2661 день назадОльга

Подскажите, пожалуйста, правильный ответ. Женщина родила второго ребенка в январе 2012 года ( первому 6 лет) после того как закончился дородовый и послеродовый отпуск она ушла в ОСНОВНОЙ отпуск, а только потом в отпуск по уходу до 3 лет. Имеет ли она право на дополнительный отпуск как мать двоих детей за 2012 год??? В ст. 19 пишется, что отпуск дается женщине которая работает, а в нашем случае она в 2012 году фактически не работала. а находилась в основном отпуске. Она настаивает на том, что находясь в основном отпуске она типа числилась же работающей?

Ольга (автор вопроса)

очень жду ответ...

Имеет право на дополнительный отпуск, т.к. она является работником, несмотря на то, что находилась в отпуске.

усі категорії працівників, що зазначені у ст. 19 Закону № 504, мають право на отримання, окрім щорічних відпусток, і відпусток «на дітей» тривалістю 10 календарних днів, а за наявності кількох підстав (наприклад, коли одинока матір має двох дітей віком до 15 років) ― 17 календарних днів.

Як відомо, до страхового стажу зараховуються періоди тимчасової втрати працездатності, перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та час перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також періоди одержання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів.

Як вказано у ст. 21 Закону № 1105, період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески, виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Законодавством не встановлено строку давності, після якого втрачається право на використання додаткової соціальної відпустки працівникам, які мають дітей, ― отже, навіть якщо дитина працівника, який мав право на таку відпустку, вже кілька років як досягла певного віку (15 чи 18 років, залежно від підстав для надання такої відпустки), але за кілька попередніх років працівник не використав таку відпустку, він все одно ще може нею скористатися.

Право на відпустки. Соціальні відпустки Мін'юст України; Роз'яснення від 23.01.2014

При цьому у разі надання жінкам відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами роботодавець зобов'язаний за заявою жінки приєднати до неї щорічні основну і додаткову відпустки незалежно від тривалості її роботи на даному підприємстві, в установі, організації в поточному робочому році.

~= А Д В О К А Т =~

Это даже и просто по логике верно - как (КАК?) возможно человека (женщину) лишать того что положено не женщине (этот вид доп.отпуска ведь может исспользовать и "одинокий" отец), только потому что она задействована в рождении, необходимом уходе после рождения гражданина страны?

Также полезная ссылка ЗДЕСЬ.

При написании ответа используется разметка Markdown.