3107 дней назадВіталій

Доброго дня. Після смерті матері спадщина перейшла мені як единому спадкоемцю, але документально не переоформлена. До спадщини лриписана окрема земельна ділянка на якій я хочу посадити горіховий сад. Спадщина та земельна ділянка не приватизовані. І виникло таке питання: чи маю я право садити сад на цій ділянці?, і якщо можна, то як мені відступити від межі щоб не заважати сусідам по ділянці?. Дякую.

вы прописаны в доме? мама давно умерла? почему не было принято наследство? ситуация вами описана не достаточно

Віталій (автор вопроса)

я родился в этом доме и естественно прописан, мама умерла 3 года назад, я единственный сын, а наследство не принял по банальной причине - отсутствие денег..., дочь учлась в институте, нужно было платить за учёбу.

принимайте наследство через суд, подав соответствующий иск о признании права собственности в порядка наследования.

Віталій (автор вопроса)

через суд обезательно? я единственный наследник

Ви не зареєстрували право власності на майно чи ви не прицняли спадщину? Зарееструвати право власності на успдаковане майно і прийняти спадщину то різне! Якщо ви писали заяву нотаріусу про прийнчття спадщини та отримали відповідне свідоцтво, вважаеться, що ви її прийняли, але не переоформили, і в такому випадку можете садити там свій сад!

Віталій (автор вопроса)

я ходив до нотаріуса, але такого як Ви мені написали не сказав, просто сказав: коли підготуете документи, тоді приходьте, тому шо я единий спадкоемець..., а щоб прийняти спадщину і отримати свідотцтво - Ви перші мені повідомили. Що ж мені робити зараз?

А на момент відкриття спадщини (смерті спадкодавця) ви проживали разом чи ні? І якщо так, то який термін?

Віталій (автор вопроса)

будинок будували мої батьки, я в ньому родився, одружився та виховав дочку - разом 47 років, в 2007у похоронив батька, а в 2012у маму...,

ваш единственный вариант обращение в суд о признании права собственности в порядка наследования, поскольку вы пропустили срок, отведённый на принятие наследства (6 месяцев), в противном случаи вы можете лишиться возможности распоряжаться данным имуществом, например завещать своим детям или продать.

Віталій (автор вопроса)

Спасибо.

А я вважаю що ви нічого не пропустили, оскільки: 1) згідно ч. 3 ЦКУ спадкоемець, який постійно проживав разом із спадкодавцем, вважаеться таким, що прийняв спадщину. 2) вібповідно до ст. 1296 ЦКУ спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину, відсутність такого свідоцтва не позбавляє спадкоємця права на спадщину. Отже, як на мене, вам необхідно звернутися до нотаріуса і отримати свідоцтво про спадщину, після чого зарееструвати таке право в реестраційній службі! Однак, навіть у випадку відсутності права власності, але за наявності свідоцтва про спадщину, вважаю, що ви матимете право садити свій сад. Звичайно навіть прийнявши спадщину, ви могли б здійснювати всі належні дії, однак, рекомендую все ж спершу піти до нотаріуса! Як сходите, то напишіть обовязково, що він вам сказав!

ще таке питання: те майно яке являеться предметом спадщини належало на праві власності спадкодавцю (матері) - це стосуеться, як будинка, так і землі?

Віталій (автор вопроса)

так, земельний наділ для будівництва отримала моя мати тому що вона була корінним жителем села, і в сільській раді все записали на неї, а батько служив у війсковій частині і одружився тут. І земельний наділ теж був записаний на маму.

Ідіть тоді до нотаріуса, як я зазначив вище! Така моя думка!

Віталій (автор вопроса)

Дякую, ви писали щоб я повідомив вам результат, як я можу це зробити?

Пишіть сюди ж.... або на maxmuravskiy@ukr.net

Віталій (автор вопроса)

Дякую, напишу

При написании ответа используется разметка Markdown.