2656 дней назадНина

Здравствуйте,уважаемый юрист! Мама умерла и оформила дарственную на часть квартиры моему брату. Мне ,нотариально,принадлежит 1/6 часть квартиры! Я подала в суд на расторжения договора дарения! У меня есть доказательства о плохом уходе за мамой. Ее голос ,записанный на диктофон,где она жалуется что ей нечего кушать!Есть документы и чеки ,что я ухаживала за мамой.Есть доказательства,что он не платил за квартиру(квитанции и чеки).Что голос мамин на диктофоне - подтвердили свидетели на заседаниях суда.Я понимаю,что оспорить договор дарения проблематично,но есть ли шанс,выиграть суд?

при описанной вами ситуации и аргументах , что брат не платил за квартиру и вы помогали своей маме - вряд ли получится его оспорить, только если у вас есть документы, подтверждающие недееспособность мамы, что она не осознавала своих действий на момент совершения дарения...... но это очень проблематично

Нет, шансов у Вас нет. Расторгнуть договор дарения крайне сложно даже по требованию дарителя, не то что третьего лица. Но, может, Вас заинтересуют иніе статьи ГК Украины: За рішенням суду особа може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані. (ч.5 ст.1224)

Стаття 1232. Обов'язок спадкоємців відшкодувати витрати на утримання, догляд, лікування та поховання спадкодавця 1. Спадкоємці зобов'язані відшкодувати розумні витрати, які були зроблені одним із них або іншою особою на утримання, догляд, лікування та поховання спадкодавця. 2. Витрати на утримання, догляд, лікування спадкодавця можуть бути стягнені не більш як за три роки до його смерті.

Стаття 1279. Переважне право окремих спадкоємців на виділ їм спадкового майна в натурі 1. Спадкоємці, які протягом не менш як одного року до часу відкриття спадщини проживали разом із спадкодавцем однією сім'єю, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділ їм у натурі предметів звичайної домашньої обстановки та вжитку в розмірі частки у спадщині, яка їм належить. 2. Спадкоємці, які разом із спадкодавцем були співвласниками майна, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділ їм у натурі цього майна, у межах їхньої частки у спадщині, якщо це не порушує інтересів інших спадкоємців, що мають істотне значення.

Вам потрібно доказувати, що на час підписання договору мама була в стані, що не могла усвідомлювати значення своїх та керувати ними або перебувала в безпорадному стані, чим брат і скористався. А перелічені вами обаставини не є підставами для визнання договору недійсним. Можете скинути свою позовну заяву на пошту, перегляну більше детально.

Здравствуйте, Нина! Если все так как Вы пишите, то требования не правильно сформулированы...нужно требовать не расторжения договора, а признания его недействительным, а основание указывать, что в результате ошибки мама оформила договор дарения, а не договор пожизненного содержания.

С моей точки зрения, бесперспективно доказывать, что она была недееспособной, потому что для этого должно быть стойкое психическое расстройство на момент заключение сделки, если мама не употребляла медикаменты, которые могли вызвать такое состояние, то перспектив по данному основанию нет, - получите отказ в исковых требованиях.

Правова позиція, яка висловлена Верховним Судом України в постанові від 18 червня 2014 року у справі № 6-69цс14.

Відсутність у особи під час укладення договору дарування волевиявлення на безоплатну передачу майна у власність обдаровуваного й передача його за умови вчинення на користь дарувальника будь-якої дії майнового або немайнового характеру, усупереч вимогам ст. 717 ЦК України, є підставою для визнання договору дарування недійсним на підставі ч. 3 ст. 203 та ст. 229 ЦК України.

А также обязательно нужно обратить внимание на правовую позицию ВСУ у справі за № 6-93цс16.

При написании ответа используется разметка Markdown.