4114 дней назадНаталья

Есть 3х.комн. квартира в которой, во время приватизации было прописано 4 человека (я, брат, мама и бабушка - 2 последних нет в живых). Брат написал отказ от наследства. Но теперь требует чтоб я выплатила его долу(по приватизации). Подскажите пожалуйста, если он подаст в суд, какие последствия и, какой вердикт может быть. Денег на данный момент нет ему выплатить и к тому же я безработная. Заранее спасибо.

Відповідно до ч.2 ст. 1275 ЦКУ, "Якщо від прийняття спадщини відмовився один із спадкоємців за законом з тієї черги, яка має право на спадкування, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за законом тієї ж черги і розподіляється між ними порівну. " Отже, якщо він подав нотаріусу відмову від прийняття спадщини, то він втратив право на спадкування, і відповідно квартира залишається вам. Також він не може у вас нічого вимагати.

Наталья

Спасибо за ответ. С наследством я поняла, а что на счет того, что он был прописан когда квартира приватизировалась?Нотариус сказал, что в любом случае его часть там есть?

Згідно п.2 ст.8 ЗУ "Про приватизацію державного житлового фонду":

"Передача квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках здійснюється в спільну сумісну або часткову власність за письмовою згодою всіх повнолітніх >членів сім'ї, які постійно мешкають у цій квартирі (будинку), житловому приміщенні у гуртожитку, в тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається >право на житло, з обов'язковим визначенням уповноваженого власника квартири (будинку), житлового приміщення у гуртожитку."

Отже, за вами зберігається 3/4 квартири, а за вашим братом 1/4. Ваш брат може продати свою частину квартири, але в нього її реально ніхто купувати не буде. Викупити частку брата можете ви, але оскільки у вас немає грошей, і якщо ви не можете вирішити спір самостійно, то ідіть до суду.

Наталья

Спасибо. А в суде какой вердикт может быть? В милиции лежит заявление с моей стороны, что он вламывался в квартиру, был причинен материальный ущерб.

Він є власником 1/4 квартири, ви не можете його не впускати. В суді побачите як воно буде, нічого сказати не можу.

При написании ответа используется разметка Markdown.