2987 дней назадАнна

Доброго дня! Справа стосується спадкування моєю бабусею майна від померлого дідуся. Квартира була приватизована на 4 осіб - чоловік, дружина та двоє дітей. В свідоцтві про право власності не прописані частки кожного зі співвласників. Чоловік помер. Дружина звернулась до держ.нотаріальної контори з заявою про вступ у спадщину. Діти написали відмову від своєї частки у спадщині на користь матері. Всі необхідні документи були подані, вчасно, але виникла проблема: нотаріус відмовляє в оформленні спадщини, через те, що розглядає квартиру, як спільну сумісну власність, і не може виділити об'ект спадщини (тобто, яка частина належала чоловіку, щоб її розглядати як спадкове майно). Тому направляє в суд для виділення часток, тобто кому яка частка в квартирі належить, а вже потім, відповідно до того, частку, яка належала чоловіку ділити між спадкоємцями. В цивільному кодексі згідно ст.372 п.3 зазначається, що: "..У разі поділу майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними або законом." Ми намагались донести цю інформацію до нотаріуса, але вона це заперечує і надала свою трактовку - роздруківку начебто з закону (цитую): "ст.372 Оскільки один із співвласників вищезазначеного нерухомого майна помер, то визначення його частки у праві спільної сумісної власності неможливо, тому що немає можливості з'ясувати домовленість між співвласниками."

Але, я розумію ст.372 так: якщо немає ні рішення суду, ні документально засвідченої домовленості між співвласниками про поділ інакший (наприклад, комусь 1/2, комусь 1/7, комусь 5/6, і т.д.), то слід вважати частки рівними. Відповідно до цього, якщо квартира приватизована на 4-х людей, то у кожного 1/4. Про яку тоді "неможливість з'ясувати домовленість між співвласниками" іде мова зі слів нотаріуса? Всі спадкоємці - діти та мати знаходяться в нормальних відносинах, суперечок між ними немає, а навпаки, діти написали відмови від своєї частки у спадщині на користь матері і не хочуть ніяких судових суперечок та позовів. Всі згодні з тим, що при приватизації у них були і є рівні частини.

Тому виникає питання - 1) Чи правомірні дії нотаріуса? 2) Чи вірно вона трактує статтю 372 ЦК? 3) Якими нормативними документами передбачено, що треба обов'язково через суд встановлювати частки? 4) Якщо це дійсно так, то чи є якийсь інший спосіб мирним шляхом це встановити? бо безглуздо вирішувати через суд те, з чим всі і так погоджуються і претензій один до одного не мають. Наприклад, чи можуть зараз дружина та діти написати заяву чи договір про те, що частки вважати рівними? Дякую за відповідь.

Вам нотаріус в такому випадку повинна дати постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, яку ви можете оскаржити до суду, тому що дійсно ви навіть практично не зможете через суд визначити такі частки, так як немає спору.

  1. Як нотаріуса так, як держреєстратора так. 2. Невірно. 3. ЦК. 4. Ні, тільки в судовому порядку, т.я. стосується померлої особи. Можливо отримати відмову нотаріуса, і в суді спробувати встановити розмір часток і визнати право власності, участь нотаруса вже не знадобиться
  1. Як нотаріуса ні, як держреєстратора так. 2. Невірно. 3. ЦК. 4. Ні, тільки в судовому порядку, т.я. стосується померлої особи. Можливо отримати відмову нотаріуса, і в суді спробувати встановити розмір часток і визнати право власності, участь нотаруса вже не знадобиться
Анна (автор вопроса)

Дякую за відповіді! Стосовно третього питання: якщо ЦК прописує це, то яка стаття? Де сказано, що обов'язково через суд?

Бред несет нотариус, ГК в самом определении понятия общая-совместная собственность говорит, что в случае если части не установлены, то считается, что они равны, иначе это была бы общая-частичная собственность... посему тут единственный вариант, это обжаловать действия нотариуса в суде

Аноним

Совершенно верно. Нотариус взяла на себя функцию Бога. Поскольку вы уже написали заявление, уйти от этого нотариуса нельзя. ОООчень отрезвляюще и без суда действует жалоба на нотариуса в Областное управление юстиции.

Анна

Спасибо всем, кто откликнулся! Разрешилось все благополучно, без суда. Мы обратились в областное управление юстиции, и, о чудо! Оказывается, что законом таки прописано, что части равные, если нет договоренности либо решения суда. Вместо деления частей через суд предложили всем собственникам написать заявление о том, что они согласны с тем, что при приватизации части у всех равные 1/4 и все.

Аноним

С вас пирожок!

При написании ответа используется разметка Markdown.