2653 дня назадАноним

Здравствуйте!Подскажите пожалуйста при составлении договора купли-продажи квартиры с рассрочкой платежа указывается один человек?В случай смерти одного из супругов как второй докажет свои права на квартиру(если гражданский брак)?Спасибо!!!

если гражданский брак - это долго, моторно и только через суд при надлежащих доказательствах что вы имели личные средства и вложили их в покупку недвижимости. по гражданскому браку - нет общей совместной собственности супругов и нет взаимных прав и обязанностей

Да не согласен я. Стаття 74. Право на майно жінки та чоловіка, які проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі 1. Якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. 2. На майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 цього Кодексу.

А вот в случае смерти одного унаследовать часть умершего вряд ли удастся, там придется впереди себя пропускать ВСЕХ родственников.

Аноним

Как всегда 2 юриста 3 мнения....

Баринову - вот зачем вырывать нужный себе кусок из контекста комментария к кодексу !?)))

  1. Якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. 2. На майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою, поши­рюються положення глави 8 цього Кодексу. Частина 1 статті, що коментується, передбачає, що якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебува­ють у шлюбі між собою, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. А відповідно до ч. 2 цієї статті на майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою, поширюються положення глави 8 СК, що передбачає право спільної сумісної власності подружжя.

Таким чином, коментована стаття поширює на осіб, які не перебувають у шлюбі між собою, але проживають однією сім'єю, положення СК, пов'язані з набуттям за час спільного проживання права на придбання майна, що регулюють ана­логічні відносини між особами, які перебувають у зареєстрова­ному шлюбі.

Треба зазначити, що наведені положення суперечать прави­лам ч. 2 ст. 21 СК, які встановлюють, що проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виник­нення в них прав та обов'язків подружжя. Положення статті, що коментується, щодо майнових прав та обов'язків фактично­го подружжя дублюють положення статей 11 і 12 КЗпШСО РРФСР. Д. Курський у заключному слові на 2-й сесії ВЦВК 12-го скликання зазначав, що захист фактичних шлюбних відно­син дістає у цьому Кодексі вияв у визнанні спіл

ьності майна чоловіка та фактичної і зареєстрованої дружини, а також права фактичного подружжя на аліменти. Для застосування зазначених наслідків до прав та обов'язків подружжя на майно, що їм належить, та на аліменти фактично­му подружжю необхідно було довести наявність співжиття, спільного господарства, прояву подружніх відносин перед третіми особами, в особистому листуванні та інших документах, а також залежно від обставин — взаємної матеріальної підтрим­ки, проживання з ними дітей тощо (ст. 12 КЗпШСО РРФСР). Отже, у зазначеному Кодексі були докладно перераховані озна­ки фактичних шлюбних відносин.

Доводиться констатувати, що у коментованій статті не закріплені ознаки фактичних шлюбних відносин. Зокрема, не зазначена тривалість спільного проживання фактичних дружини та чоловіка, що утруднює застосування цієї статті на практиці.

Досить поширена ситуація, коли майно, придбане фактичним подружжям за спільні кошти, оформлюється на когось одного. Якщо при зареєстрованому шлюбі це не має юридичного значення, то за умов «фактичних шлюбних відносин» має, і воно досить велике. Майно, оформлене на одного з учасників вільних відносин, є виключно його майном, тобто факт проживання сім’єю не визначений, статус майна – приватна власність особи, яка є набувачем майна. Друга сторона права на таке майно не має права, доки не доведе в судовому порядку, що воно є спільним. Під час укладення однією з осіб, що проживали сім’єю, стосовно спільного майна договору, який потребує нотаріального посвідчення або державної реєстрації, згода іншого не вимагається. При зареєстрованому шлюбі така згода не тільки вимагається, але й має бути належним чином оформлена (нотаріально засвідчена).

Тож, слід розуміти, що не зважаючи на майже однакові підходи до визначення правових режимів майна набутого під час шлюбу й у процесі проживання однією сім’єю, законодавець все ж не ототожнює ці категорії.

http://yur-gazeta.com/publications/practice/simeyne-pravo/bez-statusu-podruzhzhya.html

При написании ответа используется разметка Markdown.