2734 дня назадГанна

З 9-ї вечора у нас почало заливати квартиру. Сусіди згори не відчиняли. Иелефону сантехніка неможливо було віднайти, - голова ЖБК зачинилася у себе і не відчиняла.

Вода вже текла у трьох кімнатах. Викликали поліцію. До 23-ї намагалися щось зробити і когось викликати. Результату не було.

Десь о 23-30 чоловік почав вимагати відкрити двері сусідів та перекрити воду. Поліція відмовилася.

У яких випадках можна було це зробити, - адже була загроза нашому майну. До того ж, електрострум виключити у будинку теж не могли (як нас не повбивало!?), навіто деякі електролампочки перегоріли, а одна наповнилася водою.

Чи могли поліцейські без рішення суду відкрити квартиру сусідів згори і перекрити воду? Що потім потрібно було робити?

Необходимо было вызвать аварийку и перекрыть воду по стояку. На следующий день вызвать комиссию из Жека и составить Акт о залитии. На основании Акта и выводов комиссии жека провести экспертную оценку стоимости восстановительных работ. Затем предъявить претензию владельцам квартиры или жеку в зависимости от причины залития. Имеется положительный судебный опыт в подобных ситуациях, обращайтесь.

Ганна (автор вопроса)

Сергіє Миколайовичу! Дякую, але питання стосувалося дій саме поліції.

(ЖБК - це не ЖЕКівські будинки, які обслуговуються комунальним підприємством, і в місті є центральна аварійна служба). Будь ласка, прочитайте уважніше: 1. викликати слюсаря і електрика було неможливо - телефонів небуло, 2. голова ЖБК, яка володіє інформацією про засоби зв язку з сантехніком і електриком, - не відчиняла, 3. кілька годин купа народу разом з поліцейськими намагалася когось викликати і перекрити воду ПО СТОЯКУ. ;. 4. вода заливала кілька поверхів квартир - до підвалу включно). 5. нічний час, люди спали, а вода текла по кабелях з електрострумом.

Чи мали право поліцейські відчинити двері квартири згори, якщо виникла небезпека пошкодження майна та загроза життю людей?

Ганна (автор вопроса)

Будь ласка, терміново необхідна консультація!

~= А Д В О К А Т =~

Замало информации. Так перекрыли воду по стояку или далее по трубопроводу или нет? Нужно более детально и громоздко разбираться: если желаете, обратитесь на эл.почту: advocate-s@i.ua для продуктивного диалога. На форуме сложно детально общаться. А полиция очевидно опасалась на разиться на незаконные действия - так как входить в жилье без разрешения собственника по Конституции возможно лишь по решению суда, а все остальные сиьуации очень оценочны и потом ищут "крайнего". Полиция должна была найти собственника - это был бы наилучший выход.

Ганна (автор вопроса)

Пане Анатолію! І як вони (поліція) могли б найти власника житла, якого не було у квартирі? Вибачте, але ця порада взагалі недоречна - шукати власника житла у цілій країні або за її межами через те, що в нього прорвало трубу.

У припущенні того, що поліція "злякалася" можливої відповідальності - Ви стовідсотково праві!

Перше, що було зроблено, - це було звернення до голови правління, яка мешкає у будинку. На звернення власників квартир, поліції - вона майже "забарикадувалася" у власній квартирі: стаціонарний і мобільні телефони вимкнула при нас. Ані залиті власники, ані поліція не могли до неї зателефонувати. Дзвоник у квартиру теж вимкнула. На стукання у двері з вимогою відчинити і дати телефон - не реагувала.

Ніхто з членів правління не знав жодного номеру телефону слюсаря і електрика ЖБК для викликів у разі аварійної ситуації.

Звернення на телефони гарячих ліній комунальних служб у місті ми чули єдину відповідь: "У вас є власні працівники. Ми не маємо жодного доступу до мереж у вашому будинку.". І вони були праві.

Опісля кількагодинних пошуків телефонів слюсаря і електрика, бігання по будинку, - залишилася єдина вимога до поліції - відчинити "проблемну" квартиру і перекрити воду. Або ж перекрити воду по стояку на увесь під'їзд.

Було почуто у відповідь: "Ми не маємо права"., "Ви не наступайте у воду, бо може вдарити струмом!", "О, вода вже тече по стінах під'їзду у підвал!".

І потім почали забиратися геть! Жодних дій, окрім дзвінків у квартиру голови, стукання, та дзвінків по телефону вони не вчиняли!

Ми почали "грозитися" зателефонувати на "102" знову зі скаргою на бездіяльність. Побачили кислий вираз обличчя у старшого наряду. Десь бігали, кудись іще дзвонили. І сталося чудо! Віднайшли слюсаря нашого будинку, який мешкав по-сусідству в одному дворі з нами.

Після того, як було вже зрозуміло, що витирати підлогу і вичерпувати воду з підлоги нема сенсу, а ще й небезпечно (електрострум), - змогли сховати побутову техніку подалі від "зливи" з холодної і гарячої води.

Вимагали приїхати слідчу групу зафіксувати "процес". Приїжджали, фіксували.

Але!!!! Сьогодні читаю у Законі "Про житлово-комунальні послуги".

Стаття 17. Порядок доступу до житла та іншого володіння для ліквідації аварій, проведення оглядів технічного стану, перевірки показань засобів обліку 3. У невідкладних випадках, пов'язаних з урятуванням життя людей та майна, може бути здійснене проникнення до житла та іншого володіння особи для проведення в них огляду та ліквідації аварій без отримання згоди споживача (несанкціонований доступ) у порядку, встановленому цією статтею.

  1. Якщо споживач відсутній і при цьому немає можливості встановити зв'язок з ним з метою його інформування про необхідність негайного прибуття до приміщення або він відмовляється допустити в займані ним приміщення представників виконавця/виробника і при цьому є об'єктивні підстави вважати, що аварія, неполадки, які унеможливлюють надання житлово-комунальних послуг іншим споживачам, відбулися саме в цих приміщеннях, - доступ у приміщення відбувається без отримання згоди споживача (несанкціонований доступ).

  2. Представник виконавця/виробника попереджає споживача, який присутній, але відмовляється допустити до житла та іншого володіння, про здійснення несанкціонованого доступу.

  3. Під час здійснення несанкціонованого доступу і до повного завершення робіт, визначених частиною сьомою цієї статті, повинні бути присутні: представник виконавця/виробника, представник балансоутримувача/управителя, Національної поліції, аварійно-ремонтної бригади та споживач з будь-якого із суміжних приміщень.

МОГЛИ! МАЛИ ПРАВО!!! ЗОБОВ'ЯЗАНІ були! МНС-ників могли б викликати у такому випадку. НІЧОГО, виявляється, не робили!

При написании ответа используется разметка Markdown.