2610 дней назадАноним

Мать составила завещание на имя сына (квартира). И сын и дочь - пенсонеры по возрасту, нужно ли для вступления в права наследования сыну получать отказ от наследства от сестры?

Якщо заповіт складений тільки на сина, то не потрібно

Якщо дочка є пенсіонером, то вона має право на обов'язкову частку в спадку. Непрацездатні діти спадкодавця (вашої матері), до яких закон прирівнює і пенсіонерів мають право на таку частку.

Стаття 1241. Право на обов'язкову частку у спадщині

  1. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

Розмір обов'язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

Будь-які обмеження та обтяження, встановлені у заповіті для спадкоємця, який має право на обов'язкову частку у спадщині, дійсні лише щодо тієї частини спадщини, яка перевищує його обов'язкову частку.

Стаття 1274. Право на відмову від прийняття спадщини на користь іншої особи

  1. Спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом.

  2. Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

  3. Спадкоємець має право відмовитися від частки у спадщині спадкоємця, який відмовився від спадщини на його користь.

  4. Якщо заповідач підпризначив спадкоємця, особа, на ім'я якої складений заповіт, може відмовитися від спадщини лише на користь особи, яка є підпризначеним спадкоємцем.

  5. Відмова від прийняття спадщини може бути визнана судом недійсною з підстав, встановлених статтями 225, 229-231 і 233 цього Кодексу.

При написании ответа используется разметка Markdown.