2913 дней назадАноним

Я отримала спадок від бабусі-квартиру по заповіту (її єдина дитина, мій батько, помер). На скільки мені відомо, з 01.01.2016 згідно з законом Міщенка, я не маю сплачувати податок. Натомість державний нотаріус стверджує, що маю. Підкажіть, будь ласка, правильне розв'язання. Дякую.

Нотариус не прав. но по другой причине, тут речь идет о наследовании по праву представления, а не о наследниках второй и какой либо еще очереди

Ой, стоп... завещание... прошу прощения, утро... если с завещанием, то нотариус прав, ибо этот закон не отменял уплату налога, а только отменял обязательность оценки

да если би ви просто наследовали за правом представления то не платили би а по завещанию обьязани уплотить

Требования нотариуса правомерны, Вы обязаны заплатить налог 5%, и никаких изменений в Налоговый кодекс не вносили, хоть Вы по завещанию наследуете, хоть по праву представления по закону.

28.12.2014р. Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», який набрав чинності 01.01.2015р. до закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" було внесено зміни до абз.8 ч.2 ст. 7, а саме: «проведення оцінки майна є обов’язковим у випадку оподаткування майна згідно з законом, крім випадків визначення розміру податку при спадкуванні власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою».

Об’єкти спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою встановлені п. 174.2. ст. 174 Податкового кодексу України, де визначено лише спадкоємців першої черги. А для спадкоємців другої черги встановлено 5% (п. 167.2 Податкового Кодексу України).

І ніяких змін до цих пунктів внесено не було!

Отож, по сьогоднішній день, - лише спадкоємці першої черги не сплачують 5% податку та не замовлять оцінки спадкового майна відповідно.

До першої черги відносяться:

  • діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті;

  • той з подружжя, який пережив спадкодавця;

  • батьки спадкодавця.

Всі інші повинні сплачувати 5%, - так як і було раніше.

При написании ответа используется разметка Markdown.