2833 дня назадАноним

Коли моєї свекрухи батько помер я так зрозуміла, що всі документи на хату так і залишилися на ньому. пройшло багато часу і тепер її донька хоче щоб мама переписала хату на неї. а свекруха буде на сина переписувати. З чого перше починати, можна зразу з діда на сина оформляти документи, чи потрібно перше на свекруху. І який документ краще укласти, щоб змінити в майбутньому вона його не могла, без відома сина.

Можна, щоб внук успадкував майно діда, а свекруха відмовилась від спадщини на користь сина. Або може свекруха успадкувати все майно батька (якщо в неї немає більше сестер і братів або вони не претендують на спадщину), а потім подарувати синові.

Аноним (автор вопроса)

а якщо все ж таки є сестри, то можна зразу на сина....чи потрібно відмову сестер.? і яке держ. мито на цю всю процедуру?

Якщо у свекрухи є сестри, то потрібні їх відмови від спадщини, оскільки вони в рівних частках успадковують майно після батька. Від державного мита звільняються родичі першого ступеня споріднення, якщо свекруха успадковує майно після батька, вона не платить мито і даруючи синові це майно, теж не платить мито. Якщо б її син успадковувавав майно дідуся, то необх. заплатити 5 % мита від вартості майна. Для більш точної відповіді потрібно більше інформації по цій справі.

Аноним

от завжди дивують наші люди.

якщо Вас щось болить - ідіть до лікаря,

якщо маєте потребу звертатися до суду - звертайтесь до адвоката,

а якщо хочете оформити спадщину - то ідіть до нотаріуса.

А стосовно Вашого питання треба знати коли батько вашої свекрухи помер яке законодавство застосовувати, якщо до 2004 року то цивільний кодекс УРСР (1963 року), якщо після 2004 року то теперішній. Далі залежить від того чи він складав заповіт чи ні. далі залежить від того хто прийняв спадщину, а хто пропустив строк. далі чи є факт родинних відносин і чи нема там проблем з буквами у прізвищах чи іменах потім чи є в наявності правовстановлюючий документ чи ні.

а стосовно державного мита то повідомлю вас що воно згідно Декрету КМУ по спадщині становить всього 34,00 грн. все інше це послуги нотаріуса.

для родичів не першого ступеня споріднення - 5% від вартості майна це не мито, а податок (згідно Податкового кодексу України) це раз + 1,5% військовий збір. Беріть документи і ідіть до нотаріуса а краще до декількох бо ціни у них різні походите і найдете собі найдешевшого

При написании ответа используется разметка Markdown.