2637 дней назадАнна

У вересні звернулась до адмін суду про визнання протиправним дій та забовязати вчинити дії. Справу призначили тільки на кінець лютого. Але на сьогоднішній день в грудні місяці до початку розгляду справи по суті, відповідач добровільно вчинив дії. Тобто вже відсутній предмет спору. Стало питання про повернення судового збору. Оскількі, ящо суд не поверне збір, а присудить стягнути його з відповідача (посадова особа на ліквідацію банку) отримати його буде вкрай складно, тому необхідно вирішити питання саме з поверненням судового збору. Яким чином в цьому випадку закрити провадження разом з повернення судового збору?. Дякую.

Ви навряд чи зможете повернути судовий збір, немає підстав, передбачених ЗУ "Про судовий збір".

Анна (автор вопроса)

тобто, тільки стягнути з відповідача який, який задовільнив позовні вимоги добровільно?

І стягнути з відповідача не можна, оскільки якщо справу, наприклад, залишено без розгляду, відповідач вам не зобов"язаний повертати судовий збір (хіба добровільно). Залежить яке рішення ухвалено в цій справі.

Поставте на обговорення дане питання в суді. Зазначайте що на момент звернення до суду порушення ваших прав було наявне, відповідач добровільно виконав вчинив дії, але з врахуванням того, що йому вже було відомо про наявний спір, а за таких обставин Ви вважаєте, що судовий збір повинно бути стягнуто з Відповідача. Вирішальне слово за суддею, більш повну відповідь можливо було б дати тільки після ознайомлення із справою.

Анна (автор вопроса)

Цікавить можливість саме повернення судового збору, судом. оскільки в разі закриття справи у звязку з задоволенням позовних вимог суд присуджує стягнення судового збору з відповідача. Однак в моєму випадку це не зовсім субєкт владних повноважень який фінансується з бюджету, а посадова особа спеціального суб'єкту, владних повноважень (посадова особа на ліквідацію банку), яку з буджету не фінансують як класичних субєктів.

вот с уполномоченного лица, который до момента ликвидации банка - есть его директором и управляющими который ведет хоздеятельность банка , и будут взыскивать судебный сбор и ничего сложного там нет

Анна (автор вопроса)

это я понимаю, поэтому и ищу способ вернуть, а не взыскивать, взыскание может затянутся на очень неопределенный строк.

Може вам тоді не до юристів потрібно звертатися. Тому що керуючись законодавством, якщо особа не погоджується платити якісь кошти, з неї можна стягнути, звернувшись в суд, а дальше у виконавчу і т.д..

Анна (автор вопроса)

Я не одна такая у уполномоченного лица на всех не хватит.

если не сложно укажите цену вопроса!?

а по поводу у уполномоченного на всех денег не хватит- так эти уполномоченные уплачивают судебный сбор з счет бюджетных ассигнований, а они всегда есть.....

вас уже юристы больше проконсультировали , чем стоимость судебного сбора)))))

Анна (автор вопроса)

Ответ то не найден. Кроме того в этом случае бюджетных ассигнований нет. Фонд берет кредиты а не получает из бюджета. Или НБУ печатает. но формально не из бюджета. Соответственно проблема с исполнением. Вопрос был можно ли вернуть судебный сбор. Спасибо всем, Я так поняла что ответа таки положительного нет.

~= А Д В О К А Т =~

Знайдіть підставу, що вам підійде (із ст. 7, приведеної нижче) та повертайте на здоров'я. Кінцево це залежатиме звичайно від судді - перекjнайте його в законності свого клопотання.


ЗАКОН УКРАЇНИ Про судовий збір

Стаття 7. Повернення судового збору
1. Сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі:
1) зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом;
2) повернення заяви або скарги;
3) відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі;
4) залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв'язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням);
5) закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв'язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.
(частина перша статті 7 у редакції Закону
 України від 22.05.2015 р. N 484-VIII)
2. У випадках, установлених пунктом 1 частини першої цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми; в інших випадках, установлених частиною першою цієї статті, - повністю.
3. Повернення сплаченої суми судового збору здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної фінансової політики.
Анна (автор вопроса)

якщо п.4 залишити без розгляду в звязку з тим що боржник задовільнив позовні вимоги суд присуджує судовий збір з боржника. Згідно КАСУ. п.5. Закриття в звязку з відмовою не дає повернення. А питання стоїть чи є можливість саме повернути судовий збір. Тобто треба закрити провадження не відмовляючись від позову. И тут тупичок.

~= А Д В О К А Т =~

Ну йоли-пали, як детально треба розжовувати...

ПО П.5) - СУД МОЖЕ ЗАКРИТИ (ПРИПИНИТИ) ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ БЕЗ ФАКТУ ВІДМОВИ ПОЗИВАЧА, АЛЕ ЗА ЙОГО ГРАМОТНО ВИКЛАДЕНИМ КЛОПОТАННЯМ, ПОДАНИМ ЗГІДНО ПОЧАТКУ РЕЧЕННЯ П.1 СТ. 7.

ТОБТО ТРЕБА ЩОБ СУД ПЕРЕКОНАТИ У ПРАВОТІ САМЕ ТАКОЇ ПОЗИЦІЇ І ВІН ВИНІС УХВАЛУ ЗГІДНО ЗАПИСАНОГО ДОСЛІВНОГО ТЕКСТУ СТ. 7.

Аноним (автор вопроса)

Так і буду робити, але крім відсутності предмету спору на момент відкриття провадження по аналогії з ГПК нічого не приходить, тому і звернулась за порадою. Є ще думка описати ситуацію як випадок (певний казус). Але білетристика не йде ні в яке зрівняння з прямою нормою права.

Аноним (автор вопроса)

Так і буду робити, але крім відсутності предмету спору на момент відкриття провадження по аналогії з ГПК нічого не приходить, тому і звернулась за порадою. Є ще думка описати ситуацію як випадок (певний казус). Але білетристика не йде ні в яке зрівняння з прямою нормою права.

Я вважаю, що те що Вам хочеться не завжди здійснюється, а саме так ви хочете викрутити дану ситуацію. Судовий збір повертається, якщо не було відкрито провадження у справі. Якщо було попереднє засідання, то вважаю що підстав для повернення судового збору немає. Вам колега уже до речі підказав варіант вирішення, тобто якщо Відповідач фактично виконав дії, які зобов'язаний був виконати, то відповідно п. 2 ст 7 вищевказаного закону, пишіть заяву про повернення заяви та не забудьте суд винести ухвалу про повернення судового збору. Тоді з даною ухвалою ідете в казначейство і чекаєте поки вам повернуть кошти. На все добро, здається всі дружно все вам розказали практично поетапно.

Аноним (автор вопроса)

Коли провадження відкрите заява не повертається. Необхідно закрити провадження у справі тому п. 2 ст. 7 не проходить. Вибачте.

При написании ответа используется разметка Markdown.