2617 дней назадАноним

Я отримую аліменти з 2014р у твердій сумі 400грн на дитину. Колишній чоловік офіційно безробітній, але дохід має. Чи можна змінити розмір аліментів?

Можна і треба, подавайте позов до суду про збільшення розміру аліментів.

Аноним (автор вопроса)

Яка повинна бути формуліровка позову? Збільшення суми чи краще у відсотках? Підскажіть яка мінімальна сума зараз аліментів?

Позовна заява про збільшення розміру аліментів. Якщо немає постійного доходу, то сімейним кодексом передбаено стягнення твердої грошової суми. Мінімальний розмір 30% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. Для дітей до 6 р. на даний час прожитковий мінімуму становить 1355 грн, для діте віком з 6 до 18 р. - 1689 р.. Вироховуйте 30% від прожиткового мінімуму для вашої дитини і це буде мінімум.

Аноним (автор вопроса)

Дякую.

Аноним (автор вопроса)

А можна просити: 1/4 доходущомісячно, але не менше 30% прожиткового мінімум ( це на випадок якщо колишній буде працювати)

Просити можете хоч 100% заробітної плати, але суд присудить по закону, якщо офіційно працює особа, то 1/4 частину заробітку на 1 дитину суд переважно і присуджує, якщо не має інших обставин справи.

Аноним (автор вопроса)

Чи підлягає індексації аліменти?

  1. зміна розміру аліментів є можлива за наявності певних підстав (нижче дам статтю з Сімейного кодексу). Тобто, якщо з моменту прийняття рішення є певні зміни в платника аліментів, або стягувача. Ви про такі питання не зазначили. Якщо обставини не змінилися, то вам суд відмовить.

  2. на мою думку, краще звернутися з заявою про проведення індексації аліментів визначених в твердій сумі. якщо встановлена сума 400 грн., то враховуючи індексацію може бути орієнтовно 800 (нижче дам статтю з Сімейного).

  3. якщо чоловік не працює офіційно, то про який відсоток від доходу іде мова??? можлива лише тверда сума, тому вам так і встановили в 2014 році.

Стаття 192. Зміна розміру аліментів

  1. Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Стаття 184. Визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі

  1. Якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

  2. Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону.

ссилка на кодекс

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/print1487413535118523

Аноним (автор вопроса)

Не знайшла методики індексації. Не підскажете який порядок індексації? Хто індексацію повинен робити?

раніше виконавці відмовлялися проводити індексацію, стягувачі зверталися з відповідними заявами до суду. Зараз є зміни в законодавстві та судова практика, по якій державні виконавці проводять індексацію. Для початку радив би звернутися до виконавця з заявою провести індексацію розміру аліментів, якщо би він відмовлявся, то звернутися в суд...

Аноним (автор вопроса)

Я зверталася. Мені відповіли, що вони не бухгалтери щоб розрахунки проводити, а виконавці. І культурно відправили.

...звичайна ситуація. варіант писати скарги на них (багато нервів і часу), або звернутися з заявою в суд

Аноним (автор вопроса)

Я дуже вам вдячна.

Оксана (автор вопроса)

Як обчислюється розрахунок пені по аліментів . Яка дата сплати аліментів береться за основу. У мене рішення набрало законної сили 20 грудня 2015 року, а виконавче провадження відкрите 14 лютого 2016 року.

Оксана (автор вопроса)

Чи враховується до розрахунку пені непроіндексована сума?

тобто як розраховується? аліменти стягуються щомісячно. дата з якої вони стягуються зазначена в рішенні суду.

розмір - 1 відсоток за день прострочки

Оксана (автор вопроса)

З якого місяця беруть індексацію аліментів? З моменту призначення чи з моменту підписання ЗУ в 2016 році. Хоча в СК України давно зазначено про індексацію.

рахуйте з призначення

~= А Д В О К А Т =~

А призначити можуть з моменту, який буде грамотно вказано в зверненні...

При написании ответа используется разметка Markdown.