3065 дней назадНеизвестный

Вітаю! Я (громадянин України) дав гроші в борг іншому іншому громадянину України. Вчасно борг не може повернути, ми погодились переписати борг на наступний рік, а також поручителем по цьому боргу буде мама боржника. Мама боржника вийшла заміж в Італії, але є громадянкою України, має право на постійне місце проживання ( якщо я добре зрозумів). Борг був даний в Україні. Будь ласка, маю такі питання. 1. Як правильно переписати розписку з новим терміном повернення боргу, якщо будемо переписувати в Італії? 2. Чи змінювати дату першого складання на нову дату? 3. Чи об'єднувати декілька розписок в одну, якщо різні дати написання і різні валюти в розписках? 4. Чи потрібно нову розписку написану не в Україні (в Італії) десь завіряти? 5. Куди потім звертатись з вимогою повернення боргу, в українські чи італійські суди? 6. Якщо мама боржника приїде до України, та виступить поручителем, то що мені потрібно буде враховувати? Дякую, з повагою Микола

Якщо сторони є громадянами України, про Італійські суди мова йти не може. Порукою має забезпечуватись лише дійсне зобов*язання. Оформляйте документи у нотаріуса. ..

Але чи є в цьому сенс, коли у Вас на руках вже наявна розписка, ось питання. У боржника може бути прострочка, у Вас строк 3 роки для звернення до суду. Наявність прострочення, ризик для боржника, що він сплатить за рішенням суду суму боргу з інфляційними, 3% річних, може стимулювати боржника виконати зобов*язання без судового розгляду.

Неизвестный (автор вопроса)

Дякую за відповідь. Розписку хочемо переписати з метою збільшити можливість повернути борг. В новій розписці буде поручитель. Чи я правильно зрозумів, якщо в Італії перепишеться розписка, то оформляти у нотаріуса в Італії?

Все не правильно Вы поняли. В Украине следует оформлять, и к нотариусу в Украине обращаться, или же в консульство Украины в Италии. По расписке поручителя не будет, нужна письменная форма договора и желательно нотариальное его удостоверение, т.к. расписка лишь подтверждает факт передачи денег, но не является письменной формой договора, следовательно не может быть по расписке поручительство как обеспечение основного обязательства.

Переписуючи розписку, Ви не збільшуєте, а зменшуєте шанси на повернення боргу, уявіть, що у випадку вирішення спору у судовому порядку, в матеріалах справи будуть з*являтись хоча б копії аналогічної розписки з іншими датами, можуть бути свідки, які розкажуть, що так звана переписана розписка є мнимою угодою, дати в ній не відповідають реальним датам виникнення боргових зобов*язань..

Неизвестный (автор вопроса)

Дякую, а якщо оформляти письмовий договір у нотаріуса, чи у консульстві України в Італії, і змінити тільки дату повернення боргу, та вписати поручителя. Чи так збільшаться гарантії повернення боргу?

договір позики з договором забезпечення зобов*язання міг робитись до передачі коштів в борг... , розписка - після і на підтвердження передачі коштів.. Найменш болісним за наслідками з обговорюваних варіантів, вважаю зміну строку повернення боргу, але до формулювання на розписці цих змін потрібно підходити дуже корректно... А взагалі, оберіть юриста, покажіть зміст цієї розписки і визначайтесь індивідуально

Неизвестный (автор вопроса)

Дякую. Чи я правильно зрозумів. Якщо є написана розписка, то не можна замінити цю розписку на договір позики з договором поруки? Якщо таке зробити, то зменшаться шанси на повернення боргу?

Неизвестный (автор вопроса)

Дивно виходить, чому по вже існуюючому боргу не може поручитись інша особа?

Відповідь вище є, існуючі боргові зобов*язання оформлені свого часу лише розпискою...

При написании ответа используется разметка Markdown.