2663 дня назадАноним

Привіт, цікавить питання про закриття ФОП Сьогодні написала заяву на закриття , і її сьогоднішнбою датою реєстують в системі, то в кінцевому результаті дата закриття ФОП буде сьогоднішня, чи дата подання звітів про ліквідацію в податкову...??? Просто ідуть вихідні і свята, заяву я написала до новогороку, а звіти прийдеться складати в новому ,.. І що тоді прийдеться сплачувати податок в розмі 704 грн?

~= А Д В О К А Т =~

На це все і було "заточено"... на жаль.

сьогоднішня дата....

~= А Д В О К А Т =~

Не зовсім все так. По-перше необхідно знати яка система оподаткування у даного ФОП; є чи немає найманих працівників; є чи немає різного виду заборгованостей та ще важливими будуть деякі "деталі", про які описано нижче.


Для того щоб припинити підприємницьку діяльність, слід підготуватися: погасити всі заборгованості й поточні зобов'язання з податків і зборів, подати звітність, навести лад у документах на випадок перевірки. Нижче описується алгоритм дій при закритті ФОП лише на спрощеній системі оподаткування.

Держреєстратор

Статус підприємця ви втрачаєте з моменту внесення інформації до Єдиного держреєстру (ст. 4 ЗУ «Про держреєстрацію»​). Тому ваш перший крок — звернутися до будь-якого держреєстратора із заявою (форма 12). При собі треба мати паспорт для підтвердження особи.

Якщо заяву подає довірена особа, крім паспорта, вона повинна пред'явити оригінал або нотаріально засвідчену копію довіреності. Довіреність не потрібна, якщо в Держреєстрі є відомості про неї як про вашого представника.

Вимагати інші документи держреєстратор не має права (п. 7 ст. 18 ЗУ «Про держреєстрацію»).

Якщо відсутні підстави для відмови, протягом 24 годин (А НЕ КОНЧЕ В ДЕНЬ ПОДАЧІ ЗАЯВИ !!!) держреєстратор вносить у Держреєстр дані про припинення підприємницької діяльності. Та надсилає цю інформацію до податкової, органів статистики, Пенсійного фонду.

Зняття з обліку в податковій

За законом реєстрацію платника єдиного податку ДФС анулює з дати припинення діяльності СПД на підставі даних, отриманих від держреєстратора (пп. 65.10.3 ПКУ, пп. 2 п. 299.10 ПКУ). Така сама позиція викладена в Порядку № 1588. Виходячи з цього, можна зробити висновок, що додатково подавати заяву до податкової не потрібно.

Але на практиці все може бути трохи інакше.

Так, є позиція фіскальної служби, за якою ФОП-єдинник самостійно має подати заяву про відмову від спрощеної системи, зазначивши в ній дату припинення діяльності (п.7 пп. 298.3.1 ПКУ, консультація в ЗІР, підкатегорія 107.06). У цьому випадку останнім звітним періодом буде вважатися той, у якому подано заяву (п. 294.6 ПКУ).

Тому краще дослухатися до цієї рекомендації та подати заяву, щоб уникнути нарахування податкових зобов'язань і подальшого клопоту на той випадок, якщо виявиться, що інформація про вас як про ФОП буде в реєстрі платників ЄП.

Зверніть увагу: платникам 1-ї та 2-ї груп єдиний податок треба буде сплатити за весь календарний місяць, навіть якщо реєстрацію єдинника анульовано на початку або в середині місяця.

Щодо зняття з обліку в податковій, підставою для цього є відомості в Єдиному держреєстрі про припинення діяльності. Дата зняття з обліку в ДФС — це дата отримання відомостей про державну реєстрацію припинення діяльності (пп. 1 п. 11.22 Порядку № 1588).

При цьому вас не знімуть з обліку в податковій, якщо є заборгованість зі сплати єдиного податку !!!

Надалі ви перебуватимете на обліку у фіскальній службі як платник податків, який раніше отримував дохід від підприємницької діяльності.

Звітність

Декларація платника єдиного податку за звітний рік, в якому припинено діяльність, подається в строки, передбачені для вашої групи:

підприємцями 1–2-ї груп — протягом 60 календарних днів після завершення звітного періоду;

платниками 3-ї групи — протягом 40 календарних днів після закінчення звітного періоду.

Декларація надається в паперовому вигляді, з написом від руки «Ліквідаційна».

Перевірки

У податковій, найвірогідніше, вам запропонують написати заяву про проведення аудиторської перевірки у зв'язку з припиненням підприємницької діяльності.

Також ДФС може ухвалити рішення провести документальну перевірку (пп. 78.1.7 ПКУ).

Строки проведення перевірки не встановлено. Фіскальна служба, як правило, рекомендує час від часу телефонувати до відділу аудиту вашої ДФС і з'ясовувати, хто проводить перевірку, які додаткові необхідно надати.

Контролюючі органи можуть перевірити за період ведення діяльності ФОП:

своєчасніть декларування доходів і сплати податків;

подання звітності та сплату ЄСВ.

Зверніть увагу: застосування штрафних санкцій, а також нарахування грошових зобов'язань податковою щодо вас, обмежується строком давності, а саме 1095 днями.

Так, податкова може не дотримувати цих строків, якщо ви не подавали декларацію за період, у якому виникло податкове зобов’язання. Також вони не застосовуються щодо сплати ЄСВ і звітності за внеском.

Особливості розрахунку строків давності будуть описані в окремій статті.

Стосовно підприємців із Криму і зони АТО перевірки можуть проводити за їхнім фактичним місцезнаходженням, якщо вони звернулися до контролюючого органу, з документальним підтвердженням особи та місця перебування.

Зняття з обліку в ПФУ та Фонді соцстрахування

Управління Пенсійного фонду інформацію про припинення діяльності СПД отримує від держреєстратора. І ухвалює рішення, чи проводити позапланову документальну перевірку нарахування та сплати ЄСВ.

Підприємці, в яких немає найманих працівників, подають до управління Пенсійного фонду звіт за формою Д5 (із типом «ліквідаційна») про нараховані суми ЄСВ за період роботи у звітному році та копію акта перевірки податкової, а якщо є заборгованість, погашають її (абз. п. 5.2 Порядку № 21-6).

ФОП буде знятий з обліку як платник ЄСВ, тільки якщо не має заборгованості зі сплати внеску, після проведення передбачених законодавством перевірок.

Рішення не проводити перевірку може бути прийнято керівником контролюючого органу, якщо в перод після 01.01.2011 її вже проводили, одночасно з дотриманням таких умов (п. 8 розд. 4 Порядку обліку платників ЄСВ):

платник у певному періоді не використовував працю фізичних осіб;

немає заборгованості зі сплати ЄСВ.

Якщо все гаразд, у реєстр страхувальників вносять відповідні записи про зняття з обіку. Дата знаття з обліку — це дата внесення запису в реєстр страхувальників.

Але якщо у підприємця є наймані працівники, та ще й заборгованість зі сплати внеску, цей процес може затягнутися.

Що робити підприємцям, які мають найманих працівників, треба шукати окрему - тут це не приведено достатньо.

~= А Д В О К А Т =~

Корисна стаття ТУТ

При написании ответа используется разметка Markdown.