2726 дней назадМарьяна

Доброго вечора! Справа стосується Пенсійного фонду. Навесні цього року відбулися зміни у законодавстві щодо перерахування пенсій. Мій батько-пенсіонер отримав змогу включити до періоду, за який обчислюється пенсія, час, коли він працював в Росії, Тюменська обл (Сибір) 1989-1992 (36міс). Для цього було надіслано прохання до архіву "Газпромнефть" про надання довідки про зарплату за цей період. Архівна довідка, оформлена належним чином була отримана поштою і з нею батько пішов до місцевого Пенсійного фонду, де йому сказали, що самої довідки про зарплату не достатньо, а ще потрібно копії первинних документів (особових рахунків). Батько відправив листа в "Газпромнефть" з проханням надати копії цих документів, на що йому прийшла письмова відповідь, що документи знаходяться в дуже поганому стані і копії зробити з них неможливо. В місцевому Пенсійному фонді на це сказали, що оскільки немає копій первинних документів то перераховувати пенсію не будуть. Ситуація здається трохи абсурдною, оскільки є і запис в трудовій книжці і архівна довідка про зарплату за даний період з печатками і підписами відповідальних осіб. Скажіть будь-ласка, що можна зараз зробити в даній ситуації і, взагалі, чи є дії спеціаліста ПФ правомірними? Чи збором додаткової інформації має займатися батько чи сам ПФ? Буду дуже вдячна за конкретну відповідь.

~= А Д В О К А Т =~

У всіх випадках конфліктних ситуацій необхідно вирішувати через суд.

Згідно із статтею 40 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв. Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 за №1566/11846 передбачено, що заробітна плата за період з 01 липня 2000 року підтверджується індивідуальними відомостями із бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку управління Пенсійного фонду. Довідка про заробітну плату (дохід) до 01 липня 2000 року (додаток 1) надається із зазначенням у ній назв первинних документів, на підставі яких її видано, їх місцезнаходження та адреси, за якою можливо провести перевірку відповідності змісту довідки первинним документам. Довідка про заробітну плату (дохід) особи видається на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату підприємством, установою чи організацією, де працювла особа, яка звертається за пенсією. Якщо такі підприємства, установи, організації ліквідовані або припинили своє існування з інших причин, то довідки про заробітну плату видаються правонаступником цих підприємств, установ чи організацій або архівними установами. У випадках, коли архівні установи не мають можливості видати довідку за встановленою формою з розшифровкою виплачених сум за видами заробітку, вони можуть видавати довідки, що відповідають даним, наявним в архівних фондах, без додержання цієї форми. Установлення заробітку для обчислення пенсії на підставі показань свідків не допускається. Виписка зі штатного розпису про посадовий оклад, профспілкові квитки, квитки партій та рухів, громадських об'єднань не є документами, що засвідчують фактичний заробіток для обчислення розміру пенсії.почитайте порядок . может там найдете что то полезное http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0895-14/page2

Марьяна (автор вопроса)

Може ще хтось скаже одним словом - має право спеціаліст Пенсійного фонду вимагати додаткові документи у батька-пенсіонера і на підставі неможливості зробити копії відмовити у перерахунку чи не має права? Хто має займатися збором додаткової інформації: ПФ чи батько?

проявите настойчивость и сами прочитайте по ссылке порядок о назначении пенсии, за вас просто так никто не будет что то делать , если вы считаете что вы правы тогда путь в суд

Марьяна (автор вопроса)

Анна юрист почта anna2008.77@mail.ru Звичайно, що я читала Закон України про нарахування пенсії і не тільки. Поки що конкретної відповіді не знайшла, оскільки ніколи з цим не мала справи то мої пошуки істини радше нагадують поневіряння сліпого кошеняти ніж цілеспрямовану подорож. Люди, які займаються цим багато років апріорі знають ЩО шукати і ДЕ. Якщо ви не знаєте КОНКРЕТНОЇ відповіді то просто скажіть, що не знаєте. Так, я прочитаю десять законів, 30 поправок і 40 посадових інструкцій щоб дійти висновку щодо цієї ситуації. Але для чого тоді тут зібралися 42 юристи - незрозуміло)) ясно, що безкоштовно на блюдечку ніхто не принесе бездоганно оформлену позовну заяву з підшитими матеріалами і ксерокопіями вагою в кілограм щоб ми йшли з усім готовим шукати справедливості до суду. Але хоча б написати: "Так, ви праві" чи "так, ви не праві" - можна.

Марьяна (автор вопроса)
  • = А Д В О К А Т = - . [ HELP ! ! ! ]; електронка: advocate-s@i.ua (моб.телефон: 095 0870419); Балаушко Анатол.й Дякую, Капітан очевидність.

отримайте відмову ПФ у перерахунку пенсії та оскаржуйте її в суді

Аноним (автор вопроса)

Кочуров Андрей частный юрист, дякую.

При написании ответа используется разметка Markdown.