заодно , у пары-тройки прохожих мимо Вашего дома...

Аноним

Аноним - "можно, обратитесь в орган опеки и попечительства по месту жительства для получения разрешения на сделку".... Юлия Рыбка.... ???????????????? Вот, а еще у соседей спросите разрешения, а заодно , у пары-тройки прохожих мимо Вашего дома...

ОСЬ ЦЕ ВАШЕ, іронія чи то пак сарказм... не доречний.

Юлія Рибка права на 100 відсотків.Згідно чинного законодавства будь які дії щодо відчуження нерухомого майна НА ІМ'Я ЧИ ВІД ІМЕНІ малолітніх та неповнолітніх здійснюються за згодою органу опіки та піклування (ЦКУ)

Юлия Рыбка

"Вот, а еще у соседей спросите разрешения, а заодно , у пары-тройки прохожих мимо Вашего дома... "

хм... очень остроумно

Валентин

Юля, никакого остроумия. Ни у кого я не обязан спрашивать разрешения в отношении своего имущества и своего ребенка. И я это очень просто докажу. А Вы мою обязанность спрашивать разрешения у органа опеки .... не докажете. Читайте ст. 8 и 19 Конституции.

Валентин

....відповідно до ст.. 8, 19 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України,

Валентин

"Юлія Рибка права на 100 відсотків.Згідно чинного законодавства будь які дії щодо відчуження нерухомого майна НА ІМ'Я ЧИ ВІД ІМЕНІ малолітніх та неповнолітніх здійснюються за згодою органу опіки та піклування (ЦКУ)". В ГК Украины имеются колизии. Но не с Конституцией. Процитируйте нормы, ГК, на которые Вы ссылаетесь...

Альберт Дубровський

Юлія Рибка права на 100%!

Альберт Дубровський

"У межах та у спосіб визначені заклнами України", от якраз законами і передбачено, те про що говориться вище!

Аноним

Цивільний КОдекс

Стаття 71. Правочини, які вчиняються з дозволу органу опіки та піклування

1. Опікун не має права без дозволу органу опіки та піклування:

1) відмовитися від майнових прав підопічного;

2) видавати письмові зобов'язання від імені підопічного;

3) укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири;

4) укладати договори щодо іншого цінного майна.

2. Піклувальник має право дати згоду на вчинення правочинів, передбачених частиною першою цієї статті, лише з дозволу органу опіки та піклування.

Сімейни кодекс

Стаття 177. Управління майном дитини

1. Батьки управляють майном, належним малолітній дитині, без спеціального на те повноваження. Батьки зобов'язані дбати про збереження та використання майна дитини в її інтересах.

Якщо малолітня дитина може самостійно визначити свої потреби та інтереси, батьки здійснюють управління її майном, враховуючи такі потреби та інтереси.

{Частина перша статті 177 в редакції Закону № 2620-IV від 02.06.2005}

2. Батьки малолітньої дитини не мають права без дозволу органу опіки та піклування вчиняти такі правочини щодо її майнових прав:

укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири;

видавати письмові зобов'язання від імені дитини;

відмовлятися від майнових прав дитини.

{Статтю 177 доповнено частиною згідно із Законом № 2620-IV від 02.06.2005}

3. Батьки мають право дати згоду на вчинення неповнолітньою дитиною правочинів, передбачених частиною другою цієї статті, лише з дозволу органу опіки та піклування.

Порядок вчинення нотаріальних дій

ІІ. Порядок вчинення окремих видів нотаріальних дій

Глава 1. Основні правила посвідчення правочинів
3. Посвідчення правочинів за участю дітей, а також осіб, над якими встановлено опіку або піклування

3.1. У разі укладення правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, у тому числі договорів щодо поділу, обміну житлового будинку, квартири за участю малолітніх осіб, а також осіб, над якими встановлено опіку або піклування, нотаріус перевіряє наявність дозволу органу опіки та піклування на укладення таких правочинів.

3.2. Правочини за малолітніх, а також від імені фізичних осіб, визнаних у судовому порядку недієздатними, вчиняють батьки (усиновлювачі) або опікуни.

3.3. На вчинення одним із батьків правочинів щодо транспортних засобів та нерухомого майна малолітньої дитини повинна бути згода другого з батьків, справжність підпису на якій засвідчується нотаріально. Якщо той із батьків, хто проживає окремо від дитини протягом не менш як шість місяців, не бере участі у вихованні та утриманні дитини або якщо місце його проживання невідоме, правочини, зазначені у цій частині статті, можуть бути вчинені без його згоди.

У разі якщо другий із батьків заперечує проти укладення правочину щодо майна малолітньої дитини, нотаріус відмовляє заінтересованим особам у вчиненні нотаріальної дії і роз`яснює, що зазначений спір може бути вирішений органом опіки та піклування або судом.

3.4. Нотаріус не приймає для посвідчення правочин, що укладається від імені малолітньої дитини представником батьків (усиновлювачів) або одного з них.

3.5. Правочини від імені неповнолітніх, а також від імені осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть бути посвідчені лише за умови, якщо вони вчинені за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника та з дозволу органу опіки та піклування.
Аноним

ВАлентин я вище процитувала норми законодавства.

Валентин

Альберте! То я ж саме і просив процитувати... Нащо пуста балаканина? Майном розпоряджається виключно власник. Де про дозвіл, про зобовязання запитувати ДОЗВОЛУ у будь якого органу на здійснення своєї волі? Ви про що, шановні? Закон і статтю, будь ласка.

Валентин

"ВАлентин я вище процитувала норми законодавства" На жаль НЕМАЄ у процитованих Вами Законах норми про "получения разрешения на сделку" батькам щоб подарувати майно дитині. Моя воля. Ні в кого не зобовязаний питати дозволу. І навряд чи Ви зможете довести зворотнє.

Валентин

Глава 1. Основні правила посвідчення правочинів 3. Посвідчення правочинів за участю дітей, а також осіб, над якими встановлено опіку або піклування

3.1. У разі укладення правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, у тому числі договорів щодо поділу, обміну житлового будинку, квартири за участю малолітніх осіб, а також осіб, над якими встановлено опіку або піклування, нотаріус перевіряє наявність дозволу органу опіки та піклування на укладення таких правочинів. Ви певно мали на увазі оцю норму? Але, ж: "поділу, обміну житлового будинку, квартири за участю малолітніх осіб, а також осіб, над якими встановлено опіку або піклування". Мова не йшла про поділ, або обмін. Батьки і опікуни теж.

Альберт Дубровський

Згідно ч. 2. СКУ батьки малолітньої дитини не мають права без дозволу органу опіки та піклування вчиняти такі правочини щодо її майнових прав: укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири; видавати письмові зобов'язання від імені дитини; відмовлятися від майнових прав дитини.

Як ви гадаєте, договір дарування підлягає нотаріальному посвідченню? Мабуть так, чи все ж ні? Відповідно до вище зазначеної норми такі договора мають вчинятися за згодою органу опіки та піклування! Також цитую іншу норму статті "відмовлятися від майнових прав дитини"-якщо є дарувальник відповідно у дитини виникають майнові права на дитину. Або перечитайте все, що писали на блозі, або не пишіть дурнтць. Дякую.

Валентин

Альберт Дубровський

"У межах та у спосіб визначені заклнами України", от якраз законами і передбачено, те про що говориться вище!

З Вашого, виходить що власник не може самостійно розпоряджатися своїм майном.... не може виразити свою волю без чийогось дозволу? А як же тоді основний закон? Верховенство права? Коли постанова КМУ перекреслює національний закон, міжнародне право. Та Ви взагалі можете не знати, про те що Вам подарували майно. Не залежно від того повнолітній чи дитина. Яка країна, таке й тлумачення того, що поміж рядків закону...

Валентин

"Або перечитайте все, що писали на блозі, або не пишіть дурнтць. Дякую" Перечитайте. Мова йшла про" Юлия Рыбка можно, обратитесь в орган опеки и попечительства по месту жительства для получения разрешения на сделку" І що Ви довели? Що власник не розпоряджається своїм майном? Чи не може виразити свою волю без чийогось дозволу? Що саме, з написаного мною дурниця?

Аноним

Частина 2 статті 177 СК:

«Батьки малолітньої дитини не мають права без дозволу органу опіки та піклування вчиняти такі правочини щодо її майнових прав: ... укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири; ...»

Тут ви окрім відсутності розуміння взаємодії правових норм нічого не продемонстрували; такі елементарні речі вчать ще на першому курсі, без них намагатись зрозуміти ЦК, СК, Конституцію тощо немає сенсу. Рекомендую перестати гаяти час юристів і почати з підручника з теорії права.

Альберт Дубровський

"3.5. Правочини від імені неповнолітніх, а також від імені осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть бути посвідчені лише за умови, якщо вони вчинені за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника та з дозволу органу опіки та піклування."

Отож, для того щоб прийняти дарунок на користь та від імені дитини, батьки мають отримати згоду органу опіки та піклування.

При написании ответа используется разметка Markdown.