3082 дня назадАноним

с этим человеком я даже не была расписана, но дала его фамилию ребенку, потом потребовала алименты, пару лет он платил минималку, а последние года 3 вообще тишина, и уехал он в РОссию, его даже нет в стране. скажите куда мне обращаться поэтапно, чтоб начать процедуру лишения род. прав??

Підстави позбавлення батьківських прав у вашому випадку вказані у п.2 ч.1 ст.164 СКУ http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page3

Позбавлення батьківських прав застосовується до батьків, які не забезпечують належне виховання своїх дітей і застосовується лише за рішенням суду.

ПОРЯДОК ПОЗБАВЛЕННЯ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ Позбавлення батьківських прав допускається тільки лише щодо дітей, які не досягли 18 років. Для позбавлення батьківських прав необхідно: 1. Встановити, що особа свідомо порушує батьківські обов'язки, злісно не виконує вимог та рекомендацій органів опіки і піклування, служб у справах неповнолітніх, навмисно ухиляється від лікування (хронічні алкоголіки, наркомани, токсикомани). 2. Звернутись до органу опіки та піклування з тим, щоб отримати висновок щодо умов життя і виховання дитини, поведінку батьків, їх взаємини з дітьми та відношення до виконання своїх батьківських обов'язків. 3. Звернутись до суду з заявою про позбавлення батьківських прав. Суд розглядає справи про позбавлення батьківських прав розглядаються за заявою: - одного із батьків, опікуна, піклувальника, особи в сім’ї якої проживає дитина; - закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, в якому вона перебуває; - органу опіки та піклування; - прокурора; - самої дитини, яка досягла чотирнадцяти років. ЗАУВАЖТЕ! У всіх випадках органи опіки та піклування, а також прокурор приймають участь у розгляді кожної справи про позбавлення батьківських прав. Якщо позов про позбавлення батьківських прав пред'явлений до одного з батьків, суд повинен притягти до участі в справі другого з батьків з тим, щоб вирішити питання про передачу йому дитини на виховання. Якщо дитина проживала з обома батьками, то у разі позбавлення батьківських прав одного з них, вона лишається на вихованні у другого з батьків. Якщо ж позбавлені прав обоє з батьків, дитина передається під опіку органам опіки та піклування. Ці органи вирішують, яким особам або установам слід передати дитину на виховання: призначають опікуна (піклувальника) або, в залежності від віку та стану здоров'я, віддають дитину до дитячого будинку, сімейного дитячого будинку, школи-інтернату. Батьки, позбавлені батьківських прав, втрачають всі права, засновані на факті родинності з дитиною.

ОДНАК, позбавлення батьківських прав, як наслідок винної поведінки батьків, не може означати їх повного звільнення від батьківських обов'язків по утриманню дітей. Аліменти на дітей стягуються з батька, позбавленого батьківських прав на користь другого з батьків (опікуна, піклувальника), у яких знаходиться дитина на утриманні, чи організації, де дитина знаходиться на вихованні.

З найкращими побажаннями, Георгій Короп.

При написании ответа используется разметка Markdown.