2631 день назадАноним

Після ДТП призначений суд, на який мене викликано в якості потерпілого. Якщо ситуація спірна й інша сторона не визнає вину, чи може суддя визнати мене винним під час суду?

Не може суд вас визнати винним, це не його компетенція, суд розглядає кримінальну справу відносно особи, щодо якої поліція відкрила кримінальне провадження та було направлено до суду обвинувальний акт і тільки відносно тієї особи суд вирішує чи особа винна, чи є в її діях склад кримінального правопорушення, незалежно від визнання чи невизнання вини цією особою.

~= А Д В О К А Т =~

Або "може", якщо йде мова у даному випадку не про кримінальний розгляд, а про судовий розгляд адміністративного проступку (на підставі протоколу поліції, а не обвинувального акту слідчого поліції) у порядку КУпАП (а не по КПК України), що скоріш за все і має місце у даному випадку, хоча в питанні не уточнено. Адже це важливо в тому плані, що хто буде винен "по суду", то страхова компанія у послідуючому саме тієї виновної сторони і буде відшкодовувати іншій стороні (потерпілому) причинену матеріальну та моральну шкоду. А у деяких випадках страховики ще й набувають права відшкодовувати свої затрати у регресному порядку (тобто після подачі наступного позову до суду) безпосередньо від виновного (водія).

Наскільки я розумію, то справа - адміністративна, тобто звичайна ДТП без постраждалих. Виходячи з цього наступна інформація: Суддя не зможе Вас визнати винним. Але, якщо під час судового розгляду буде проведена судова експертиза, яка водночас з виною водія встановить Вашу вину, то суддя повинен буде прописати це в своїй постанові. З такою постановою Ви не зможете отримати страхове відшкодування. Може бути й інший, поганіший варіант: Суддя після проведення експертизи може визнати невинним того водія. З такою постановою той водій зможе звернутись до Вас для отримання відшкодування шкоди. Може також бути така ситуація, що суддя не захоче проводити експертизу, а на власний розсуд ухвалить постанову, якою визнає невинним того водія. З такою постановою Вам також ані отримати страхове відшкодування, а навіть можете виплачувати тому водію шкоду. В будь-якому разі Ви можете спробувати оскаржити постанову судду до апеляційного суду та навести свої доводи щодо винності того водія.

Краще звернутись до адвоката, який розуміється на справах по ДТП, а не по загальним питанням, та ходити з ним на всі судові засідання та приймати участь в обговоренні усіх питань, що розглядатимуться при судовому розгляді.

~= А Д В О К А Т =~

Або таки це є саме кримінальна справа з зовсім іншими "ввідними" та результатами - адже з запитання нічого цього не вимальовується чітко, то як якісно.

Аноним (автор вопроса)

Дякую за відповіді. Перепрошую, не уточнив, мова йде про адміністративне правопорушення. Під час складання протоколу поліцейський визнав винною другу сторону.

~= А Д В О К А Т =~

А хто винен насправді?

Аноним

чи може пройти суд по дтп без водія та пасажира які постраждали бо внас саме так суд пройшов без нас

~= А Д В О К А Т =~

При певних обставинах може - потрібно вивчати ситуацію індивідуально щоб знайти "зачіпки". Якщо цікавить якісний та корисний юридичний супровід по вказаному питанню та оскільки може фігурувати конфіденційна інформація - звертайтесь безпосередньо на e-mail: advocate-s@i.ua або на САЙТ.

Оксана

Як дізнатися, коли буде суд? Чоловік потрапив у Дтп в кінці липня, чекаємо суд, а ніяка смс не приходить.Що робити?

На сайте https://court.gov.ua/fair/ проверьте, если дело, сроки возможно уже прошли привлечения к ответственности.

~= А Д В О К А Т =~

Або можете в суд сходити та взнати.

Тетяна

Мій чоловік -потерпілий В ДТП.Як виявилось у нас авто з документами двійника.Чи можна вимагати компенсації за пошкодження авто з винуватця?

При написании ответа используется разметка Markdown.